Απριλίου 25, 2006

Μικρασία 1922 (Η άλλη άποψη )







Το ενάμισι εκατομμύριο προσφύγων που κατέφυγαν στην Ελλάδα έφερε μαζί τους μνήμες αιώνων αλλά και αφηγήσεις πρόσφατης τούρκικης θηριωδίας. Στη Μικρά Ασία ο ελληνικός στρατός φεύγοντας άφησε στον ντόπιο πληθυσμό αναμνήσεις σκληρής κατοχής.

Για τους Τούρκους ο πόλεμος στη Μικρά Ασία ήταν πόλεμος απελευθερωτικός. Για τους Έλληνες που πολεμούσαν προχωρώντας πέρα από το Αφιόν Καραχισάρ και το Εσκί Σεχήρ ήταν πια πόλεμος σε ξένο έδαφος...


"Ο Μουσταφά Κεμάλ είχε προφητέψει ότι "ο αληθινός λυτρωτής ήλιος των Τούρκων θα έλαμπε με όλη του την μεγαλοπρέπεια την αυγή της επίθεσης".
Η επίθεση ξεκίνησε την 26η Αυγούστου 1922. Την ακολούθησε μια ημέρα που όλα έδειχναν ότι έχουν τελειώσει για τους Ελληνες όπως και η ελπίδα τους να ανατρέψουν την ιστορία χιλίων χρόνων επανεγκαθιστώντας την Ελληνική Αυτοκρατορία που θα περιελάμβανε και την Μικρά Ασία.
Ο Ελληνας διοικητής επιχειρήσεων της εμπροσθοφυλακής συνελήφθη και οι Ελληνες χωρίς αρχηγό άρχισαν να υποχωρούν προς τη Σμύρνη κάτω από την πίεση της Τουρκικής καταδίωξης.
Ο λόρδος Curzon, βρετανός γραμματέας των εξωτερικών ενημερώθηκε από τον Sir Ηorace Rumbold, τότε Υπατο Αρμοστή στην κατεχόμενη ακόμη Κωνσταντινούπολη, ότι οι Ελληνες διασκορπίστηκαν πλήρως αφήνοντας πίσω τους αηδιαστικές μαρτυρίες θηριωδίας και βαρβαρότητας.
Η Τουρκάλα συγγραφέας Halide Edib, που ακολουθούσε τον τουρκικό στρατό έμεινε άναυδη από αυτά που είδε. Περιγράφοντας την Αlasehir, μια μικρή πόλη κοντά στη Σμύρνη, έγραψε:
«Ούτε οι Έλληνες ούτε οι δικοί μας είχαν καιρό να θάψουν τους νεκρούς τους. Ο τουρκικός στρατός πάσχιζε να σώσει τις τουρκικές πόλεις από τη φωτιά. Ο Ελληνικός στρατός έτρεχε να δραπετεύσει από τις φωτιές που είχε ο ίδιος ανάψει και από τις κτηνωδίες. Και οι δυο πλευρές δε δείχνουν έλεος .... Γυναίκες σε κατάσταση υστερίας σκάβουν το έδαφος με τα δάχτυλά τους. Είναι σαν να έχει έρθει η κόλαση στη γη.
Όταν ο τουρκικός στρατός έφτασε στη Σμύρνη, η πόλη ήταν γεμάτη από Έλληνες πρόσφυγες της ενδοχώρας. Ένα μεγάλο άγημα του ελληνικού στρατού εγκατέλειψε την περιοχή λίγο πριν την άφιξη του τουρκικού στρατού. Ωστόσο, μερικά ελληνικά στρατεύματα έμειναν πίσω. Αυτά μαζί με χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονταν σε σύγχυση. Μερικοί πήδηξαν στο νερό σε μια προσπάθεια να φτάσουν τα Συμμαχικά πολεμικά πλοία που ήταν ακόμη στο λιμάνι.
Ο Μουσταφά Κεμάλ μπήκε στη Σμύρνη στις 10 Σεπτεμβρίου 1922 ως ήρωας των Τούρκων. Του διέθεσαν τον οίκο στον οποίο ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε μείνει και είχε ποδοπατήσει την τουρκική σημαία κατά την είσοδό του. Μια ελληνική σημαία είχε απλωθεί πάνω στα μαρμάρινα σκαλοπάτια της εισόδου του οίκου και ο λαός περίμενε τον Μουσταφά Κεμάλ να περάσει από πάνω. Παρόλα αυτά εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι η τιμή μιας χώρας δεν πρέπει να ποδοπατείται και ότι εκείνος δεν θα ακολουθήσει το λανθασμένο παράδειγμα του Κωνσταντίνου.
Σύντομα η Σμύρνη τυλίχτηκε στις φλόγες: οι Τούρκοι κατηγορούσαν για την πυρκαγιά τους Έλληνες και τους Αρμένιους, οι οποίοι με τη σειρά τους κατηγορούσαν τους Τούρκους. Κανένας από αυτούς που έβλεπαν την πύρινη λαίλαπα δεν μπορούσε να μαντέψει ότι μέσα σε λίγα χρόνια ο Μουσταφά Κεμάλ και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που θα επανεκλεγόταν στην εξουσία για μια ακόμη φορά, θα έκαναν ειρήνη"

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ

14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1:37 μ.μ.

    sic η περιγραφη..ανταξια τουρκικης προπαγανδας...καλο ειναι οσοι πιστευουν αυτες τις αηδιες και τις αποσιωποιησεις να πανε και στο ερζερουμ που υπαρχει ενα μουσειο γενοκτονιας τουρκων απο τους αρμενιους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4:44 μ.μ.

      Δεν είναι επιχείρημα σοβαρου ανθρώπου το: κι εσύ εκανες τα ίδια αλλού. Είναι επιχείρημα του Βαρβαρου

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος1:24 π.μ.

    Ειναι κοινο μυστικο οτι την Σμυρνη την εκαψαν οι Κουρδοι τσετες (ατακτοι). Αλλα αυτο το μυστικο για το οποιο δεν μιλαει και δεν γραφει κανεις ειναι το εξης: Η Σμυρνη ειχε τρεις συνοικιες: την Ελληνικη, την Αρμενικη και την Γαλλικη. Γιατι δεν καηκε και η Γαλλικη συνοικια μαζι με την Ελληνικη και την Αρμενικη. Γιατι στην προκυμαια "συνωστιζονταν" μονο Ελληνες; πως εφυγαν οι Γαλλοι πολιτες απο την Σμυρνη; γιατι οι Γαλλοι, οταν υποσχεθηκαν στον Κεμαλ την ακυρωση της συνθηκης των Σεβρων και του παραχωρησαν την Σμυρνη δεν επεβαλλαν στον Κεμαλ, χρονοδιαγραμμα ασφαλους αποχωρησης των Ελληνων πολιτων, οπως εκαναν για τους Γαλλους πολιτες; μηπως στην Σμυρνη μας εσφαξαν οι Γαλλοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4:51 μ.μ.

    Ο πόλεμος κανει φριχτά πράγματα . Σε όλα τα στρατόπεδα υπήρχαν αθλιοι που έκαναν θυριωδίες . Εμείς έχουμε το καθηκον να λέμε την αληθεια ακομα κι οταν δεν μας συμφέρει . Εκαψε καλυβάκια άμοιρων απλων μουσουλμάνων και ο Βασιλόπαις Ανδρέας . Κάψανε κι οι Τούρκοι . Και πάλι οι πολιτικοί οι ίδιοι εξελέγησαν μετά. Λυπάμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα αστο μεγαλε, για καθε καλυβα Τουρκου οι Τσετες εκαψαν ολη τη Μικρα Ασια. 1.000.000 νεκρους ειχαμε στο διαστημα 1914-23. Αστο καλυτερα.

      Διαγραφή
    2. οι Ελληνες κανανε μεμονωμενα εγκληματα(δηλ 2-3 στρατιωτες που φευγανε απο το στρατευμα)...ενω οι τουρκοι ηταν με το τακτικο στρατο τους ...δηλ τον τακτικο στρατο ειχανε εντολη να κανουν τις δολοφονιες

      Διαγραφή
  4. 2+2=4 μαχαλάδες ήταν στην Σμύρνη ,ο γαλλικός ο ελληνικός ο αρμένικος κάτω μαχαλάδες κ ο εβραϊκός τούρκικος + μερικοί ελληνες πάνω μαχαλάδες,η φωτιά ξέσπασε στα ελληνικά και στα αρμένικα από τον Αι- Νικόλα κ πέρα ,ο γαλλικός δεν πειράχτηκε ούτε ο εβραϊκός,αυτοί είχαν φύγει είτε με παπορια είτε στην πόλη ,όπως και οι Ιταλοί είχαν ενημερωθεί μέρες πριν. όλα ήταν σχεδιασμένα και στα φιρμάνια γραμμένα ,στον αι-Νικολα κρεμασαν στα καγκελα τον αρχιμανδρίτη τον αδερφό μου ,η μάνα μου δε άντεξε τσ έσπασε η καρδουλα τσ'οταν τον είδε καρφωμένο ,ξέρεις βρε ποιος μας εσφαγε?οι τσέτες πανάθεμα την φάρα τους,εμενα 4παιδια μου με τσ ποδιά μου τα σφάξαν οι ανεθεματισμενοι κουρδοι,αυτα ειναι λογια της Γιαγιας μου ,καθε χειμώνα μπροστά στο τζάκι μας έλεγε την ίδια ιστορία ,τα μαύρα δε τα βγάλε ποτε. όποτε μιλούσε τραβούσε το μαντήλι της μπροστά για να μη δούμε δάκρυ, εκ θαυματος η εκκλησια δεν καικε η μοναδικη που γλιτωσε ισως γιατι την προστάτεψε ο αδερφός της ο δημητρηος Τσουλφας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχω την αίσθηση ότι κάνετε λάθος. Οι Τσέτες κατάγονται από την σημερινή Κιρκασία και καμία "συγγένεια" ή σχέση έχουν με τους Κούρδους.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4:55 μ.μ.

      Σε οσα βιβλια εχω διαβασει που σχετιζονται με την γενοκτονια των Ελληνων και των Αρμενιων στη Μικρα Ασια, ως ατακτους τσετες αναφερουν τους Κουρδους. Στο βιβλιο μαρτυρια "ουτε το ονομα μου" της Θεια Χαλο, που ειναι η αυτοβιογραφια της μητερας της, αναφερει οτι σε θυριωδιες και σφαγες επιδωθηκαν Κουρδοι που τους εφεραν οι Τουρκοι απο τα νοτιοανατολικα γι'αυτο το λογο. Οι κατοικοι τους αναγνωρισαν απο τις φορεσιες τους, καθε φυλη τοτε ειχε τη δικη της ενδυμασια, το ιδιο εγινε και στα Σεπτεμβριανα του '55, λιγο πριν τα γεγονοτα αρχισαν να εμφανιζονται στην Πολη ανθρωποι με περιεργες φορεσιες, οι φωτογραφιες που υπαρχουν σε εφημεριδες εκεινης της εποχης, με στρατιωτες μεσα στα χαλασματα ηταν μετα την καταστροφη, και απο τις περιγραφες των θυματων καταλαβαν οτι ηταν ατακτοι(τσετες) Κουρδοι που επιδοθηκαν σε καταστροφες το '55 στην Πολη. Οι Κιρκασιοι αφανισαν τον Ελληνικο πληθυσμο της Θρακης και της Ρωμυλιας που ξεκινησαν το 1906 απο την Αγχιαλο και ηταν το ιδιο βαρβαροι. Φανεροι συμμαχοι των Τουρκων τοτε οι Κιρκασιοι και οι Κουρδοι και κρυφοι, οι Αγγλοι, Γαλλοι,Ιταλοι και Ρωσοι(οι υποτιθεμενοι ομοθρησκοι μας) αφου τους τροφοδοτουσαν με οπλα κρυφα... και ο νοων νοητω!

      Διαγραφή
  5. Παιδια μην γραφετε αναληθειες, οι Τσετες ήταν συμμορίες ατάκτων που αποτελούνταν από Τούρκους, Τσετσένους και εκτουρκισμένους Κούρδους (δηλαδή «γενιτσάρους» των Κούρδων),
    και δεν εχουν καμια σχεση με τους Τσερκεζους .
    Οι Τσερκεζοι ειναι ενας λαος του Καυκασου που συνηπηρχε με τους Αρχαιους Ελληνες ακομα στην περιοχη ,ειχαν τις καλυτερες σχεσεις και συνεργαζοντουσαν στο εμποριο και πολεμησαν στο πλευρο μας με τους Περσες.
    Οι Ρωσσοι τους εκαναν πολεμο ,ενω πρωτα τους ειχαν εξισλαμισει οι Οθωμανοι,πριν ηταν για αιωνες Χριστιανοι, και καθως εχασαν απο τους Ρωσσους αναγκαστηκαν φυγουν απο την γη τους.Οι Τουρκοι τους 'αγκαλιασαν' για δικους τους σκοπους και ναι καποιοι απο αυτους πολεμησαν με την Οθωμανικη αυτοκρατορια εναντιων μας αλλά και καποιοι πολεμησαν με εμας εναντιον των Τουρκων ,ακομα καποιοι απο αυτους βοηθησαν και τους Ποντιους ανταρτες εναντιων των Τουρκων..η μονη μελανη σελιδα των Κιρκασιων με εμας ηταν στην Θρακη που την κατεστρεψαν,αλλά και εκει ηταν ομαδα απο ληστες και κακοποια στοιχεια καμια σχεση με τον υπολοιπο λαο τους.....με τους Κιρκασιους ακομα και σημερα ,με οσους εχουν απομεινει στην Ρωσσια μενουν Ποντιοι Ελληνες στα ιδια χωρια !!!
    https://terra-pontus.blogspot.com/2017/09/blog-post_16.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγγνωμη συμπληρωνω ...Κιρκασιοι ή Τσερκεζοι
    https://archive.ert.gr/3264/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com

    Είναι πλέον πολλοί οι μικρασιατικοί σύλλογοι που παίρνουν θέση στο ερώτημα
    2022
    Έτος Προσφυγικής Μνήμης
    ή Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού;
    Οι (έως τώρα) Μικρασιατικοί Σύλλογοι ζητούν το 2022 να ανακηρυχθεί:
    50 σύλλογοι ως -> Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού
    1 σύλλογος -> Έτος Ξεριζωμού Μικρασιατών 1922-2022
    3 σύλλογοι -> Έτος Μικρασιατικού και Ανατολικοθρακιωτικου Ελληνισμού
    1 σύλλογος -> Έτος Προσφυγικής Μνήμης
    4 σύλλογοι -> Μικρασιατικής Μνήμης
    1 σύλλογος -> Ελληνισμού της Ανατολής
    1 σύλλογος -> Μικρασιατών και Γενοκτονία τους
    1 σύλλογος -> επετειακό για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή
    Περισσότερα εδώ: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας https://www.facebook.com/groups/299688290162971

    Στις επόμενες μέρες αναμένονται πολλοί περισσότεροι. Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι που βγήκαν μπροστάρηδες ενημερώνουν για αυτή την πρωτοβουλία και εμείς γινόμαστε αρωγοί στη προσπάθεια τους.

    Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι τσέτες όπως αναφέρουν οι παππούδες μου είναι Κούρδοι τελεία και παύλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος2:14 π.μ.

    Παιδια οι "Τσετες "(Çete = συμμοριτες,κακοφημα ατομα) δεν ηταν λαος οπως κσποιοι τους μπερδευουν με τους Τσερκεζους ή Κιρκασιους ,ηταν και μερικοι απο αυτους στην ομαδα των Τσετων ως εκτουρκισμενοι φυσικα .
    Ηταν ατακτα ληστρικα στρατιωτικα ταγματα που αποτελουνταν σπο εγκληματιες διαφορετικων εθνοτητων (ειχαν ανοιξει και τις φυλακες τις Τουρκιας για να απαρτισουν αυτα τα ταγματα).Αποτελουνταν σπο ομαδες Κουρδων,Βασιβοζουκων,Ζειμπεκων ,Τσετσενων και πολλων αλλων εκτουρκισμενων ,και καποιων Κιρκασιων (αν και πολλοι Κιρκασιοι /Τσερκεζοι ταχθηκαν με τον Ελληνικο στρατο και πολεμησαν μαζι μας εναντιων των Τουρκων) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή