Σεπτεμβρίου 25, 2008

ΝΙΚΙΕΙΟΣ ΕΙΡΗΝΗ - Η χαμένη ευκαιρεία να τους σκίσουμε.


















Είναι 421 π.χ. η Αθήνα και η Σπάρτη πολεμάνε ήδη 10 χρόνια

Ο Δημοσθένης (όχι ο ρήτωρας ο άλλος ο στρατηγός) αιχμαλωτίζει 300 Σπαρτιάτες οπλίτες στην Σφακτηρία και τα κόκκαλα του Λεωνίδα τρίζουν στις Θερμοπύλες. Τους κουβαλά σιδηροδέσμιους στην Αθήνα ο Κλέωνας.Το αήτητο της Σπαρτιάτικης στρατιωτικής δύναμης , πάει περίπατο. Οι ειλώτες και οι Μεσσήνιοι αναθαρεύουν μετά απο τόσα χρόνια δουλείας.
Ο Στρατηγός της Σπάρτης Βρασίδας μετά απο μια σειρά επιτυχιών στην Θράκη σκοτώνεται και το έργο του καταρέει. Οι χρυσοφόρες πόλεις Μακεδονίας και Θράκής επιστρέφουν στους κόλπους της Αθηναικης συμμαχίας μαζί με τους φόρους τους.
Ο Αθηναικός στόλος βολτάρει στα παράλια της ΛακωνοΜεσσηνίας αναγκάζοντας τους Σπαρτιάτες να κάτσουνε στα αυγά τους μην τυχών και γίνει απόβαση ή ξεσηκωθούν οι είλωτες.
Ουτε κουνούπι σπαρτιάτικο δεν πατάει την Αττική γή σε αντίθεση με τα άλλα χρόνια.
Το Αργος είναι έτοιμο να αποστατήσει απο την Πελοποννησιακή συμμαχία (πράγμα που θα συμβεί λίγο αργότερα επι Αλκιβιάδη ) και η παρουσία μια Αθηναικής φρουράς στο Αργος θα έβαζε θηλιά στο λαιμό της Σπάρτης.

και τότε .....

ήρθε ο Νικίας.
Γιός του Νικηράτου ιδιοκτήτης αργυρωρυχείων, ένας από τους πλουσιότερους Αθηναίους της εποχής του και κάνει ειρήνη με τους Σπαρτιάτες που μια ζωή όταν έβρισκαν τα δύσκολα ή θα έσφαζαν τους άμαχους Ελληνες είλωτες ή θα έτρεχαν για φράγκα στους Πέρσες.

Και τί προέβλεπε αυτή η ειρήνη ? Τίποτα !!!!!
Ηταν μια επιστροφή στην προπολεμική κατάσταση: τα εν καιρώ πολέμου κέρδη επρόκειτο να επιστραφούν εκατέρωθεν και η Αμφίπολις θα επιστρεφόταν στην Αθήνα, η οποία θα απελευθέρωνε τους φυλακισμένους της Σφακτήριας .
Επίσης η Αθήνα θα μπορούσε να συνεχίσει να συλλέγει το φόρο από τα κράτη όπως έκανε μέχρι τώρα από τον καιρό του Αριστείδη, αλλά δεν θα μπορούσε να τα αναγκάσει να γίνουν σύμμαχοι της.
Απο την άλλη η Σπάρτη έβγαζε το καπίστρι της παρατεταμένης απειλής της Αθηναϊκής συμμαχίας απο πάνω της, έγλυφε της πληγές της με την επιστροφή τον αιχμαλώτων , δεν υποχρέωνε τους συμμάχους της να δεκτούν την συνθήκη (η Βοιωτία, η Κόρινθο,η Ηλεία και τα Μέγαρα δεν υπέγραψαν ) και θα τελείωνε την απειλή των ειλώτων.

Μετά την υπογραφή της συνθήκης κάλεσε 4000 είλωτες και απο αυτούς διάλεξε τους 2000 δυνατότερους με σκοπό τάχατες , να γίνουν απελευθεροι και ίσοι πολίτες με τους άλλους Σπαρτιάτες διότι οι απώλειες πολέμου είχαν συρικνώσει το στράτευμα και χρειαζότανε κόσμος. Μεσα σε ένα εξάμηνο μυστηριωδώς οι 2000 είλωτες χαθήκανε.

Αυτός ήταν ο Νικίας ο άνθρωπος που αργότερα λόγω της αναποφασιστηκότητάς τους και της δεισιδαιμωνίας τους έγινε η αιτία να κατάστραφεί η λαμπρότερη Αθηναϊκή στρατιά στις Συρακούσες .

Σκατά στο λάκκο σου Νικία.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5:13 μ.μ.

    Οι κατασυκοφαντημένοι δημοκρατικοί ΑΚΟΜΑ
    ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΝ την ανθρωπότητα, ακόμα και τους σημερινούς θολωμένους μοναρχικούς:
    http://amesidimokratia.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7:42 π.μ.

    Αμεσοδημοκρατικό κανάλι:
    http://www.youtube.com/user/XRYSOSaiwnasENIAIO#g/u

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. περαστικα σας αλβανοι και σλαβοι και τουρκοι ......
    Se esas perastika stous ''katharous''
    Kathe mera kai kainouria mionotita byeni .Eki pou dhen ixate katholou tora byike Turkiki Minontita,tora mas bgeni Bullgariki Mionotita,Maqedoniki i Borio-Maqedoniki ,argotera Izrailini,Bllaxiki kai dhistixos oi xamenoi arvanites klinoun to anikto fakello.Tha ta dhiapistonis siga siga alla poli pio noris apo oles tis problepsis .

    ΑπάντησηΔιαγραφή