Μαρτίου 24, 2009

Παραλειπόμενα της επανάστασης του '21

Είπα να φτιάξω μια επετειακή λίστα , με ότι μου ήρθε πρόχειρα στον νού, έτσι να έχουμε να λέμε1.Το παππαδοπαίδι ο Κιουταχής

Τουρκαλβανό τον βάπτισε η ιστορία και ήταν πάντα παρών και αντίπαλος τον Ελλήνων σε κάθε στιγμή του αγώνα .Και να σκεφτεί κάποιος 'οτι ήταν γιος Ρώσου χριστιανού παππά που αιχμαλωτίστηκε απο τους Τούρκους οταν ήταν 10 χρονών

2.Ο Μπεκτασής Ανδρούτσος

Στο πάνθεον των ηρώων βρίσκεται πολύ ψηλά (αν και προσωπικά τον θεωρώ λαμόγιο και καιροσκόπο) αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο Δυσσέας όταν ήταν στην αυλή του Αλη πασά είχε ασπαστεί των μουσουλμανισμό και ήταν μέλος μια σέκτας των μπεκτασί ντερβίς.

3. Τζαβελαίοι μωραίτες

Η επίσημη ιστορία τους θέλει Σουλιώτες ανανταμ παπαντάμ. Οι πληροφορίες μου τους θέλουν να κατάγονται απο την Ολυμπία "Σημαντικότατη σε ισχύ οικογένεια εκεί στα μέρη της Ολυμπίας στις αρχές του 1700 ήταν οι Τζαβελαίοι . Επειδή έγινε ένας βιασμός μια έμορφης Τζαβέλαινας απο απο τον αγά της περιοχής , έσφαξαν τον αγά και αλλους Τούρκους και μετακόμισαν στο Σούλι. "


4. Το εξώγαμο του Κωλοκοτρώνη

Για τον γέρο του Μωριά ξέρουμε ότι σε ηλικία 20 ετών παντρεύεται με την Αικατερίνη Καρούζου με την οποία απέκτησε τρεις γιους: τον Πάνο, που θα σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο του 1825, τον Ιωάννη – Γενναίο και τον Κωνσταντίνο – Κολίνο και τρεις θυγατέρες, τις οποίες και καλοπάντρεψε.Το 1806 αναγκάζεται να εγκατασταθεί την Ζάκυνθο, όπου για 15 χρόνια θα αγωνίζεται να μεγαλώσει το παιδιά του, αλλά εκεί θα θάψει τη σύζυγό του.

Χήρος και πενηντάρης ήταν οταν ξέσπασε η επανάσταση ε δεν άντεξε .Κάπου εκεί στο τέλος της επανάστασης στην Υδρα έρχεται στην ζωή άλλο 'ενα παιδί του αγόρι και αυτό . Πήρε το όνομα Πάνος είς μνήμη του αδικοσκοτωμένου γιού του και ήταν καρπός της σχέσης του γέρου Κωλοκοτρώνη με μια καλόγρια.

5. Κι άλλο ξωγαμο

Ο Διονύσιος Σολωμός, ο μεγαλύτερος νεοέλληνας ποιητής, γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1798 στη Ζάκυνθο, ως εξώγαμο τέκνο του κόντε Νικολάου Σολωμού και της υπηρέτριας του Αγγελικής Νίκλη.6. Οταν τα παληκάρια πεθαίνουν

"αν γίνω καλά θα τον χαλάσω εγώ αυτόν που με βάρεσε εάν ψοφήσω κλάστε μου το μπούτσο " είπε ο Καραϊσκάκης και λίγο αργότερα έκλεισε για πάντα τα μάτια του.


7.Ενας Αιγύπτιος απο την Καβάλα

Ο Ιμπραήμ πασάς ήταν Καβαλιώτης. Την μάννα του την ξέρουμε σίγουρα. Ήταν Χριστιανή, χήρα κάποιου που λέγονταν Τουρματζής. Αυτή τη χήρα Τουρματζή παντρεύτηκε ο αρβανίτης Μεχμέτ Αλής, ο κατόπιν αρχηγός της αιγυπτιακής δυναστείας, πού καταλύθηκε εδώ και μερικά χρόνια.

Όσο για τον πατέρα του Ιμπραήμ, οι γνώμες διχάζονται. Μερικοί τον θέλουν γιο της χήρας από τον πρώτο της γάμο και κάποιοι άλλοι πάλι, γνήσιο γιο του Μεχμέτ - Αλή, πού τον απόκτησε ύστερα από τον γάμο του με την χήρα.

Μάλλον ήταν γιος του Τουρματζή, γιατί η διαφορά ηλικίας του Μεχμέτ Αλή με τον Ιμπραήμ είναι μόλις είκοσι χρόνια και φαίνεται μάλλον πιθανό, ότι τον είχε η χήρα όταν παντρεύτηκε το Μεχμέτ.

Πάντως ο Μεχμέτ τον υιοθέτησε.

8.Η πρώτη απογραφή

Οταν ελευθερώθηκε η Ελλάδα , στη χώρα κυκλοφορούσαν ομάδες ανθρώπων σαν αγέλες ζώων, χιλιάδες ορφανά περιεφέρονταν ημίγυμνα μέσα στις λάσπες και τα ερείπια.Οι περισσότεροι άμαχοι είχαν καταφύγει στα νησιά.
Ετσι η πρώτη απογραφή του Ελληνικού κράτους φέρνει
την Υδρα με 12.465 κάτοικους
την Ερμούπολη στην Σύρο με 12.392
το Ναύπλιο με 9.458

οταν η Αθήνα είχε 7.028 και ο Πειραιάς 31 κάτοικους.


(η δημοσίευση τροποποιήθηκε κομμάτι λόγω το παραπάνω άρθρου)

11 σχόλια:

 1. Ενδιαφέροντα τα στοιχεία σου. Τα 1, 2, 4 κ το μισό 8 δεν τα είχα ξανακούσει. Για τον Ανδρούτσο που έχω σε εκτίμηση έχω κάποιες αντιρρήσεις. Νομίζω πως πρέπει να τον δούμε μέσα από την ιστορία του "αληπασαλίδικου κύκλου του 1821". Αυτοί επιδίωκαν την ελληνική ανεξαρτησία μέσω της ελληνοαλβανικής συμμαχίας και του "δικού τους" Αλή Πασά, για αυτό είχαν πολλά πάρε-δώσε μαζί τους. Ο Ομέρ Βρυώνης μάλλον χάλασε την υπόθεση, η οποία βοήθησε πολύ στην αρχή της επανάστασης. Ο κύκλος αποτελούνταν από τον "πρωθυπουργό" του Αλή, Αλέξη Νούτζο, τον "υπουργό παιδείας" Μάνθο Οικονόμου, τους Θανάση Βάγια και Οδ. Ανδρούτσο "έμπιστους σωματοφύλακες", τον σπουδαγμένο Χρήστο Παλάσκα "αρχηγό στρατιωτικής ακαδημίας". Όλους αυτούς τους εξουδετέρωσε ο πιο πονηρός τους και αουτσάιντερ, ο "γιατρός του Μουχτάρ" Ι. Κωλέττης που τους γνώριζε καλά και έγινε ο κομματάρχης (Γαλλικό ή κόμμα της Φουστανέλας και της Μεγάλης Ιδέας)... ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: "Έστειλε ο κύριος Κωλέτης εις τον Δυσσέα τον Αλέξη Νούτζο και τον σκότωσε αυτόν και τον γενναίον και τίμιον Παλάσκα. Ο Δυσσέας τους σκότωσε, αλλά ο Κωλέτης και η συντροφιά του τους έστειλε -ή εκείνοι σκότωναν τον Δυσσέα, ή ο Δυσσέας αυτούς, όφελος του Κωλέτη και της συντροφιάς του ήταν. Ύστερα σκότωσε και τον Δυσσέα." Τα περί μπεκτασισμού του Ανδρούτσου προέρχονται από μόνο μία αγγλική πηγή (δεν θυμάμαι ποιος). Πάντως δεν είναι απίθανο καθώς τον είχε από πολύ μικρό κοντά του ο Πασάς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. καλημέρα φίλε

  Ωραίο το μπλόγκ σου.

  Για τον Ανδρούτσο, του έχω πολλά μαζεμένα θεωρώ οτί κακώς βρίσκεται στο πάνθεον των ηρώων της επαναστασης .
  Σύντομα (σε καμια εβδομάδα ελπίζω) θα αναρτήσω σχετικό θέμα με όλη τα στοιχεία που έχω βρεί σχετικά με το ποιόν του Δυσσέα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χαχα, ακόμα δεν το ξεπέρασες το κόλλημα με τον Ανδρούτσο? Τα "Καπάκια" του Παπαγιώργη σε έχουν επηρεάσει...

  Πάντως δεν νομίζω να ισχύουν τα περί μωραΐτικης καταγωγή των Τζαβελαίων, κάπου θα είχε αναφερθεί στις πηγές του Εισκοσιένα.

  Αμα θες κλεφτικα κουτσομπολιά να ψάξεις να δεις τι έπαιζε με τον Καραισκάκη και την Μαργιώ, την τουρκάλα προστατευόμενη του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γειά σου Πέτρο

  - κάπου το έχω ακούσει παλιά αυτό με το Καραϊσκάκη.

  - Οσο για Δυσσέα, μπορεί να επηρεάστηκα απο τον Παπαγιώργη εναντίον του αλλά έγινε και αφορμή να το ψάξω βαθύτερα και πλέον είμαι πεπειμέσμένος για το ποιόν του. Μολις ξεπεράσω κάποια προβληματάκια με την δουλειά θα το στήσω το θέμα.

  - Διαβόλου τύχη ανηψιά του Καραμούτσου ήταν εξαίρετη συνεργάτης μου. Εχω παραγγηλει το βιβλίο και το Πάσχα το περιμένω. Ελπίζω να μου λύσει τα "περι καταγωγής των Τζαβελαίων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Για το εξώγαμο που λες του Κολοκοτρώνη, το'κανε με την Μαργαρίτα κόρη ενός Αγγελή Βελισσάρη απο τα Χαλικιάνικα(ορεινή Αχαΐα). Στη διαθήκη του του άφηνει εντολή στα άλλα δυο του παιδιά τον Γενναιο και τον Κωνσταντίνο να αναλάβουν τον Παναγιωτάκη(όπως τον λεει)μέχρι να γίνει 20 χρονών και μετά να πάρει και αυτός το μερίδιο του απο την περιουσια του Γέρου αφου τον αναγνώρισε ως γιο του.

  Κύριος ο Γέρος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος5:54 μ.μ.

  Θα έχει πολύ ενδιαφέρον μια δημοσίευση για τον Ανδρούτσο.Πότε λες να την βάλεις;

  pavlos1988

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος10:49 π.μ.

  κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να έχεις βάλει πηγές για την κάθε πληροφορία, μιας και το μπλόγκ σου μάλιστα έχει θέμα την ιστορία και εσύ ασχολείσαι συστηματικά με αυτή θα έπρεπε να είναι και για σένα απαράβατη αρχή.

  Φιλικά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σωστό αυτό που λές φίλε ,αυτό θα έπρεπε να κάνει κάθε ιστορικός ή ιστοριοδίφης έστω.

  Άλλα εγώ σε αυτό το μπλόγκ δεν διεκδικώ κάτι που δεν μου αξίζει.

  Εγραψα τα παραπάνω σε μια στιγμή επετειακής παρόρμησης απο σημειώσεις που κατα καιρούς κρατάω όταν διαβάζω κάποιο βιβλίο .

  Να 'σαι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Έχεις μαζεβη δω τους "Ασκετους".Οι σουλιώτες κατά της Ακαδημίας Αθηνών είναι Αλβαοι (Σπυρο Μελά .Το λεοντάρι της Ήπιρου,σελ,40 43).Δώσε πηγές αρβανίτικο καιφαλη .κάτε τημα άξιζε μια σελίδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Και κάτι αλο .Ο Tασοs Τζαβέλλας μετακόμισε από τους φόβους από τους ιδηιους τους σουλιώτες στο χωριό Λεσκοβικ-Κολωνία .Έχει άλλαξε και επιτετο και το έκανε "Τάσου",αυτή τη φορά από φόβο τον τούρκων .Οι απόγονοι τους ζούνε σήμερα και οι περισοτεροι είναι στα Τίρανα .Η συνιδηση τους υπολογξίζετε ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ανώνυμος2:43 μ.μ.

  φιλε, εσύ που δεν ξέρεις Ελληνικά, τι θέλεις και αναμιγνύεσαι (πιστεύω να γνωρίζεις την λέξη) με την Ελληνική Ιστορία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή