Σεπτεμβρίου 25, 2008

Περί απώτερης καταγωγής των Αλβανών-Αρβανιτών.



( Γεώργιος Καστριώτης η Σκεντέρμπεης )













Τις τελευταίες ημέρες πολύς λόγος γίνεται από πού είναι οι Αλβανοί και αν είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυρίων ή όχι. Ας γράψω και εγώ μερικά πράγματα .

Καταρχήν θεωρώ λογική την προσπάθεια των Αλβανών να βρούν και να βγάλουν ρίζες μιας και αυτό κάθε λαός το έχει ανάγκη , πολύ περισσότερο το νεαρό κράτος των Αλβανών (και η ιστόρία έχει καταγράψει πάμπολλα παραδείγματα τέτοιων προσπαθειών).
Ας δούμε τις παραμέτρους του θέματος

1. Είμαστε λένε οι Αλβανοί ένας πανάρχαιος λαός απόγονος των αρχαίων Ιλλυρίων


Μια εύκολη και απλοϊκή προσέγγιση μιας και ουτως ή άλλως κατοικούν στην ευρεία περιοχή που κάποτε ονομάζονταν Ιλλυρία.


Κάποιος έγραψε ότι σήμερα γίνονται ανασκαφές σε δέκα σημεία για να βρούν τις αποδείξεις. Ναι σιγά το νέο . Λογικά θα βρούν αρχαία αφου είναι γνωστή η κατοίκηση και το πέρασμα διαφόρων λαών από την περιοχή. Θα φτιάξουν και μια ιστοριούλα που ευπρόσδεκτα αυτιά θα την ακούσουν και λύθηκε το ζήτημα. Πάρακάτω θα αναπτύξω το «γιατί ΔΕΝ μπορεί να είναι»


2.Μήπως ηταν Ελληνες οι αρχαίοι Ιλλυριοι

Οπως λένε και οι γραφές οι αρχαίοι Ιλλύριοι υπήρξαν .

Πιθανότατα ΔΕΝ ήταν Ελληνικό φύλλο
Οι αρχαίοι Ελληνες αναφέρονταν σε κάποιον που μιλούσε την ιλλυρική με τη φράση "ιλλυρίζειν" και αυτό δείχνει οτι οι άνθρωποι αυτοί μιλούσαν μια διαφορετική γλώσσα
Ειναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα λιγοστά αρχαιολογικά ευρήματα που αφορούν τους Ιλλυριούς είναι διαφορετικά από τα Ελληνικά.

Είχαν όμως νταραβέρια με τους αρχαίους Ελληνες υπήρχαν και ελληνικές αποικίες εκεί.
Ενδεικτικά
- Η Απολλωνία, σημαντική πόλη που ιδρύθηκε τον 6ο π.χ. αιώνα από Κερκυραίους και Κορινθίους.
-Το Νυμφαίο, βρέθηκαν πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα.
- Η Επίδαμνος, το αρχαίο Δυρράχιο, που έκοβε και νομίσματα με τα γράμματα ΔΥΡ.
- Η Φοινίκη που χτίστηκε το 230 π.χ., στην περιοχή των Αγίων Σαράντα, εκεί που βρίσκεται το σημερινό Φοινίκιο.
-Η Χιμαίρα - η σημερινή Χειμάρα - και ακόμη η Βυλλιακή,το Θρόνιο, η Αμάντα, ο Ωριχος και άλλες.
Εχουμε και συμμετοχές στους Ολυμπιακούς αγώνες
516 π.Χ. Τέθριππον Επίδαμνος (Ιλλυρία) Κλεοσθένης
472 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Επίδαμνος (Ιλλυρία) [...]γίας

Αρα μπορεί να μην ήταν Ελληνες αλλά τυχόν προσμίξεις σαφώς και θα υπήρξαν .

3.Τι απέγινε άραγε ο λαός αυτός ?

Χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου λέω εγώ .
Καθόλου παράξενο και πολύ φυσιολογικό τόσοι και τόσοι λαοί τους έφαγε η λαίλαπα του χρόνου. Και εδώ, έχουμε έναν λαό χωρίς σοβαρό πολιτισμό , χωρίς πολεμική ισχύ χωρίς επεκτάσεις του ζωτικού χώρου του. Επισημαίνω τα ελαχιστότατα γραπτά μνημεία που άφησε .
Το ονομα Ιλλυρία μπορεί να παρέμεινε στο πέρασμα του χρόνου αλλά ήταν απλά ένα τοπονύμιο που υποδήλωνε τόπο γεννησεως κάποιου και όχι εθνική καταγωγή.
Τα όρια αυτού του τόπου στο πέρασμα του χρόνου αυξομειώνονταν κατά το δοκούν. Είναι χαρακτηριστική η γκάφα πάρα πολλών ιστοριογράφων του 17ου και 18ου αιώνα που αποκαλούν Ιλλυρίους τους Σέρβους (και όχι τους Αλβανούς )
Εάν προσθέσει κάποιος και το γεγονός ότι η Ιλλυρία ήταν και είναι ένας κακοτράχαλος τόπος που η ανθρώπινη κατοίκηση δεν ήταν και εύκολη όπως σε ένα πεδινό τόπο εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι ανα χρονικές περιόδους είχαμε μετακινήσεις.

4.Εχουν σχέση οι Αλβανοί με τους αρχαίους Ιλλυρίους


Πιθανότατα καμιά , ίσως ελαχιστότατα ψήγματα να υπάρχουν αλλά ψήγματα και τίποτα άλλο . Το χρονικό κενό που έπαψαν να υπάρχουν σαν έθνος οι Ιλλυρίοι έως στις αρχές του 11ου αιώνα είναι τεράστιο .
Επιστημονικές αποδείξεις ΔΕΝ υπάρχουν ουτε σοβαρά επιστημονικά ευρήματα.
Τίποτα στην γλώσσα τους δεν μπορεί να κουμπώσει με την γλώσσα των αρχαίων Ιλλυρίων αφού όπως ξανάπα δεν έχουμε και κείμενα από τους αρχαίους Ιλλυρίους και η αλβανική γλώσσα έχει γραπτό λόγο μόνο τα τελευταία 150 χρόνια.

5. Μήπως οι Αλβανοί ήρθαν από τον Καύκασο ?

Ο Στράβωνας και ο Πτολεμαίος μίλησαν για έναν τόπο κάπου κοντά στην Κασπία με το όνομα Αλβανία αλλά σαφώς δεν πρέπει να έχει σχέση με τους Αλβανούς.
Μιλάμε για μια ονοματολογία πολύ προγενέστερη της πρώτης ονοματολογίας των Αλβανών στον Ευρωπαικό χώρο. (και εδώ το χρονικό χάσμα είναι καταλυτικό)
Δεν έχει καταγραφεί ιστορικά κάποια μαζική μετακίνηση από τα μέρη εκείνα στην σημερινή Αλβανία.
Κυρίως δεν υπάρχει καμιά γλωσσική σχέση με τους λαούς της περιοχής ούτε και στα ήθη και έθιμα.
Η αίσθηση που έχω είναι ότι η πρώτη ονομασία του λαού αυτού ήταν «Αμπεν» ή «Αρμπάν» αργότερα έγινε «Αλμπάν» και τέλος «Αλβανοί»

6......και τότε από πού κατάγονται οι Αλβανοί-Αρβανίτες

Η απάντηση παραπέμπει στο πώς γεννιέται ένα έθνος.

Εκεί στο Μεσαίωνα ένα μίγμα ανθρώπων διαφόρων φυλών Ιταλών, Σλαύων , Ελλήνων Ηπειρωτών ,πιθανών ελαχίστων γηγενών και άλλων , άρχισε σιγά σιγά να αποκτά κοινά συμφέροντα, κοινή λαλιά, κοινά έθιμα και τέλος εθνική συνείδηση. Η καταλυτική παρουσία του ηγεμόνα της Ηπείρου (ούτε της Ιλλυρίας ούτε της Αλβανίας) Γεωργίου Καστριώτη η Σκεντέρμπεη ένωσε τις διάφορες αρβανίτικες φάρες και με την συνεχώς αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ τους άρχισαν να παίζουν ρόλο στα Βαλκάνια ώσπου ήρθε η θρησκευτική διαφοροποίηση για να τους διασπάσει..

Αυτή πιστεύω είναι η καταγωγή των Αρβανιτών-Αλβανών και σίγουρα κάποιοι θα ενοχληθούν αλλά δεν βλέπω λογικά άλλη εξήγηση

371 σχόλια:

  1. ooxi re to lew polles fores gt to mualo sou einai steno...1..2...1...2 me lambaneis??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τον Vlonjati που σοκάρεται εύκολα.
    Φίλε μου νομίζω ξέχασες . Για ιστορία μιλάμε για δημιουργία εθνών και κρατών. Σε ένα ιδεαλιστικό επίπεδο και σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο θα σοκαριζόμουν και εγώ αλλά ΔΕΝ είναι έτσι και το ξέρεις.
    Και για να πάμε παρακάτω.
    Προφανέστατα δεν έχεις διαβάσει τίποτε για αυτούς που επικαλείσαι. Copy paste έκανες.
    1. Ο Φαλμεραυερ ούτε σοβαρός ούτε γνήσιος ούτε αξιόπιστος υπήρξε (και δεν μιλάω για τους Έλληνες ιστορικούς που τον αποδόμησαν ) αλλά για τους Ευρωπαίους. Οι θεωρίες του Φαλμεράυερ απορρίφθηκαν ως υποκειμενικές και αντιεπιστημονικές από την Βαυαρική Ακαδημία Επιστημών και Κλασικών Μελετών Η μελέτη-περιήγησή του αφορά την περιοχή της Πελοποννήσου και πιστεύει ότι οι Έλληνες χάθηκαν και στην θέση τους είναι Σλάβοι, κατά κύριο λόγο, και οι Αλβανοί . Ότι παραδείγματος χάριν κυρίως μιλιόταν η Ελληνική γλώσσα δεν μπόρεσε να το εξηγήσει.
    2. Σαν Pukvil προφανώς θα εννοείς τον Pouqueville. Ο συγκεκριμμένος κύριος όμως θεωρούσε τους αρβανίτες εξαλβανισμένους Έλληνες και όχι εξελληνισμένος Αλβανούς .
    3. Σάν Bartholdy ποιόν από όλους επικαλείσαι α) τον Abraham Mendelssohn Bartholdy εβραίο τραπεζίτη β) τον Felix Mendelssohn Bartholdy διάσημο πιανίστα
    γ ) τον Jakob Salomon Bartholdy πρώσσο διπλωμάτη δ) τον Paul Mendelssohn Bartholdy γερμανό χημικό.
    Δεν βρίσκω κάποιον ιστορικό στο στοιχείο που έδωσες.
    4) Luis Beonlew τον οποίο αγνοούσα τον βρήκα κυρίως σε αλβανικά site και από την μετάφραση που διάβασα είδα ότι πρόκειται για έναν Ιταλό που παριστάνει τον γλωσσολόγο και επιχειρεί να συνδέσει του αρχαίους Ιλλυρίους με τους Αλβανούς.
    Κανένα ενδιαφέρον.
    5) Nicholas Hammond. Αγγλος ιστορικός με σπουδαίο συγγραφικό έργο. Εχω διαβάσει τα βιβλία του. Σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν μιλάει ότι «το μεγαλυτερο μερος του πληθυσμου ειναι αλβανοι αλλα εχουν ελληνικη εθνικη συνειδιση» θεωρεί και σωστά τους αρβανίτες μικρό ποσοστό των Ελλήνων που συγγενεύουν με τους σημερινούς αλβανούς αλλά εδώ και 200 χρόνια έχουν ελληνική συνείδηση.
    Το Copy paste κανει κακό .
    6) Δημος Στεφανοπουλος . Αν μιλάς για αυτόν http://ellas2.wordpress.com πρέπει να μπερδεύτηκες.Το ψιλοαποκλείω να έγραψε κάτι τέτοιο Από τα κείμενά του φαίνεται ότι πρόκειται για Έλληνα Ελληνόπληκτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η εθνότητα/εθνοτικότητα και η εθνολογία και η εθνογένεση δε σχετίζεται και δε συσχετίζεται προς τα κράτη.Φαιδρολογείς και εσύ εδώ.'Μπορείς να τεκμηριώσης ακριβώς από πού και ως πού γράφεις για συγγένεια μεταξύ Σκιπετάρων(>Shqiptaret)και Αρβανιτών του Χάμμοντ;Γλώσσας;Συνείδησης;Κοινού και από κοινού πολέμου;Σπεύδεις να διορθώσης τον άλλο αλλά και εσύ λανθάνεις περί πολλά και δεν 'ξέρεις τι σου γίνεται,παρατηρώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. arxaios xristianos steile mou h mallon kane mou copy paste kamia selida na diabasw pws brethikane arvanites sthn italia..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σκοπιμη Πολιτικη για να κανει τους ευγενοι Αρβανίτες, να ντρέπεται την καταγωγή τους!
    Μόνε είπες Αρβανίτη.
    Σαν να λέγης κλεισοσπίτη,
    Είδε βιό αυτό τ'αγρίμι;
    Όρνιο τρέχει στο ψοφίμι.
    Άλλο τόσο είναι φίλος,
    όσο ο λυσσασμένος σκύλος.
    Του Αρβανίτη πρώτη χάρι
    ό,τι έχεις να στο πάρη.
    Που σταθή και που περάση,
    ό,τι βρη θα το χαλάση.
    Όλο όλο η τιμή του
    κρέμεται οχ την... πορδή του!
    Πάστρα λέει με το στόμα
    Κι'είναι ακέριος όλο βρώμα,
    Προκοπή σαν τ'αγριο γίδι,
    στην κακία τέλειο φίδι.
    Άντα θέλη να ευγενίση
    πρώτος λόγος θα σε βρίση.
    Ως και τους διακοναρέους
    τους μετράει νοικοκυρέους.
    Τ'αλλουνού λιανό(1) φτονάει,
    δεν χορταίνει όλο πεινάει.
    Στο καλύβι που φωλιάζει
    κάνα είδος δεν ποτάζει(2).
    κιαπέ μόνε απέκει βγήκε
    σ'αρχοντιές αυτός εμπήκε.
    Είναι ο Σκέντος του Σκεντέρη,
    πρέπει ο κόσμος να τον ξέρη.
    Σαν θελήσης
    Να μισήσης
    Τη ζωή σου
    Και τιμή σου,
    Ν'αρνηθής και βιο και σπίτι,
    Πιάσε φίλο Αρβανίτη!...

    ΓΚΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΣ / ΑΘΗΝΑ 2007
    ……
    Πως Μιοούλη και Μποτζάρη και Κουντουριώτας υπουργοί
    τους υβρίσανε με πρώτον
    ως βιαιοπραγείς και Αλβανοί;
    Άλλοτε τους αγαπούν με τους λόγους τους γλυκούς,
    Κοίαν ολίγον δεν αρέσουν
    τους φωνάζουν Αλβανούς,
    67
    Ευθύμιος Στ. Πράντης, Αλβανικά παράπονα , σ. 11.
    Ego
    Οταν ο Αρβανιτης θεωρειτε κακος τον φωναζουν Αλβανο
    https://www.facebook.com/notes/ena-group-gia-tous-arvanites-vangjelis-liapis-/%CE%B1%CF%81%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B5%CF%82ankesa-arvanite-part-one/10151807883549783

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΣΣΣ! Μη μιλας αρβανιτικα!

    zty είπε...
    Όπως ο Κόλιας, έτσι και πολύ εδώ έχουν βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο.
    Δεν μπορείς να είσαι
    και έλληνας
    και αρβανίτης.
    Όχι ότι αυτές οι έννοιες αντιμάχονται, το ερώτημα είναι αν μπορούν να συνυπάρχουν
    σε ιστορικό, εθνολογικό και τελικά, σε πολιτικό επίπεδο.
    Τι νιώθει ο καθένας, αυτό που αποκαλείτε εθνική συνείδηση («νιώθουν και δηλώνουν έλληνες») είναι κάτι πολύ ευμετάβλητο. Να θυμίσω τους Σλαβομακεδόνες που σε μία μόλις γενιά ένιωθαν και δήλωναν κατά σειρά τρεις διαφορετικές συνειδήσεις. Ο Κόλιας το κατάλαβε αυτό. Έβαλε την αρβανιτιά πριν την ρωμιοσύνη, και προσπάθησε (έπρεπε) όμως με τα γραπτά του να αποδείξει ότι οι αρβανίτες είναι απόγονοι των πελασγών, ώστε έτσι να έρθει πιο κοντά στους έλληνες, να γεφυρώσει το χάσμα. Διαφορετικά να δεχθείτε την αλβανοσύνη σας,
    και με διαφορετική έκφραση,
    οι Aλβανοσύνη είναι επέκταση της Aρβανιτιάς.
    Κάτι που πολύ προσπάθησαν και βρέθηκαν σε αδιέξοδα. Αν πάλι βάλεις την ρωμιοσύνη πριν την αρβανιτιά, τότε πρέπει να ξεχάσετε την αρβανίτικη γλώσσα. Αυτό είναι το πιο σωστό. Ο υπόλοιπος αρβανίτικος πολιτισμός μένει ανέπαφος, όμως κάπως κουτσουρεμένος. Όσο και να αντιδράσουμε, η γλώσσα είναι το κύριο πολιτιστικό στοιχείο που εκφράζει έναν λαό, και τα αλβανικά με τα αρβανίτικα είναι όμοιες γλώσσες. Αν επιμένετε στην ανάπτυξη και εκμάθηση της γλώσσα σας, μην εκπλαγείτε όταν πολύ σύντομα θα σας πλησιάσουν διάφοροι με σκοπό να αναπτύξουν και αλβανική (έστω αρβανίτικη) συνείδηση και σε πολιτικό επίπεδο, να εγείρουν θέματα καταπίεσης των αρβανιτών. Αυτό όμως δεν είναι δυνατών να το επιτρέψει οι ελληνική πολιτεία, οι υπόλοιποι έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πηγη Αρβανιτικες Καταγγελίες/Ankesa Arvanite (Part One)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Bëni zell = Veni zell (os) ,Eitan malista kai Myslym
    Zell = προθυμια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφου είναι η μέρα της κοτσάνας , πάρε μιά ακόμη.
    Ben Zelon = Εβραίος απο την Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. O ''Τζαφάι'' εξειδικεύεται,άλλωστε.Φαίνεται με την πρώτη μας 'ματιά.'Λίγο η προπαγάνδα(παρεπιστήμη και ιδεοληψία)ενός έως τριών,περίπου,αιώνων 'πίσω,'λίγο η ημιμάθειά του(έκδηλη και σαφής απόδειξη η -πλήρης στερεοτυπιών- επανάληψή του),'λίγο η προχειρότητα και απλουστευτικότητά του(διάθεση και προδιάθεση για -κακή χρήση/κατάχρηση και αναπαραγωγή του του- χιούμορ -εν είδει ανεκδότων...''έργων''..-..)της...''άποψής του'',συνθέτουν την Παγκόσμιον Ημέραν της Απανταχού Κοτσανολογίας/Μπαρουφολογίας(σχετικής/σχετικής...με το θέμα μας πάντοτε..).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. o arvaniths eipe 3-4 pragmata kapoia upothetika kai kapoia pou exoun bash kai einai alh8eies...kai to ti sxolia exoume diavasei den legetai re paidia..alh8eia pisteyes arvanti pws tha exei tetoia ekseleksh?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οχι δεν περιμένα

    αλλά έχει τον τζόγο του γιατι με ξαναπιάνει σιγα σιγά η επιθυμία του γραψίματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. (1)
    Οι Αλβανοί λένε :Πρώτα οι αρβανιτες.Οι έλληνες λένε πρώτα οι έλληνες .Αρα πιος στηρίζη ουσιαστικά τους αρβανίτες ?Απάντηση οι Aλβανοί που το έχουν έως πρωτια.
    (2)
    Η Γλωσσα ειναι το αιμα του εθνους .Τα Αρβανιτικα δειχνουν στα ματια των αλων ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ .Η διαφυλαξη της γλωσσας ειναι η διαφυλαξη του εθνους.Γιατι η διαφυλαξη του εθνους να γινεται μονο για τα ελληνικα των Ελληνων
    (3)
    Γιατί οι έλληνες δεν αγαπάνε μαζί με τους Αρβανίτες και τα Αρβανίτικα ? Πόλη εύκολη απάντηση .
    - Τα αρβανίτικα είναι Αλβανικά και μακριά από αυτό.
    - Ενώ οι αρβανίτες κριαζετε να είναι έλληνες οπωσδήποτε και με οτιδηποτε
    http://axhafaj2gmailcom-adriano.blogspot.com/2012/04/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υ.Γ.Ακόμη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον,εδώ,μια εύλογη απάντηση ως προς την αναφορά σου ‘στο Χάμμονντ(την πηγή περί του οποίου εξάλλου εσύ πρώτος εδώ "αντικρούοντας" -ίσως και πιθανόν..- τον άλλον το..."Βλον(γ)ιάτι/Vlonjati" ‘σημείωσες -και ουδείς άλλος..- καθώς και ‘στην οποία εσύ παρέπεμψες..),"Αρβανίτη/Arvaniti(/ARVANITI-S)(-ς/-s)".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. e parto kai diavaseto na sou fygoun oi apories

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ωΛΟΝΞΑΤΙ6:40 μ.μ.

    Αρχαιος χρηστιανος, νομηζω θα σου ταιριαζε καλυτερα το ονομα Ααρχαια κουραδα. Μην μου ζητας πηγες γιαυτο, αλλα μια νευρολογικη ερευνα θα σου αποδειξει οτι εχω δικαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άμα σου αλευρώσουν ένα αρχίδι και στο δώσουν για λουκούμι,εσύ να το φας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. elate re malakes ...sunelthete...eiste sovaroi twra???eipa pws akousame pola perierga sxolia alla eseis ksefygate re eleos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ἀφ’ἧς στιγμῆς(που)αυτό το σκιπεταρικό κράτος(>"Shtet s(S ή /S)hqip/s(/S ή S)hqiptar")(βλ. -και- "(=)παρακράτος/(κρατικό)μόρφωμα ή μόρφωμα κράτους" εδώ..) είναι σκοταδιστικό,δεν αναμένεται κάτι διαφορετικό (και) από την παρούσα πραγμάτευση του συγκεκριμένου ιστολογίου αυτού(ιστολόγιο πλαστογράφησης/παραχάραξης και παραπληροφόρησης/μυθολογίας).Ούτε τυχαίο και παράξενο δεν είναι αυτό και δε ‘μπορεί να είναι κάτι τέτοιο (αλλά) ούτε εξ αιτίας αμάθειας,άγνοιας,ημιμάθειας,αγραμματωσύνης.Ἁπλούστατα,εσκεμμένο,αντιδραστικό και σαφῶς σκοπίμως κατευθυνόμενο όσο και στοχοποιητικό/’στοχευμένο(άρα ανελεύθερο/αντιεπιστημονικό).Επομένως,μέχρι να δημοσιευθούν,να αποσταλούν έγκυρες πηγές αντίστοιχες και μέχρι τότε,ισχύουν,εδώ,τα ανωτέρω διευκρινιστικά και αποδεικτικά στοιχεία και τεκμήρια(ακλόνητα/αδιάσειστα και αμάχητα..)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. arxaios xristianos...den einai morfoma kratous...kratos einai kai den ksereis kan thn istoria tis alvanias kai oute th glossa gia na exeis apopsh...kai ola auta ta stoixeia pou les pws eferes einai apo ellines.....kai opws panta aresei stous ellines na ta ellinopoioune ta panta kai opoios exei steno mualo amesws ta pisteyei...mono ena pragma tha sou pw...exei na kerdisei kati o ARVANTIS pou leei edw pws nai men einai ellines oi arvanites alla proirthane apo alvania kai h glossa tous einai alvanikh????kai den einai o monos pou to paradexetai.....gia auto koita na anoikseis ligo to mualo sou...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. α.Η...''Αλβανία(>Shqiperia/Shqypnia)'' δεν έχει ιστορία(πολιτισμού).'Δημιουργήθηκε από δυτικούς ως αντίβαρο,μόνο και μόνο για να 'βρίσκεται μεταξύ ελληνικού και σλαβικού κόσμου(και πολιτισμού) και να ικανοποιή τα (αντίστοιχα...) συμφέροντα μέσω του (τεχνητού...) λαού και πληθυσμού της.
    β.Οι...''Σκιπ(ε)τάρ(>Shqiptaret)'' υπήρξαν για αιώνες 'δομημένοι (και 'δεσμευμένοι...)'σε φυλές(ουδέποτε συγκροτηθέντες 'σε έθνος/εθνοκράτος ή ακόμη-ακόμη ή και έστω 'σε εθνικές φυλές/φυλές με συνείδηση και χαρακτήρα και ταυτότητα εθνικά/εθνοτικά..)και μόνον κατά τα τέλη του προηγουμένου αιώνα...''ανεγεννήθησαν''(παντελώς καθυστερημένοι και -γι'αυτό και- υπανάπτυκτοι..).Εκτός και αν θεωρήσουμε ότι αρκούν περίπου τα έτη ενός αιώνα(παρά κάτι για να είμαστε και...''μέσα/in'' και...-''-ακριβείς-''- 'στις κρίσεις μας..!)ή,εν τέλει,(ούτε)(μια)εικοσαετία(αυτή η μεταχοτζική..)...''εκδημοκρατισμού'' των..!

    Υ.Γ.Κατά τα λοιπά και κατά τα άλλα,τα υπόλοιπα είναι είτε συκοφαντίες είτε (σκόπιμη) άγνοια και/από υποκρισία να απαντηθούν(και...''αντικρουσθούν'')τα ανωτέρω είτε (οι) (συνήθεις) αναμηρυκασμοί των φίλων σου(μεταξύ ημιμαθών/βλακών πάντοτε βεβαίως-βεβαίως..),των σκοταδιστών/''φωταδιστών''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ennoeitai pws eimastam skorpoxori kai pote den eimastam demenoi...auto omws den katalabainw pou kolaei me to thema edw....gia tous arvanites kserw pws milame edw....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Οι…"Ἀλβανοί"(→"Shqiptarёt")θα την πάθουν ‘στο τέλος της υπόθεσης και ιστορίας το πιθανότερον από μια σλαβική συσπείρωση καθώς θα επαιτούν,προσδοκώντας την ελληνική βοήθεια και τη χεῖρα φιλίας και αντιμετωπίζοντας ἐναργῶς την εγκατάλειψη και τη δυσπιστία των…"παραδοσιακών"…"συμμάχων των",αλλά,τότε,δε θα έχουν και πολλά περιθώρια από την,από μιαν υποχώρηση και,μάλιστα,(την)άτακτη(και)’σε όλα τα επίπεδα.Ο κλοιός θα είναι,τότε,έντονος και παρατετα(γ)μένος.Δεν έχουν αντιληφθή,ακόμα,πως οι Σέρβοι έχουν επιζήση,ότι είναι κραταιοί,πια,ανακάμπτουν,ενισχύονται και ότι οι γ(/Γ)ενοκτονίες(όσες/όποιες/όπου)δ ε ν παραγράφονται και δ ε ν παρακάμπτονται…....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Με γκρίκλις δ ε ν είσαι Έ λ λ η ν α ς,πάντως.Σ χ ο λ ι α σ τ ή ς*(ίσως)(και)(μόνον)(και τουλάχιστον..)(είσαι//και γίνεσαι..).Θ ε α τ ή ς.Τέλος(και...για το τέλος..),α ν ι σ τ ό ρ η τ ο ς,α γ ρ α μ μ α τ ο ς(σε είχα προ-σ-καλέση -και- πολυτρόπως να απαντήσης για να ιδωθούν/μελετηθούν από τους πάντες/ευρέως -και- -από- εδώ -και- με όλο το πεδίο σου ελεύθερο αλλά εσύ αδυνατείς διότι δεν είσαι επιστήμονας και επειδή δεν έχεις στοιχεία/αποδείξεις...απλούστατα..).Βλάκα.Γκαζο(ν)τενεκέ.

    *Ένα μεγάλο πάθος των ημερών(μας).Δεν είσαι (και) (ο) μόνος,(ο) μοναδικός(-βεβαίως-ομοιοπαθής πάντοτε..)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Με γκρίκλις δ ε ν είσαι Έ λ λ η ν α ς,πάντως.Σ χ ο λ ι α σ τ ή ς*(ίσως)(και)(μόνον)(και τουλάχιστον..)(είσαι//και γίνεσαι..).Θ ε α τ ή ς.Τέλος(και...για το τέλος..),α ν ι σ τ ό ρ η τ ο ς,α γ ρ ά μ μ α τ ο ς(σε είχα προ-σ-καλέση -και- πολυτρόπως να απαντήσης για να ιδωθούν/μελετηθούν από τους πάντες/ευρέως -και- -από- εδώ -και- με όλο το πεδίο σου ελεύθερο αλλά εσύ αδυνατείς διότι δεν είσαι επιστήμονας και επειδή δεν έχεις στοιχεία/αποδείξεις...απλούστατα..).Βλάκα.Γκαζο(ν)τενεκέ.

    *Ένα μεγάλο πάθος των ημερών(μας).Δεν είσαι (και) (ο) μόνος,(ο) μοναδικός(-βεβαίως-ομοιοπαθής πάντοτε..)..

    [Λείπει ο τόνος -'στη ζωή σου- -που δεν έχεις- (από...την ταχύτητα...της βλακείας σου -εκεί 'στο χωριό σου..- ..) βλέπεις..]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πολύ ευχαρίστως(εάν πρόκειται για το βλακομουτράκιό-ν- σου δηλαδή -ειδικώτερα..-..).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ελεος με τον καθε φασιστα αλβανακι ,νομιζει οτι θα ερθει στην Ελλαδα και θα βρει το χαμενο του αδερφι...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ελεοσ με σασ που δεν αποεκεστε την αληθια!

      Διαγραφή
  28. Ανώνυμος12:07 μ.μ.

    Xaxxaxa oti nane esis i arvanites edw dn exete pano apo 150 xronia edw k sas valane sta vlakoxoria thiva spata korintho g na skavete ta xorafia ton ellinon k iste pio alvani apo tous simerinous alvanous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Όλοι δεν έχουν δικαίωμα 'στην εργασία;Εργάζονται,όμως,όλοι;Μοχθούν;Αγωνιούν;Προνοούν;Προλαμβάνουν;Η ιστορία διδάσκει τον άνθρωπο;Η σύγχρονος δουλοκτησία,μήπως,μας το θυμίζει πάλι,έστω και καθ'υποτονικό τρόπο,εκεί όπου η συγκάλυψις και η ομερτά μάς δεσμεύει,καθυστερεί μιαν υποτυπώδη ανάπτυξι 'σε μια χώρα παραδόσεως 'στην αυτοπαράδοσιν,εγκατάλειψιν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τα δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα,ωρισμένα και επαρκώς,σήμερα:
    α.Το Βασίλειον της Σκι(υ)π(ε)ρίας δ ε ν πρόκειται,επειδή και δεν πληροί,να ενταχθή 'στην Ε.Ε.(ως ένα πλήρες και ισότιμο μέλος πάντοτε).
    β.Οι ('')Αλβανοί('')-Σκιπετάροι(>Shqiptarët>ομηρ.''σκιππέτον'')είναι ένας λαός χωρίς ταυτότητα 'στο σύγχρονο κόσμο(σχεδόν όπως συμβαίνει και με το νεοελληνικό-όχλο και συρμό).
    Τώρα,οι εθνολογικές και,εν γένει,εθνογραφικές παρατηρήσεις σου και επισημάνσεις(σου και άλλων),όσες,εδώ,δεν ενδιαφέρουν ει μη μόνον ως προς την τροφή μιας σχετικής περιεργείας(και ευτυχώς δηλαδή και προς την εύνοια της κατευθύνσεως της δια βίου μαθήσεως)ουτ'εσέν'αλλά ούτε και τους...''συμπατριώτες''σου(δήθεν και υποτιθεμένους/υποτιθέσθω πάλιν εδώ βεβαίως-σπουδαίως..),πτωχοσυγγενείς και άλλους,άλλους,λοιπούς(και)παρατρεχαμένους.Η αλήθεια και πραγματικότης ασυμφιλίωτες,ασυναισθήτως και ανεπαισθήτως από τον κόσμον έξω.Δε χωρούν εκπτώσεις.Ενδεχόμενον,όμως,είναι και να έχουν κομματικοποιηθή,πια,και τα πάντα,πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. http://himarablog.blogspot.gr/2006/12/duhet-t-njoh-tirana-krimet-ndaj-grekve.html.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. arberesh4:21 μ.μ.

    Mipos prin kapios elinas i shqipetar prin milisi gia historia prepi prota na diavasi ki tis douo plevres kai meta tha prepi na milisi........katarkin parte to pio prosfato dokimanter 1821 pou malista ikai kai andidhrasis apo kapious.........posi elines minane (arxei meta apo 400 xronia turkokratias kai posi pantreftikane me tourkou ,afou idi stin korintho iparkoun i tafi mazi tourkon elinon, afou xiliades elines sfaktikane apo tin enarksi tis epanastasis).....tote efoson isaste elines kai elinare akouste kala ti lei kai to historiko dokimanter ti doulia exi ieladha na xorevi tsamika i tsamika klamatiana efoson dhen tous pate tous tsamides ti doulia exi i eladha na piani meto stoma tis tous (souliotes alvanous) pou enas polemikos stratiotis isodhinamouse me 4 5 elines.......ti doulia exi to eliniko sintagma na kani me paradousiakes stratiotikes stoles na inai ston agnosto stratioti.....giati to elinoko kratos evale nomo meta to 1912 oti opios inai xristianos kai sevete tous nomous eladas tha legete elinas kai etsi xsekorisate tous mousoulmanous arvanites kai xristianous arvanites....i mipos kai metous 12 theous ipirke thriskia.....gia tin epoxi tis epanastasis i evropei otan irthan stin athina diskolevotousan na onomasoun tin athi a eladha .....afou albanika arvanitika akougane......inai poli aplo beste sto youtube kai akouste me ta aftiasas kai kitakste stin simerini epoxi kai oxi stin perasmeni xsekasmeni as to leme pou dhen inai xsekasmeni......akouste tous arvanites na milane.......kai na fonazoun mai to eliniko kratos na tous dilitirgiazi pisoplata.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κοίταξε,αδελφέ:δυο οδοί υφίστανται 'στη ζωή,εκείνος των χρημάτων και αυτός της ταυτότητος και συνειδήσεως(τυπικών προσόντων εντούτοις σήμερα..).Εσύ πού εντάσσεσαι;'Στη χώρα των γκρίκλις (και) μεταξύ Ιταλο-Αλμπανίας και Ελλαδο-Αμερικής,δυσλειτουργικέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος10:53 μ.μ.

    oi arvanites as mas poun giati milane alvanika afou den theloun na akousoun gia alvania???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Γιατί;Όμοια και απαράλλακτα είναι και ισχύουν τα πράγματα και για τους Σκιπετάρους που μαθαίνουν και/να 'μιλούν τα ελληνικά εδώ και δυο περίπου δεκαετίες αφ'ότου τα σύνορα έχουν εξαφανισθή.ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ,ΜΑΛΙΣΤΑ,Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ,ΕΙΔΟΠΟΙΟΣ;Είναι γενίτσαροι,όμως,και ευθέως ενάντιοι της Ελλάδος που τους θρέφει και συντηρεί(''φανατικοί''για την ακρίβεια).Δεν είναι πραγματικότητα αυτό από την άλλη;Η ιλλυρι(κ)οποίηση μένει,ακόμη,φαίνεται,για να τους αυξάνη το προσδόκιμο ζωής..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος10:36 μ.μ.

    ellinika mathane oi alvanoi epidi zoune edw...otan pane sthn alvania den nomizw na milane ellinika sta paidia tous....allo rwtisa egw...giati milane alvanika meta apo 600 xronia oi arvanites??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος10:34 μ.μ.

    Allos na apantisei oxi o arxaios xristianos giati blepw einai asxetos me to thema

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Η ανάγκη δε σημαίνει κάτι.Ακόμη και σουαχίλι θα ‘μπορούσαν να ‘μιλούν εάν ‘βρίσκονται ‘στην αντίστοιχη χώρα/ήπειρο.Τι ‘θέλεις να αποδείξης με αυτό,δηλαδή,εδώ;Όσο για τους Αρβανίτες δεν είναι ακριβώς τα…’’α(Α)λβανικά’’που νομίζεις μητρική των.Τα υπόλοιπα είναι ενδείξεις συκοφαντίας ελλείψει επιχειρημάτων.Τελείς εν συγχύσει,φίλε,εδώ και 600 έτη και το αγνοείς επιδεικτικώς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ούτε η παραφθορά ούτε η διάλεκτος συνιστά γλώσσα.Όσο για την τελευταία,δεν προσφέρει το μοναδικό κριτήριο και παρέχει το ασφαλές τεκμήριο διαμόρφωσης και ανάπτυξης εθνικής συνείδησης και ταυτότητας.Πώς στοιχειοθετείται,πώς δικαιολογείται ή και ερμηνεύεται,ακόμη,δηλαδή,το φαινόμενο γλωσσικών κοινοτήτων(μειονοτήτων)που επί αιώνες 'κράτησαν απρόσβλητα,αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά των αδιαφόρως περιβάλλοντος κόσμου και χώρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος10:45 μ.μ.

    Καταρχας μερικοι Ελληναρες ας σταματησουν ναθεωρουν πως ολα προηλθαν απ αυτους και πως αυτοι ηταν ο μονος αρχαιος λαος του πλανητη..Οι Αλβανοι προυπηρχαν απλα ως φυλες π.χ τσαμιδες τοσκηδες κ.α. απο τα πολυ παλια χρονια στην αρχαια Ιλλυρια που στα αλβανικα σημαινει ελευθερια ενω σε καμια αλλη γλωσσα δεν σημαινει τιποτα απολυτως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος11:08 μ.μ.

    Απλα σκασε!! Οταν δεν εχεις μπει καν στον κοπο να διασταυρωσεις πληροφοριες και να κοιταξεις το θεμα αντικειμενικα και απο εγκυρες πηγες δεν εχεις το δικαιωμα να εκφερεις αποψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος6:11 μ.μ.

    o axaios blepw exei stoixeia alla mono auta pou ton boleboun pou parepiptontos den einai apo egkyres phges...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ 'ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ.ΔΩΣΕ ΣΗΜΑ,ΤΟΝΟ,ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΕΣΤΩ ΠΡΟΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΓΟΥΑΙ ΝΟΤ,ΧΙΑΡ,...ΑΡΧΑΙΟ-ΑΝΑ-ΔΙΦΗΣΙΝ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμος8:45 μ.μ.

    Kai esu alvanos eisai, apla apla de thes na to paradextis, epidi de se simferi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος10:04 μ.μ.

    arxaios??h pio trantaxth apodiksh einai pws milane alvanika meta apo tosa polla xronia...e den einai ta alvanika kamia shmantikh glossa...gia bale ligo to mualo sou na doulepsei 316

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος11:05 π.μ.

      Εαν ενας Αλβανος παει στην Αμερικη και κανει παιδια και αυτα θα μιλανε μονο αγγλικα και μετα απο 3 ή και περισσοτερες γενιες θα ξεχασουν τα αλβανικα, σημαινει οτι θα παψουν να ειναι Αλβανοι;;; Δε νομιζω....Εαν ενας Ελληνας παει στην Αλβανια και κανει εκει τα παιδια που θα ξεχασουν τα ελληνικα και θα μιλανε τα αλβανικα, θα παψουν να ειναι Ελληνες;;; Επισης δε νομιζω. Η γλωσσα που μιλαει ενας ανθρωπος δεν εχει απαραιτητα σχεση με την εθνικοτητα του. Εαν οι Αρβανιτες ειχαν και εχουν ελληνικη συνειδηση, ειναι Ελληνες. Αλλιως θα ειχαν αλβανικη εαν ηταν Αλβανοι.

      Διαγραφή
  46. Συνθήκες προς διερεύνηση του θέματος:
    α.Αδιάσειστα,ακλόνητα στοιχεία παρέχονται μόνον κατόπιν σχετικών σπουδών.
    β.Χρήματα για βιβλία δεν υπάρχουν,οπότε και το διαδίκτυο αναδεικνύεται ο υπ.αριθμ.πρώτος εχθρός σου.Πρόσεχε τι γίνεται 'στο Φέισμπουκ!
    γ.Τσαμπέι,Ελσίε,Σακελλαρίου,Κεραμόπουλλος,ακόμη-ακόμη και Λουμπόνια θα 'μπορούσαν να σταθούν αρωγοί και είτε διαφωτίσουν είτε συσκοτίσουν την κατάσταση με τα συν και πλην κατά την πορεία,τη διαδρομή σχηματισμού και εξαγωγής ενός/του επιστημονικού συμπεράσματος.
    Η μαλάκυνση λόγω καθυστερήσεως τω υποδοχέων της μνήμης και φαντασίας ενός λαού και του έθνους θεωρείται είτε πότε πνευματικός εξανδραποδισμός πότε αριβισμός και τυχοδιωκτισμός πότε καθηλωτικός τόσον ιησουιτισμός αλλά και πότε ψυχρός υπολογισμός όπως και,ας μη λησμονήτ',εδώ,πολιτικός και πολιτιστικός αυνανισμός.Δεν έχει σχέσι με τον Κύριο.Ούτε αυτήν τη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Εύλογος αιτία η παράλειψις του δονκιχωτισμού που 'σε τίποτε δε θυμίζει τον ηρωισμό του Έλληνος έναντι του Βαρβάρου,του Ηρακλέους και Θησέως προς τον Εφιάλτη και τον Πλούτωνα,του Άδου της ψυχής από της αγνότητος μιας Εστίας αλλά και της Αρτέμιδος,αρχετύπων(ενδεχομένως ειλημμένων και προειλημμένων και ως αστικών εθνικών μύθων)όλων των αλλ'ουδέποτε συμβόλων διεκδικήσεως εδαφικής και παρατάσεως των φαντασιώσεων που αναπτύσσοντ'ετεροχρονισθείσες περί των Αλβανών Σκιπετάρων εν προκειμένω σχεδόν πάντοτε μέχρι σήμερ'απροσκόπτως,αδιαλείπτως(γραφικότης οποία!)..
    Καλόπιστος ερευνητής συνεπάγεται απεμπλοκή,απαγκίστρωσις των δεσμών της ιδεοληψίας που επιτάσσει καθοδήγησιν,κατεύθυνσιν,χειραγώγησιν και,εν τέλει,εξαφάνισιν οιασκαιδήποτε κριτικής απόψεως δε συμφωνεί και δεν ευθυγραμμίζεται προς καθεστώτ'ανελεύθερα(ανεύθυνα)και απομονωτικά και δουλοπρεπή(''προσαρμόσιμα'').ΒΙΒΛΙΟΔΙΦΩΝΤΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΟΡΕΞΙΣ:ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος3:24 μ.μ.

    http://news247.gr/eidiseis/mixani-tou-xronou/mhxanh_toy_xronoy_ti_diafora_exoyn_oi_arvanites_ths_elladas_apo_toys_alvanous.3090335.html
    Έλληνας Αρβανίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Σχετίζονται τα ναρκωτικά προς την ψυχαγωγία,οι διάφορες...''εξυπηρετήσεις'' προς τους στόχους,η συμμορία και η ομάδα κρούσεως και συγκρούσεως των συμφερόντων με το εθνικό κράτος,το(έστω νεωτερικό)έθνος-κράτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ανώνυμος8:07 μ.μ.

    den ksereis na diavazeis mallon....gt sunexizoun kai milane akoma thn alvanikh glossa efoson den einai kai kamia shmantikh glossa???apantise apla gt grafeis oti na nai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. 'Ξαναεπισημαίνεται επειδή και απηυθύνθης,εδώ:η παραφθορά της τοσκικής διαλέκτου της αλβανικής δεν είναι ούτε και σημαίνει και...Αλβανική(εθνική σταθερή γλώσσα του συγκεκριμένου λαού του Αίμου).Επ'ίσης,σημαντικό και ασήμαντο γλωσσικό επικοινωνιακό στοιχείο ή και δάνειο/αντιδάνειο,ακόμη,δ ε ν υφίσταται συζητώντας υπό σοβαρών γλωσσολογικών τεκμηρίων,το πρίσμα που αφορά ακριβώς επιστήμονες και ουδέποτε πολυμαθείς του είδους σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ανώνυμος11:06 μ.μ.

    TI DOULEIA KANEIS AN EPITREPETAI RE XRISTIANE?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Άγνωστον το ''θα'',αόρατον το μέλλον,α-δε-ι-α-μόρφωτον παρόν.Πάντως,ο Ανδρέας δεν ανήκει 'στις τάξεις των ενηλίκων(ωρίμων)αυτής της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ανώνυμος10:04 μ.μ.

    Nga anet tona thone se ja ke futur pordhes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ανώνυμος2:11 π.μ.

    Η προκήρυξη του Αρβανίτικου Συνδέσμου της Αθήνας το 1899 προς τους αδερφούς Αρβανίτες της Αρβανιτιάς

    Οι ίδιοι οι Αρβανίτες τον 19ο αιώνα παραδέχονταν και καυχώντο για την αλβανική τους καταγωγή NATEN E MIRE OR SHQIPTAR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ο Κρόνος,αντί καταπόσεως των παιδίων του,καταπίνει τώρα τη γλώσσα του.H,δε,τελευταία δεν αποτελεί και το μοναδικό τεκμήριο,ένα επαρκές κριτήριο ταξινομήσεως και κατατάξεως των ανθρώπων 'σε μιαν εθνοτική ομάδα,μια γλωσσική κοινότητα,ένα ομοιογενές σύνολο ταυτοποιήσεως κατά τον Εικοστό Πρώτο.Όπως και τροχοπέδη.Λαθρεπιβάτες πολλοί,συνεπιβάτες ελάχιστοι,πλοηγοί σπάνιοι,πάντως.Η εξασφάλιση ακριβοδικαίων συμπερασμάτων προκύπτει από τη διερεύνηση της νεωτερικής συνειδήσεως,το πρότυπο του δυτικού ανθρώπου αλλά και αυτού του δυτικού πνεύματος,εφ'όσον αυτή η χώρα και αυτός ο λαός της 'βρίσκει 'στη Δύσιν τον εαυτό της/του,εάν και τα συμφραζόμενα εγκαλούν και ομολογούν το μεταξύ,το σύνορον και,ταυτοχρόνως,το τέλος μεταξύ ανατολικού και δυτικού κόσμου,το επιστέγασμα μιας πορείας μιας μεγαλειώδους αναχωνεύσεως και την προκυμαία μιας θεμελιώδους(μεθόδου)διακρίσεως.Το επικόν προοίμιον 'σε συνδυασμό με τη βασιλική πλεκτάνη.Περισώζοντας ενδεχομένως και ως ένα βαθμό και σημαντικά,ακόμη,προ-νεωτερικά στάδι'αφυπνίσεως και στοιχεία οργανώσεως(του βίου κοινού)(''υπόστρωμα''υποληπτέον εδώ).Αντλώντας από τα δυο και,ακολούθως,συνθέτοντας πότε ανεξαρτήτως πότε παραδόξως πότε ανεξαρτήτως παραδόξως.Pa argument e cmendur plotesisht edhe pa bese e fjalimeve te krijuar per te provokuar nje lufte nderkombetare artificiale.Per secili qe falsifikon akoma historine te tuaja se Helleneve deri sot,deri ditet tona nga Shqiptareve e ashtu-quajtur per vet...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Από τους νεώτερους μελετητές του βαλκανικού χώρου ο Ζωρζ Καστελάν στη μνημειώδη συγγραφή του Ιστορία των Βαλκανίων γράφει πως οι Έλληνες και οι Ιλλυριοί/Αλβανοί είναι οι αρχαιότεροι λαοί της Βαλκανικής. Ένας άλλος ιστορικός του βαλκανικού χώρου, ο Rene Ristelhueber, στην ογκώδη εργασία του «Ιστορία των βαλκανικών λαών» (ελλ. εκδ. Παπαδήμα, 1995) σημειώνει για τους Αλβανούς επιτροχάδην τα εξής: “Απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών, οι κάτοικοι αποτελούσαν μια ιδιαίτερη φυλή, αρκετά αρχαία, που χρησιμοποιούσε ένα ιδίωμα παρόμοιο με τις άλλες γλώσσες της περιοχής” (σελ. 231).

    Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος στο Εγχειρίδιον της Γενικής Ιστορίας του, στο οποίο λέει: «Τα Ιλλυρικά έθνη, προϊόντος του χρόνου, εν μέρει μεν ηφανίσθησαν μετά εθνών ετέρας καταγωγής, Μόνοι δε οι Αλβανοί θεωρούνται υπό των πλείστων νεωτέρων ερευνητών γνήσιον της φυλής εκείνης λείψανον, ως εκ της παραθέσεως της γλώσσης αυτών μετά των περισωθεισών από της αρχαίας Ιλλυρικής λέξεων» (τομ. Α, σελ. 96).

    Ο Γεώργιος Χατζιδάκις, ο πατέρας της ελληνικής γλωσσολογίας, στο σύγγραμμά του «Περί του Ελληνισμού των αρχαίων Μακεδόνων», αν και θεωρεί το μεγαλύτερο μέρος των αρχαίων Ηπειρωτών ως Ελλήνων, αναγνωρίζει τους Αλβανούς ως απογόνους των αρχαίων Ιλλυριών και αυτόχθονες στα Βαλκάνια: «Το δύσκολον ή μάλλον το αδύνατον του πράγματος κατανοεί τις αποβλέψας εις την φύσιν των Ιλλυριών και των απογόνων αυτών Αλβανών».

    Ο επιγραφολόγος Fick στο Beitrage του Bezzenberger (Τομ. Γ σελ. 266) αναγνωρίζει τους Αλβανούς ως απογόνους των αρχαίων Ιλλυριών.

    Ο Gotfried Wilhelm Leibnitz (1646-1717) έγραψε σε ένα γράμμα του στις 10 Δεκεμβρίου 1709: «Η αλβανική γλώσσα είναι η γλώσσα των αρχαίων Ιλλυριών».

    Ο Hans Eric Tuhnman (1746-1778), ιστορικός από τη Σουηδία και καθηγητής στο πανεπιστήμιο halles, έγραψε στο βιβλίο του «Studies about the history of the eastern balkan nations» ότι: «Οι Αλβανοί είναι οι πραγματικοί απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ο Johan Georg Von Han, απόφοιτος από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, δούλεψε ως δικαστής στο απελευθερωμένο ελληνικό βασίλειο στα 1830-47. Μαζί με τον Έλληνα γλωσσολόγο Κωνσταντίνο Χριστοφορίδη, ταξίδεψαν σε διάφορα μέρη της Αλβανίας (η οποία τότε δεν είχε ανακηρυχθεί επίσημα ως κράτος) και το 1854 ο Von Han εξέδωσε το τρίτομο έργο του «Albanian Studies» στο οποίο έγραψε: «Η αλβανική γλώσσα είναι η απευθείας απόγονος της Ιλλυρικής. Η ιλλυρική προέρχεται από την Πελασγική γλώσσα και είναι μία από τις αρχαιότερες γλώσσες».

    Ο Gustav Mayer (1850-1900), καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Graz της Αυστρίας, μέλος της ακαδημίας επιστημόνων της Βιέννης και μελετητής της τουρκικής, της ελληνικής και της αλβανικής γλώσσας, αφού μελέτησε ό,τι στοιχεία υπήρχαν σχετικά με τη ζωή των Ιλλυριών, είπε: «Οι απόγονοι των Ιλλυριών είναι οι Αλβανοί και η αλβανική γλώσσα είναι η μετεξέλιξη της ιλλυρικής’ μία από τις παλαιότερες γλώσσες της Ευρώπης και ίσως και όλου του κόσμου».

    Ο Edward Schneider, Γάλλος ερευνητής, έγραψε στο βιβλίο του «Οι Πελασγοί και οι απόγονοι τους» ότι: «Η αλβανική γλώσσα είναι το καθαρότερο και πιο πειστικό παράδειγμα της πελασγικής γλώσσας».

    Ο Holger Pedersen (1867-1953), καθηγητής-γλωσσολόγος στο πανεπιστήμιο της Κοπενχάγης, έγραψε στις μελέτες του σχετικά με την αλβανική γλώσσα: «Η αλβανική γλώσσα είναι η απόγονος της ιλλυρικής γλώσσας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ο λόγιος και νομομαθής από το Ναύπλιο, Μιχαήλ Λαμπρυνίδης (1850-1915), ο οποίος διετέλεσε βουλευτής Ναυπλίας, σύμβουλος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας και συγγραφέας ιστορικών μελετών, λέει στο βιβλίο του με τίτλο «Οι Αλβανοί κατά την κυρίως Ελλάδα και την Πελοπόννησον» (εκδ. 1907, Αθήνα): «Μία των αλλεπαλλήλων ανά τας ελληνικάς χώρας αθρόων βαρβαρικών μεταναστάσεων υπήρξε κατ’ εξαίρεσιν ήκιστα δυσήκεστος και πως ευεργετική διά τον Ελληνισμόν. Απ΄αυτών έτι των αρχών της ΙΔης μ.Χ. εκατοεντατηρίδος, περί το έτος 1320, φυλή εύρωστος, φυλή νομάδων, απόγονος των μενεπτολέμων Χαόνων ή Θεσπρωτών και των προελλήνων Σελλών, υπό λιμού και εμφυλίων σπαραγμών ελαυνομένη, διέσχισε τους δρυμούςκαι τας διασφαγάς του Πίνδου, τον Ζυγόν, και εξεχύθη αθρόως εις τα ευεπίβετα πεδία της εριβώλακος Θεσσαλίας, ένθα και κατεσκήνωσεν. Οι Αλβανοί, Σκιπετάρ, ως ωνομάζετο ο φερέοικος ούτος λαός, φεύγοντες τας πενιχράς της κοιτίδων αυτών νάπας, εισέβαλλον τότε εις την θεσσαλικήν γην».

    Ο Θ.Ι. Πασχίδης, αν και ταυτίζει λανθασμένα Έλληνες και Αλβανούς, γράφει: «…Ο Σκενδέρμπεης μετά των Αλβανών αντέστη κατά δύο Σουλτάνων, ους και ενίκησεν…Τότε νυν έχον δυνάμεθα διαιρέσει τους Αλβανούς εις δύο μεγάλους κλάδους εις Γκέγκας (ων Ιλλυριοι, Μαυροβούνιοι, Μυρδίται, Κούκοι, Πουλάται και λοιποί) και Τόσκους, ένθα, ως προείπομεν, και άλλοτε εγένοντο εξ Ηπείρου μεταναστεύσεις…Όλοι δε οι Τόσκοι καθορώσιν ότι το μέλλον αυτών εστί σφιγκτώς συνδεδεμένον τω του Ελληνισμού, ως και οι Θυάμιδες (Τσάμιδες) και Ιάπυδες (Λιάπηδες)…Οι Τόσκαι ή Τόσκιδες κατέχουσιν την μέσην Αλβανιαν, την Μουζακίαν, την χώραν του Βερετίου και του Τομάρου την Τομορίτσαν και μέχρι της Πρεμέτης. Η Θυαμουρία (Τσιαμουρία) περιλαμβάνει τους περί τον Θύαμιν και από Μαργαριτίου και Παραμυθίας οικούντας Αλβανούς…Ουδείς των κατοίκων της Αλβανίας ηνέχθη ποτέ ουδ’ ανεχθήσεται ίν’ απαρνηθεί την καταγωγήν αυτού την προγονικήν, την εκ των Πελασγών, και να ευρεθεί γεγυμνωμένος ως ξένος των εθνικών αυτού παραδόσεων, εφ’ αις σεμνύνεται, αναλογιζόμενος ότι προπάτορας έχει τον Ηρακλή, τον Αχιλλέα, τον Πύρρον…Οι Αλβανοί ονομάζονται μεταξύ αυτών Σκηπετάροι, η δε χώρα ολόκληρος Σκηπερία».

    Γίνεται έκδηλο λοιπόν ότι ο Πασχίδης θεωρεί ως προγόνους των Αλβανών τους Ηπειρώτες και τον Πύρρο, τον δε Σκεντέρμπεη τον θεωρεί Αλβανό, την δε αλβανική γλώσσα συγγενική της αιολικής και δωρικής διαλέκτου ή ακόμα και μητέρα της Ελληνικής!!! Δηλαδή υποστήριζε ό, τι υποστηρίζει ο υποτιθέμενος δημιουργηθείς από τον Ενβέρ Χότζα αλβανικός εθνικισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ο δε Δημήτριος Δημόπουλος λέει ότι «η μερική Διναροποίηση της Ηπείρου όπου η πλατυϊνία υπερβαίνει το 40% είναι σαφής» (ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα η πλατυϊνία κυμαίνεται κατά 2,5 με 13% σύμφωνα με τις έρευνες των ανθρωπολόγων) και «κάποια Διναρική επιμειξία υπάρχει μόνο στην Ήπειρο» και λέει χαρακτηριστικά: «Η συγκέντρωση Ιλλυριών στα παράλια της Αδριατικής, η εισχώρηση τους προς την Ήπειρο και την Ακαρνανία αλλά και η πιθανή επιμειξία τους με τους Δωριείς, έφεραν στη δυτική κυρίως Ελλάδα μία διναρική συμμετοχή στον Μεσογειακό πληθυσμό» ενώ επίσης καταγράφει ότι οι Έλληνες της βορείου Ηπείρου (αλλά και της υπόλοιπης Ηπείρου) έχουν ρινικό δείκτη περίπου και άνω του 65% (τη στιγμή που κατά τον Πίτσιο οι υπόλοιποι Έλληνες και ιδιαίτερα αυτοί της Πελοποννήσου έχουν ρινικό δείκτη μεγαλύτερο του 67,3%) ενώ ο Ξυροτήρης διατυπώνει την άποψη του λέγοντας «Η δυτική Ελλάδα είναι βασικά Διναρική» (Ξυροτύρης, Rassengeschichte von Griechenland εις Rassengesch der Menschheit, vi, 1975), αν και οφείλουμε να πούμε ότι ο Δημόπουλος διαφωνεί ποσοτικά με τα συμπεράσματα του Ξηροτύρη.

    Στην εγκυκλοπέδια Μπριτάνικα λέγεται ότι: «Οι Ιλλυριοί κατοίκησαν στη δυτική πλευρά των Βαλκανίων…από εκεί που βρίσκεται η σημερινή Σλοβενία στα βόρειο-δυτικά μέχρι την Ήπειρο» (Encyclopedia Britannica, p. 615, 2002). Στην ίδια επίσης εγκυκλοπαίδια λέγεται: «Οι Αλβανοί θεωρούνται απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών, υπόθεση για την υποστήριξη της οποίας η συγκριτική γλωσσολογία προσφέρει μερικά επιχειρήματα. Το ισχυρότερο επιχείρημα είναι η συνέχεια των οικισμών και τοπωνυμίων στην περιοχή που περικλείουν τα σημερινά όρια της Αλβανίας».

    «Από τα αρχαία χρόνια τα βουνά της Ηπείρου και της Ιλλυρίας κατοικήθηκαν από Αλβανούς» (The Catholic Encyclopedia, p. 87, 1913).

    «Ενδέχεται οι Ιλλύριοι να είναι οι πρόγονοι των σημερινών Αλβανών. Οι φυλές δυτικά της Πίνδου θεωρούνταν πάντα λιγότερο ελληνικές από αυτές στα ανατολικά της και το Ιλλυρικό στοιχείο στην περιοχή αυτή ήταν περισσότερο από το ελληνικό» (Library of Universal History and Popular Science, p. 721).

    «Στα παλαιά χρόνια η Ήπειρος και η Ιλλυρία μαζί εκτείνονταν από την περιοχή της Τεργέστης (στα βόρεια) μέχρι τον κόλπο της Άρτας (τον Αμβρακικό κόλπο στα νότια), στα βόρεια του οποίου κατοικούσαν οι Ηπειρώτες ενώ στα νότια οι Έλληνες…» (International Conciliation, issues 134-139).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. «Ο Θεόπομπος (340 π.Χ.) καταγράφει 14 διαφορετικά έθνη στην Ήπειρο, ανάμεσα στα οποία κυρίαρχη θέση στην Ήπειρο είχαν οι Μολοσσοί και οι Χάονες. Είναι πιθανόν ότι άλλα από αυτά ήταν Ιλλυρικά άλλα ημι-μακεδονικά, όλα αυτά όμως τα καταγράφει κάτω από το κοινό όνομα Ηπειρώτες» (George Grote, History of Greece, vol. 3, p. 414 – 1987).

    «Οι Ιλλύριοι κατοικούσαν στα βουνά της Πίνδου και στις ακτές της Αδριατικής, εκτείνονταν μέχρι μέσα στην Ήπειρο» (A Companion to Homer, p. 312 –Alan John Bayard Wace & Frank H. Stubbings- History, 1962).

    Ο Κώστας Μύρτιλος-Αποστολίδης λέει: «Οι Ηπειρώτες μερικές φορές αποκαλούνταν ‘Αλβανοί’ επειδή μιλούσαν την Αλβανική γλώσσα» (Ο Στενίμαχος, σελίδα 34, Αθήνα 1929).

    Ο Malte Brun λέει σχετικά με τους Αλβανούς: «Ήταν δυνατοί, γενναίοι και αντιστεκόντουσαν στην κούραση. Ήταν οι στρατιώτες του Πύρου, του Σκεντέρμπέη και του Αλή Πασά» (Universal Geography or A description of all parts of the world…, Conrad Malte-Brun 1829, P. 107).

    Ο Theodor Mommsen είπε: «Οι γενναίοι Ηπειρώτες, οι Αλβανοί της αρχαιότητας, προσκολλήθηκαν με γενναιότητα στον δυνατό αυτόν νέο [προφανώς εννοεί τον Πύρρο ή τον Σκεντέρμπέη] τον οποίο αποκαλούσαν αετό» (The History of Rome, p. 399 – 1864).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ο Robert Gordon Latham λέει: «Είναι πλέον βέβαιο ότι υπήρχε Σκιπετάρικο (αλβανικό) αίμα σε περισσότερους από έναν αρχαίους ήρωες. Υπήρχε σκιπετάρικο αίμα στις φλέβες περισσοτέρων τους ενός βασιλιάδων του αρχαίου ελληνιστικού κόσμου. Ο Πύρρος για παράδειγμα και οι Τημενίδες της Μακεδονίας ήταν πιθανόν περισσότερο ή λιγότερο Σκιπετάροι» (The Nationalities of Europe, p. 7, 1863).

    Την πανάρχαια πελασγική καταγωγή των Αλβανών υποστηρίζει η Encyclopedia Americana (vol.1, ed. 1951), η οποία γράφει: “The Albanians are among the oldest people in Europe...Descendants of the ancient Pelasgi, the Albanians are one of the Dinaric physical type…Modern Albanians are said to speak a language compounded of Illyrian, Thracian, Latin, Slav and Turkish. By some, the Albanian language is thought to be based upon the speech of the ancient Pelasgi. By others it is believed to be one of the eight chief Indo-European group”. Δηλαδή «οι Αλβανοί είναι ένας από τους αρχαιότερους λαούς της Ευρώπης, απόγονοι των Πελασγών και ότι ανήκουν στον διναρικό ανθρωπολογικό τύπο. Οι σημερινοί Αλβανοί θεωρούνται ότι μιλάνε μία γλώσσα σύνθετη από Ιλλυρικά, Θρακικά, λατινικά, σλαβικά και τουρκικά στοιχεία. Από κάποιους η Αλβανική γλώσσα θεωρείται ότι βασίστηκε πάνω στη γλώσσα των αρχαίων Πελασγών..».

    Ο Arnold Sherman στη σελίδα 11 του βιβλίου του «Αλβανία, ο τσακισμένος αετός των Βαλκανίων (εκδ. Ίνδικτος) γράφει: «Οι Ιλλυριοί ήταν πιθανότατα οι Πελασγοί που πολύ αργότερα αναφέρουν οι Έλληνες κλασσικοί συγγραφείς ως τους αυτόχθονες κατοίκους των περιοχών της Ελλάδας και ανατολικών νησιών της Μεσογείου. Γνωρίζουμε επίσης ότι η αλβανική γλώσσα…κατά πάσα πιθανότητα είναι η μοναδική επιζώσα γλώσσα από την ομάδα των θρακοϊλλυρικών γλωσσών που κάποτε μιλούσαν οι παλαιότεροι κάτοικοι της Βαλκανικής Χερσονήσου».

    Ο Λ. Σ. Σταυριανός, καθηγητής ιστορίας του πανεπιστημίου Northwestern, στην ελληνική έκδοση της Μεγάλης Αμερικανικης Εγκυκλοπαίδειας, τ.2, σελ. 120-122, γράφει: «Οι Αλβανοί είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών. Οι Αλβανοί συγκαταλέγονται μεταξύ των αρχαιότερων λαών της Ευρώπης. Η αλβανική γλώσσα ανήκει εις τον θρακοϊλλυριακόν κλάδον της ινδογερμανικής γλωσσικής ομοφυλίας. Βάσις της σημερινής αλβανικής είναι η πανάρχαια Ιλλυρική. Ο Δημήτριος Καμάρδα ησχολήθη με την αλβανικήν γλώσσαν και κατέλιπε περισπούδαστας μελέτας, εξ ων σημαντικώτεραι είναι το Δοκίμιον συγκριτικής γραμματολογίας επί της αλβανικής γλώσσης και το Παράρτημα, καταδεικνύουσαι την στενήν συγγένειαν της αλβανικής προς την ελληνικήν». Ο Σταυριανός όμως λέει ότι οι Ιλλυριοί είναι ξεχωριστή πολιτισμική οντότητα από την Ελληνική και ότι οι Ιλλυριοί (αλλά και οι Θράκες) ήταν βάρβαρα φύλλα (The Balkans since 1453).

    Ο καθηγητής Κ. Άμαντος σε κείμενο που έχει γράψει στην εγκυκλοπαίδεια Πυρσός-Δρανδάκης στο λήμα Αλβανοί, γράφει:
    «Παρά τις αντιρρήσεις αυτές δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να αρνηθούμε την ιλλυρική αρχή των Αλβανών. Ίσως όμως προσετέθησαν σε αυτούς και Θράκες, ο ευκινητότερος λαός της χερσονήσου του Αίμου».

    Ο Αθανάσιος Γιάγκας στον πρόλογο του βιβλίου του Hammond για την Ήπειρο, προπαγανδιστικά γράφει: «Κι όλοι γνωρίζουμε ότι με τη βοήθεια του Κάδμου οι Εγχελείς όχι μόνο αναχαίτισαν τους Ιλλυριούς, μα και τους νίκησαν και τους υπέταξαν». Όμως οι Εγχελοί ήταν Ιλλυρική φυλή και ο Κάδμος θεωρείται από τους Έλληνες ως πατέρας του Ιλλυριού. Αλλά και αν οι Εγχελοί δεν ήταν Ιλλυριοί, τότε ποια Ιλλυρική φυλή πολέμησε με τους Εγχελούς; Τελικά μεγαλύτεροι προπαγάνδα κάνουν οι Έλληνες, οι ξένοι ή οι Αλβανοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ο Ίων Δραγούμης –πρόσωπο που τιμούν οι Έλληνες εθνικιστές και διάφοροι πατριδοκάπηλοι- αν και ταυτίζει λανθασμένα Έλληνες και Αλβανούς, θεωρεί και αυτός τους Αλβανούς αυτόχθονες στα Βαλκάνια: «...Φαντάστηκα έναν Ελληνισμό μεγάλο, έμορφο, με την δημοτική του γλώσσα, έναν Ελληνισμό πού περιλαβαίνει μέσα του καί την αλβανική ψυχή καί γλώσσα, τη συγγενική του» (Ίων Δραγούμης, «Ο Ελληνισμός μου και οι Έλληνες»). Στο «10 άρθρα στον Νουμά» ο Ίωνας Δραγούμης –ο οποίος να σημειώσουμε ότι καταγόταν από δίγλωσση οικογένεια από την Αλβανία και ότι Δραγούμης ονομαζόταν ένας από τα πρωτοπαλίκαρα του Αλβανού ήρωα Γεωργίου Καστριώτη- αν και υποστήριζε την αφομοίωση των Αρβανιτών από τους Έλληνες, θεωρούσε ως πατρίδα και κοιτίδα τους την Αλβανία.

    Ας δούμε και ένα άγνωστο μέχρι σήμερα κείμενο του Ίωνα Δραγούμη, που δημοσιεύτηκε πριν μερικά χρόνια στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία (στις 27 Μαρτίου του 2011) με τίτλο: «Αθήνα, η πρωτεύουσα της Κάτω Αλβανίας». Πρόκειται για ένα σενάριο «υποθετικής ιστορίας» (virtual history), σε έκθεση που συνέταξε για τον υπουργό Εξωτερικών Αλέξανδρο Σκουζέ ως υποπρόξενος στο Ντεντέαγατς (τη σημερινή Αλεξανδρούπολη). Αντικείμενό του, το ενδεχόμενο μιας διαφορετικής εθνικής εξέλιξης των Αρβανιτών της νότιας Ελλάδας, αν εξωτερικές επιρροές είχαν ευνοήσει μια πρόωρη «αφύπνιση» του αλβανικού εθνικισμού πριν η επανάσταση του 1821 εντάξει οργανικά αυτούς τους πληθυσμούς στο νεοελληνικό έθνος. Ολόκληρη η έκθεση φυλάσσεται στο προσωπικό αρχείο του Ίωνα, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (Εν Δεδεαγάτς τη 9.3.1906, αριθ.80).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Σε όλο το κείμενο, ο Δραγούμης αναφέρεται σε «Αλβανούς», ακολουθώντας την τρέχουσα πρακτική των ελλήνων λογίων της εποχής του. Αντίθετα με σήμερα, που οι λέξεις «Αρβανίτης» και «Αλβανός» έχουν σαφώς διακριτό περιεχόμενο, εκείνα τα χρόνια για «Αρβανίτες» (της Ελλάδας ή της Αλβανίας) μιλούσαν οι αγράμματοι και οι δημοτικιστές, «Αλβανούς» αποκαλούσαν τους ίδιους ανθρώπους οι λόγιοι:

    «Προ τριών περίπου αιώνων, ως υπολογίζουνε ιστορικοί τινές, εγκατεστάθησαν εν Αττική, Βοιωτία, Αργολίδι και τισι των νήσων Αλβανοί χριστιανοί. Βαθμηδόν, είτε εξωθούντες προς τα αστικά κέντρα τους αγροτικούς πληθυσμούς, ους επί τόπου εύρον, είτε αφομοιούντες αυτούς ως εκ της υπεροχής του αριθμού, εκάλυψαν τας ειρημένας επαρχίας. Απέμειναν δε τότε ελληνικά μόνον τα μεγάλα κέντρα (κωμοπόλεις και πόλεις), αι Αθήναι, αι Θήβαι, τα Μέγαρα, το Αργος, η Κόρινθος κτλ αίτινες και ενισχύθησαν διά των από της υπαίθρου εκδιωχθέντων υπό της αλβανικής επιδρομής ιθαγενών.

    Αλλά τα ολιγάριθμα ταύτα κέντρα ου μόνον διετήρησαν τον ελληνικόν αυτών χαρακτήρα και πολιτισμόν (culture), αλλ' οιωνεί εκάλυψαν δι' αυτών και την ύπαιθρον. Αλλωστε οι Αλβανοί ήσαν ομόδοξοι των Ελλήνων, τέκνα της Μεγάλης Εκκλησίας, ιερουργούντες ελληνιστί. Οι Αλβανοί ούτοι έποικοι, οι δυναθέντες να επικρατήσωσι του ιθαγενούς στοιχείου εν τη υπαίθρω, δεν είχον την δύναμιν να υπερισχύσωσι επί των πόλεων, απ' εναντίας εστρέφοντο προς τας πόλεις ίνα λαμβάνωσι τα φώτα, τον πολιτισμόν και την διεύθυνσιν.

    Εγεννήθη εκ των πραγμάτων κατ' ανάγκην η αιωνίως υφισταμένη μεταξύ αγροτικών και αστυκών πληθυσμών αλληλεγγύη ή μάλλον οι υποκαταστήσαντες τους ιθαγενείς αγρότας Αλβανοί έγιναν υποκατάστατοι εκείνων και ως προς τας μετά των πόλεων υφισταμένας σχέσεις της υπαίθρου. Και η μεν ύπαιθρος δεν έπαυσε παρέχουσα κατ' ολίγον προς τα αστυκά κέντρα Αλβανούς αγρότας προς συγχώνευσιν και εξελληνισμόν, τα δ' άστεα επεκάλυπτον διά των πτερύγων της ηθικής και της δεσποτείας άπασαν την ύπαιθρον χώραν.

    Υποτεθείσθω προς στιγμήν ότι, προ της απελευθερώσεως της Αττικής και Βοιωτίας από της Τουρκοκρατίας, εγεννάτο εν τη κεφαλή φίλου τινός Αυστριακού η χρήσιμος αλλ' ανθελληνική ιδέα επιχειρήσεως προπαγανδιστικής εργασίας προς απόσπασιν των Αλβανών αγροτών από της «τυραννικής» ελληνικής επιρροής των Αθηνών και των Θηβών. Τι θα συνέβαινε τότε; Ακριβώς ό,τι νυν συμβαίνει εν Μακεδονία και Θράκη. Θα ηναγκάζετο η Αυστριακή προπαγάνδα

    α) Διά παντός μέσου να δηλητηριάση τους Αλβανούς ούτως ώστε να καταστρέψη την υφισταμένην μετ' αυτών και των Ελλήνων σύμπνοιαν και ιδιωτικήν αλληλεγγύην. Της δηλητηριάσεως θα εποίουν αρχήν δια της εξάψεως του φυσικώς υπάρχοντος φθόνου των γεωργικών λαών κατά των εμπορικών, ους θεωρούν ως εκμεταλλευομένους αυτούς.
    β) Να αποσπάση τους Αλβανούς εκ της πνευματικής διευθύνσεως της Μεγάλης Εκκλησίας ούσης Ελληνικής, διότι εν Ανατολή, ως γνωστόν, σχεδόν μόνη η θρησκεία διακρίνει τας εθνικότητας. Οποίαν θρησκείαν θα ενεφύτευον οι Αυστριακοί εις τους Αλβανούς θα ήτο αδιάφορον, αρκεί να μην ήτο ελληνική θρησκεία. Εάν η καθολική θρησκεία παρίστατο δυσπρόσδεκτος τοις Αλβανοίς, θα προέκρινον αναμφιβόλως την μωαμεθανικήν προς εγκόλαψιν.
    γ) Να ιδρύση δια παντός τρόπου εν Αθήναις και Θήβαις κοινότητας αλβανικάς ανεξαρτήτους των κοινοτήτων των πόλεων τούτων.
    δ) Να αναλάβη προσωρινώς αυτή -η μόνη δύναμις και αλλοτρία τω τόπω- την διεύθυνσιν των βαθμηδόν αποσπωμένων Αλβανών, μέχρι της αυξήσεως και ενδυναμώσεως των αστυκών τούτων αλβανικών κοινοτήτων, οπότε θα ηδύναντο αύται αφ' εαυτών να διευθύνωσι την ύπαιθρον.

    Καλή τύχη, η μέθοδος των προπαγανδών δεν είχεν εισέτι ανακαλυφθή, η δε Τουρκία ήτο, τω καιρώ εκείνω, ικανώς επίφοβος και εις αυτή την Αυστρίαν. Αλλως αι εργασίαι της υποθετικής ταύτης προπαγάνδας θα είχον πλείστας επιτυχίας, αι δε Αθήναι θα ήσαν νυν η πρωτεύουσα της Κατωτάτης Αλβανίας, ως τα Ιωάννινα είναι νυν της Κάτω!».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Οι Έλληνες εθνικιστές, στην προσπάθεια τους να πείσουν ότι οι Αρβανίτες ήταν Έλληνες, επικαλούνται τον λόρδο Βύρωνα (Byron) ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τους Αρβανίτες ως δυνατή και ρωμαλέα ελληνική φυλή, αλλά ξεχνούν αυτό που στο παραπάνω κείμενο ομολογεί ο Δραγούμης, ότι δηλαδή οι Αρβανίτες ήταν Αλβανοί που αφομοιώθηκαν από τους Έλληνες, λόγω της κοινής τους χριστιανικής θρησκείας. Ένα άλλο επιχείρημα που επικαλούνται οι Έλληνες εθνικιστές για να υποστηρίξουν την ελληνική καταγωγή των Αρβανιτών, είναι ότι οι Αρβανίτες αποκαλούν τη λέξη «χωριό» ως «κατούντ» ή ως «κατούνα» (εννοώντας κυρίως τα χωριά που βρίσκονταν σε υψώματα και σε στενά περάσματα) και όχι ως «φσατ» (fshat) όπως είναι στα αλβανικά (στην τόσκικη αλβανική), άρα κατ’ αυτούς οι Αρβανίτες δεν είναι Αλβανοί αλλά ξεχνούν οι πατριδοκάπηλοι ότι η λέξη «κατούντ» (katund) σημαίνει «χωριό» στη διάλεκτο των Γκέγκηδων της βόρειας Αλβανίας. Μάλιστα, υπάρχει και χωριό με την ονομασία «Katund» κοντά στην Κρούγια στη βόρεια Αλβανία.

    Ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Βαφείδης στο έργο του «Εκκλησιαστικαί επαρχίαι της Θράκης» αναφέρεται στους Αρβανίτες της Θράκης και ναι μεν λέει ότι είχαν αποκτήσει ελληνική εθνική συνείδηση. Ωστόσο παραδέχεται ως τόπο προέλευσης τους την Αλβανία και χαρακτηρίζει τα σχολεία τους ως «ελληνο-αλβανικά». Στις σελίδες 60-61 αναφέρεται στο χωριό Ιμπρίκ τεπέ και το χαρακτηρίζει ως «ελληνο-αλβανικό».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Σε τ ιγραμματοσειρά... γιατί η αλβανική απέκτησε αλφάβητο μόλις τον προηγούμενο αιώνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Μήπως και ο Καστριώτης σημαίνει κάτι στα Αλβανικά? Από την εποχή της Ιλλυρίας εμφανίζονται ξαφνικά οι Αλβανοί το 1908 και μας λες εμάς ότι έχουμε μεγάλη ιδέα...? Και τόσα χρόνια που κρυβόσασταν ρε παλίκαρε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ανώνυμος5:26 π.μ.

    Μην τα μπερδευετε παιδια..διαβαστε πρωτα ιστορια μαθετε τι ειναι το καθετι και απο που προερχεται και μετα εκφερετε απολυτη αποψη με επιχειρηματα. οι αρχαιοι Ιλλιριοι σαφως και συσχετιζονται ως ενα βαθμο με τους σημερινους Αλβανους οπως και οι Αρβανιτες. εγω ειμαι Αλβανος και οταν διαβασα αρβανιτικα τα κατανοησα πληρως...μιξη ελληνοαλβανικων ειναι.τωρα εαν οι Αρβανιτες αισθανονται ντροπη για την κατα καποιο ποσοστο αλβανικη καταγωγη τους ειναι δικο τους προβλημα..μη διαστρεβλωνουμε ομως τα πραγματα. τωρα για τα περι καυκασου δεν υπαρχει καμια αποδειξη στο καυκασο για αλβανικα φυλα αλλα ψαχνοντας βρηκα καποιες λεξεις των Ιλλιριων που ειναι κατανοητες μονον στην Αλβανικη γλωσσα.η περιοχη της σημερινης Αλβανιας δεχθηκε πολλα μπασταρδεματα περασε πολυς κοσμος και φυσικα δε μπορουμε να μιλαμε για καθαροτητα φυλης..το ιδιο ομως συμβαινει και στην Ελλαδα. ελληνικο εθνικο φρονημα υπαρχει και υπηρχε λογω της ανωτεροτητας της ελληνικης γλωσσας και η ανωτεροτητα της ελληνικης γλωσσας οφειλεται στο οτι εξαπλωθηκε κατα την ρωμαικη αυτοκρατορια ειδικοτερα στην ανατολικη οπου και οι ιστορικοι την βαπτισαν Βυζαντιο. οι αρχαιοι Ελληνες παρηγαγαν τεραστιο πληθυσμο κακα τα ψεματα ομως οι Ελληνες του σημερα αμφιβαλλω κατα ποσο εχουν σχεση με τους αρχαιους Ελληνες. μονο να σκεφτειτε οτι κατα την ρωμαικη αυτοκρατορια οποιος ασπαζοταν τον χριστιανισμο γινοταν αυτοματως και ισαξιος πολιτης φτανει. για να μη πω για την Τουρκοκρατια μετα. η Ελλαδα οφειλει ενα μεγαλο ευχαριστω στους Ρωμαιους που αφησαν να διαδοθει η ελληνικη γλωσσα και οι Ρωμαιοι ενα μεγαλο ευχαριστω στους Ελληνες που τους εδωσε τοσο πολιτισμο. αυτα παιδια...επισης σαν Αλβανος δε θα ντρεπομουν και απο τον Αρη να ειχα κατεβει..το χωμα που παταμε ανηκει σε αυτον που ξερει να διεκδικει εξυπνα. σημερα ειμαστε αυριο δεν ειμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Ανώνυμος9:09 μ.μ.

    an psaxnesai se afto to thema dioti oti grafoun edw oi treloi einai malakies pou didaxtikan sta sxoleia, ena tha soy pw! neoellhniko egyklopediko lexiko HLIOS! to kalytero kai plhrestero sthn ellada kai ena apo ta kalytera toy kosmou... diavase na deis pragmatika ti einai Illyria, ti einai arvanitis(apo thn polh arvanon h Alvanon) ti esti pelasgika fyla kai otan deis oti eimaste syggeneis borei na mn s aresei idiaitera... kai egw xafniasthka, alla afou to leei o iwannhs Passas kai to lexiko hlios etsi 8a nai.. psaxe kai Iakwvo thomopoylo kai tha deis. edw mono boyrdes tha diavaseis... filika apo ton klavdio. zw sthn ellada 19 xronia kai eimai Skepetar (afto pou upotimitika mas dwsane oi xenoi alvanos)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Κάποιος,κάπου,κάποτε τάδ'έφη(http://ethnologic.blogspot.gr/2010/02/4.html)για αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Ανώνυμος2:37 μ.μ.

    ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ!!! Δεν υπάρχουν Ελληνικά Βαρβαρικά φύλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8:19 π.μ.

      με την λογικη του Πας μη Ελλην βαρβαρος, οι Δωριεις δεν ητανε Ελληνες δηλαδη οι Μακεδωνες ηταν αλλος λαος αλλη φυλη πριν Εξελλινηστουν γλωσσικα. δηλαδη ειναι μπασταρδεμα. αντε διαβασε κανενα βιβλιο σε παρακαλω..
      να δεις ποσους Ελληνες ελεγε βαρβαρους ο Ηροδοτος.

      Διαγραφή
  72. Ανώνυμος8:11 π.μ.

    η μαλακία και η αμάθεια εδώ μέσα είναι κάτι σαν πανούκλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Arvaniths1:10 μ.μ.

    http://www.mixanitouxronou.gr/ti-diafora-echoun-i-arvanites-tis-elladas-apo-tous-alvanous-pote-katevikan-stin-elladiko-choro-ke-giati-o-berisa-tous-apokalese-lanthasmena-mionotita/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Ανώνυμος3:20 μ.μ.

    EIMAI ARBANITHS KAI EIMAI ELLINAS AUTO ELEGAN KAI OI PROGONOI MAS .. TA ARVANITKA EINAI ARXAI ELLINIKI KATHOS EXOUN DIAGRAFI ARXAIES ELLINIKES LEKSIS OI OPIES YPARXOUN STA ARVANITIKA... OI ALBANOI EKLEPSAN T GLWSSA MAS KAI TIN DIAFOROPISE GIA AYTO ALBANIKA KAI ARBANITIKA DEN MOIAZOUN APODEDIGMENA K PALI KSERW PWS AYTA T XRONIA HTAN POIO EUKOLO NA MATHIS ARVANITIKA PARA ELLINIKA OPWS LEEI KAI H GIAGIA .M. ELATE MARTINO FTHIOTIDAS KAI PEITE SE 3000 ARVANITES PWS EINAI ALBANOI NA DEITE TI THA SAS KANOUME, ANTE GAMW TIN ALBANIA TOUS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι μία μεγάλη σειρά επιστημόνων - ορισμένοι από τους οποίους είναι Αλβανοί αλλά οι περισσότεροι τους ξένοι - που υποστηρίζουν την ιλλυρική καταγωγή της αλβανικής γλώσσας, μαζί με τα έργα τους και τη χρονολογία εκδόσεως των, είναι οι εξής:

    · 1705: Leibniz, Gottfried Wilhelm. Albaner – Brife. Hanover.

    · 1774: Thunmann, Johann. Untersuchungen über die Geschichte der östlichen europäischen Völker. Laipzig.

    · 1829: Kopitar, B. J. Albanische, walachische und bulgarische Sprache. Wien.

    · 1853: Hahn, Georg von. Albanesische Studien. Wien.

    · 1855: Bopp, Franz. Über das Albanesische in seinen verwandtschaftlichen Beziehungen. Berlin.

    · 1864: Camarda, Demetrio. Saggio di grammatologia comparata sulla lingua albanese. Livorno.

    · 1866: Camarda, Demetrio. Appendice al Saggio di grammatologia sulla lingua albanese. Prato.

    · 1870: Miklosich, Franz. Albanische Forschungen. I: Die slavischen Elemente im Albanischen; Albanische Forschugen, II: Die romanischen Elemente im Albanischen. Wien.

    · 1883-1892: Meyer, Gustav. Albanesische Studien. Wien.

    · 1894: Pedersen, Holger. Bidrag til den albanesiske sproghistorie. (Festskrift til Vilhelm Thomsen). Kobenhavn.

    · 1896: Kretschmer, Paul. Einleitung in die Geschichte der griechischen Sprache (Hyrje në historinë e gjuhës greke). Göttingen.

    ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. «…η άποψη της πλειοψηφίας των επιστημόνων είναι ότι οι Αλβανοί - και η αλβανική γλώσσα – είναι οι πλησιέστεροι σήμερα απόγονοι των Ιλλυριών, των Πελασγών…Αυτό μας κάνει περισσότερο σαφές το γιατί αυτός ο αρχαίος λαός έχει προσκολληθεί τόσο επίμονα στην αρχαία του γλώσσα και κουλτούρα…παρόλο που η γη τους κατακτήθηκε επανηλειμμένα από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους και τους Σλάβους και τους Τούρκους και παρόλο που επανηλειμμένα χρησιμοποίησαν αυτές τις επιβεβλημένες από τις καταστάσεις γλώσσες, οι άνθρωποι που είναι γνωστοί ως Αλβανοί, έχουν επίμονα και θριαμβευτικά διατηρήσει τη μητρική τους γλώσσα, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, και την αρχαία ιλλυρική και πελασγική τους ταυτότητα» (The Albanians, an Ethnic History from Prehistoric Times to the Present – Edwin E. JACQUES, McFarland 2010)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Ρε συ Αλή , με κάθε καλή διάθεση , πές μου κάτι
    Ολοι αυτοί οι "λαμπροί" επιστημονες που αναφέρεις έχουν μια λογική εξήγηση για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν γραπτά κείμενα των αρχαίων κατοίκων της Ιλλυρίας, και για το γεγονός ότι επί 3.000 χρόνια η αλβανο-ιλλυριακή γλώσσα εξαφανίσθηκε και εμφανιστηκε κάπου εκεί στα 1250 μ.χ. σαν προφορικός λόγος και τα πρώτα γραπτά της εμφανίστηκαν γύρω στο 1700 μ.χ.. Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για συνέχεια Που έχει ξανασυμβεί αυτό στα παγκόσμια χρονικά ας μας πούν αυτοί οι επιστήμονες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Περιττή η παρέμβαση αλλά σκόπιμη εδώ:νεώτερη βιβλιογραφική ενημέρωση υφίσταται;Συμπεράσματα;Πορίσματα για να συνεχίσουμε την έρευνα και μελέτη;Κατ’αρχάς,δείγματα αυτής της γλώσσας και γραφής της έχουμε;’Στη σιωπή των πηγών εμφανίζονται,απαντώνται δυο επιλογές:είτε της εικασίας επί των ΄λιγοστών,απειροελαχίστων αναφορών είτε της βαττολογίας ενώπιον υποθέσεων των αναφορών(σποραδικών).Τρίτη(μέση;)οδός αποφεύγεται(δεν απορρίπτεται..)παρ-εκτός εάν πρόσφατα αρχαιολογικά και άλλα σχετικά τεκμήρια αναδείξουν τις ελλείψεις και εμπεδώσουν,καθιερώσουν ευνο’ι’κότερες τις συνθήκες προς συνολική επιστημονική αντιμετώπιση(συνεξέταση και ταυτοποίηση ενός πληθυσμού ανθρώπων με κοινά κατά το μάλλον ή ήττον χαρακτηριστικά γνωρίσματα)του θέματος.Ειδάλλως,ειδεμή,μόνο με υπόνοιες και υπαινιγμούς αποκτά(το θέμα)ευθέως αμέσως πολιτική χροιά και σκόπευση(συν-εκμετάλλευση είτε από την καλή είτε την ανάποδη)και οδηγούμαστε(οι καλόπιστοι και καλοπροαίρετοι)’σε αδηφάγο(στείρα και άγονη)αντιπαράθεση επιχειρημάτων άλλων εποχών ως εάν να μεσολαβή απροσπέλαστο τείχος προσποιήσεων και υπεκφυγών(το διαδίκτυο εξάλλου με την ακατάπαυστη και καταιγιστική ροή των αναρτήσεων προσφέρεται προς τεχνητά αδιέξοδα (και) λογικών ακροβασιών και πυροτεχνημάτων ενώ και οι απαιτήσεις τρέφουν πολλές φορές νοσηρές αξιώσεις όταν -και- παρακάμπτεται μια διεπιστημονικής φύσεως μετριοπάθεια και σύνεση που επιλύει και διασαφηνίζει-όταν-αφοπλίζεται και-δεν επιτίθεται και συσκοτίζει και μάλιστα καθυβρίζοντας ο αναγνώστης..-…)…
    Αυτοχθονία ή μη,σήμερα,δε σημαίνει τίποτε απολύτως.Προσέγγιση γίνεται.Σημασία έχει η ανάπτυξη (της παράνοιας) ενός ξεπερασμένου,παλιομοδίτικου μεγαλο’ι’δεατισμού που ‘θέλει τον Αίμο πεδίο μάχης,αντίπαλα,αντιμαχόμενα στρατόπεδα χωρίς δυνατότητα συνεννόησης με διάρρηξη του κοινωνικού των ιστού έναντι στρατηγικών συνεταίρων και μιας μεγαλομανούς και πάντοτε αυτοκρατορικής Τουρκίας.Η συμφιλίωση πηγάζει από τη γνώση,την κοινή εμπειρία,τη διάγνωση της ασθενείας του ανθρώπου(πεπτωκότος)που ποθεί να κατέχη και δεν έχει και να σωρεύη αντί να κομίζη,να θησαυρίζη αντί να σπείρη,να αυθ-υποβάλλεται αντί να θυσιάζεται.
    Και αν δεν είναι Καυκάσιοι,τότε πόθεν προέρχονται;Μήπως χρειάζεται να ελέγξης καλύτερα τις πηγές σου και να…τις…συγχρονίσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Αρβανίτης Γκέγκης11:51 μ.μ.

    Λοιπόν...Εγώ είμαι Αρβανίτης απο την Αχαία...Οι προγονοί μου πολέμησαν και τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821...Εχουμε Ελληνική συνείδηση και κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την Ελληνικότητα μας...Μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα όμως όπως είναι και όχι μέσα απο Εθνικιστικές κορόνες...Μπορεί άλλοι Αρβανίτες να ντρέπονται να δεχτούν την αρχική καταγωγή αλλα εμένα είπαμε...Δεν με ενδιαφέρει...Με ενδιαφέρει η αλήθεια...Το όνομα μου είναι Σκόνδρας και είναι τοπωνύμιο...Ανοίξτε ένα χάρτη της Αλβανίας να δείτε που βρίσκεται η πόλη Σκόδρα...Εκεί δεν υπήρχαν Ελληνες...Υπήρχαν Αλβανοί...Η φυλή των Γκέγκηδων...Μετά την κατάκτηση της περιοχής απο τον Μωάμεθ Β το 1479 οι πρόγονοι μου και πολλοί άλλοι Αλβανοί μετανάστευσαν για να γλυτώσουν το Ισλάμ...Η περιοχή ερημώθηκε...Μην ξεχνάμε οτι τότε όλοι ήταν χριστιανοί λόγω Βυζαντίου...Αλλοι τράβηξαν προς Ιταλία και αλλοι προς τα νότια Βαλκάνια...Στον Ελλαδικό χώρο εισήρθαν Γκέγκηδες αλλα και Τόσκες...Μπορεί τα πρώτα χρόνια να υπήρχαν ενδογαμίες...Το αίμα όμως χάθηκε στην πορεία γιατί αυτοί οι πληθυσμοί απορροφήθηκαν απο τους ντόπιους...Οταν ήρθαν οι Αλβανοί τη δεκαετία του 1990 μπορούσαμε να συννενοηθούμε μαζί τους...Οι γλώσσες είναι άμεσα συγγενικές...Η ανθρωπολογική εταιρία Ελλάδος με τον κύριο Πουλιανό εχει αποδεχτεί την συγγένεια μεταξύ Αλβανών και Ελλήνων...Ολα αυτά περι καυκάσιων Αλβανών είναι εκτός πραγματικότητας...Είναι απόγονοι των Ιλλυρίων...Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζουμε οτι οι Ιλλύριοι μπαστάρδεψαν και εξαφανίστηκαν και οι Ελληνες όχι...Η Ελλάδα έπαψε να υφίσταται απο την Ρωμαική κατάκτηση...Πέρασαν απο εδώ Ρωμαίοι,Βυζαντινοί,Μωαμεθανοί,Σλάβοι και άλλοι βάρβαροι λαοί...Τόσο οι Ιλλύριοι όπως και οι Ελληνες ως αυτόχθονες των Βαλκανίων κατάφεραν να διατηρηθούν με δικές τους επιμειξίες...Και κάτι άλλο...Οσοι Ιλλύριοι πήγαν στην Ιταλία ονομάστηκαν Αρμπερέσιδες..Στην Ελλάδα Αρβανίτες και όσοι έγιναν Μωαμεθανοί ονομάστηκαν Αρναούτηδες...Ολοι όμως ήταν Ιλλύριοι...Ο Θρησκευτικός διαχωρισμός με αφήνει αδιάφορο...Το αίμα ήταν ίδιο...Καιρός να σταματήσουμε τις μαλακίες...Ελληνες και Αλβανοί ως αυτόχθονες και συγγενείς και γείτονες για χιλιετίες δεν έχουμε κανέναν λόγο να είμαστε εχθρικοί μεταξύ μας...Το κοινό συμφέρον είναι να τα βρούμε επιτέλους...Οι κυβερνήσεις κάνουν προπαγάνδα και απο τις δύο μεριές...Εμείς ως λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα...Εχθροί μας είναι οι Σλάβοι που δεν είναι αυτόχθονες και δεν έχουν καμία δουλειά στα Βαλκάνια...Αυτά είχα να πώ...Και ας μην είμαι αρεστός στους Εθνικιστές...Είμαι Αρβανίτης με Ελληνική συνείδηση...Αγαπάω την Πατρίδα μου την Ελλάδα και την υπερασπίζομαι ως εκεί που δεν πάει άλλο...Ομως δεν θα με κάνουν κάποιοι να ντρέπομαι για την αρχική καταγωγή μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Ανώνυμος11:18 μ.μ.

    ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΙΣΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΑΣΤΕΙΟΣ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΠΙΘΗΚΟΣ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ.ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ,ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Ανώνυμος11:24 μ.μ.

    Σαφωs δεν ειμαστε ο πιο αρχαιοs λαοs στον κοσμο,σε συγκριση ομωs με τουs Αλβανουs αυτα που αναφερειs φιλε μου ειναι ανεκδοτα και μαλιστα κρυα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Ανώνυμος3:53 μ.μ.

    Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος (πέθανε το 160-168 μ.Χ.) αναφέρει μια φυλή στην Ιλλυρία με το όνομα Άλβανες, που ζούσε στο χώρο μεταξύ Δυρραχίου και Δίβρης. Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένωση πατριών που συγκροτήθηκε για αυτοάμυνα (και ενδεχομένως όχι συγκεκριμένη φυλή). Αυτή η ένωση ενισχύεται πολύ την εποχή των μεγάλων βαρβαρικών επιδρομών του 4ου-7ου μ.Χ. αιώνα (άλλες Ιλλυρικές φυλές ήταν οι Εγχελοί, οι Ταυλάντιοι/Ταουλάντιοι, οι Βυλιόνοι (ή Μπουλιόνοι ή Μπουλιόνες), οι Δασσαρέτες, οι Αρδιαίοι, οι Παρθίνοι, οι Λαβεάτες, οι Γραβαίοι, οι Σκιρτάροι, οι Ατιντάνες, οι δίγλωσσοι Κάονοι ή Χάονες κ.α.).

    Ο Νίκος Καράμπελας στο βιβλίο του «Ο Άγγλος θεολόγος Thomas S. Hughes στην Πρέβεζα και στη Νικόπολη» λέει: «Οι βυζαντινοί συγγραφείς φαίνεται να έχουν πάρει το όνομα ‘Αλβανοί’ από τον Πτολεμαίο. Οι βυζαντινοί ιστορικοί αναφέρονται σε αυτούς με τα επίθετα ‘Αλβάνοι’, ‘Αρβάνοι’, ‘Αλβανίτες’, ‘Αρβανίτες’ κ.τ.λ.».

    Ορισμένοι συσχετίζουν το όνομα «Άλβα» ή «Άρβα» με την πόλη «Άρβα» (σημερινό ‘Ραμπ’ της Κροατίας) που κατοικήθηκε από τους ημι-Ιλλιριούς Λιβούρνιους (πρωτοαναφέρονται από το 360 μ.Χ.). Ενδέχεται όμως το «αλβ» («Αλβανία») να έχει κοινή ινδο-ευρωπαϊκή ρίζα με το «αλπ» (Άλπεις κ.τ.λ)’ δηλαδή Αλβανία=ορεινή χώρα, χώρα των βράχων, λευκή χώρα (στα λατινικά albus=λευκός) κ.τ.λ. Άλλοι πάλι λένε ότι το όνομα «Αλβανία» προέρχεται από την ονομασία του χωριού Άρβανο/Arbanë, δηλαδή Άρβανο/Αρβανία/Αλβανία/Αρβανιτιά κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Ανώνυμος3:57 μ.μ.

    Η Αλβανία λέγεται και «Αρμπερία» (Arbëria). Είναι μηδενικής σημασίας η διαφορά ανάμεσα στο «λ» και στο «ρ» (π.χ. Αλβανοί/Αρβανίτες, Άρβανο/Arbanë κ.α.). Ακόμα, και άλλες περιοχές της Αλβανίας (και όχι μόνο) αποκαλούνται συνήθως με ονόματα προερχόμενα από τις Αλβανικές φυλές/φάρες που τις κατοικούν, π.χ. Λιάπηδες~Λαμπερία (Labë~Labëria), Τσάμηδες~Τσαμερία (Çamë~Çamëria), Τόσκοι~Τοσκαρία (Toskë-Toskëria) κ.α. Στο λεξικό Στέφανου Βυζαντίου διαβάζουμε: «Άρβων ή Αρβών ην Ιλλυρίας πόλις, ης κάτοικος Αρβωνίτης. Το εθνικόν Αρβώνιος και Αρβωνίτης». Ότι υπήρχε τέτοιο τοπωνύμιο στην αρχαιότητα αποδεικνύεται από τον Πολύβιο, ο οποίος γράφει: «Οι δ’ άλλοι πάντες έφυγον εις τον Άρβωνα σκεδασθέντες».

    Από όλα αυτά γίνεται πρόδηλο ότι όλα αυτά τα ονόματα και τοπωνύμια (Αλβανοί, Άλβανα, Αρβανίτες, Άρβανον, Αρβωνίτες, Άρβων) έχουν κοινή ρίζα. Το ότι αυτοί οι Αρβανίτες/Αλβανίτες σχετίζονταν με τους Ιλλυριούς φαίνεται και από τους βυζαντινούς συγγραφείς. Ο Φραντζής γράφει: «Τω αυτώ δε φθινοπώρω του s&ηβ έτους (6962 ήτοι 1454 μ.Χ.) δηλονότι επανεστάτησαν οι της Πελοποννήσου Αλβανίται κατά των Δεσποτών και των Αυθεντών αυτών». Ο Κριτόβουλος γράφει: «Οι γαρ της Πελοποννήσου Δεσπόται, της Βυζαντίδος αλούσης, ευθύς νεωτερισάντων των εν Πελοποννήσω Ιλλυριών και επαναστάντων αυτοίς…» (Κριτοβούλου, Ιστορία των πράξεων του Μωάμεθ, Β’-Γ’, 1).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Ανώνυμος4:00 μ.μ.

    Σύμφωνα με την παράδοση, την οποία διασώζουν οι Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς και Ιουστίνος, η παρακαυκάσια Αλβανία είναι δημιούργημα των Αλβανών, κατοίκων της ιταλικής πόλεως Άλβα, οι οποίοι μετανάστευσαν με αρχηγό τον Ηρακλή. Οι επίμαχες λοιπόν λέξεις σχετίζονται με την ελληνική γλώσσα καθώς και με τη λατινική, συνάμα δε με τον απώτερο Ελληνισμό, αφού η ίδρυση της απόμακρης Αλβανίας του Καυκάσου ανάγεται στον κύκλο των άθλων του Ηρακλή (Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, 1927, τ. 3ος, 403γ-406β).

    Ο Αχιλλεύς Λαζάρου στον 4ο τόμο του βιβλίου του, σελ. 619 «Πράγματι αρχαία πόλη Άλβα, της οποίας οι κάτοικοι καλούνται Αλβανοί, υπάρχει στην Κρήτη, στο Λάτιο της Ιταλικής χερσονήσου, στη Γαλατία, στην Ισπανία, στην Τρανσυλβανία κ.α.».

    Άρα λαοί με το όνομα Αλβανία υπήρχαν στην Κρήτη, στην Ιταλία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης χιλιάδες χρόνια πριν την υποτιθέμενη άφιξη των Αλβανών από τον Καύκασο στα Βαλκάνια κατά τη βυζαντινή περίοδο. Φυσικά τέτοια άφιξη δεν έγινε ποτέ.

    Σύμφωνα λοιπόν με τις αρχαίες ελληνικές παραδόσεις οι Αλβανοί του Καυκάσου ήταν μετανάστες από τους Αλβανούς του Λατίου, τους οποίους οδήγησε εκεί ο Ηρακλής, όπως υποστηρίζουν οι Κουπιτώρης, Θωμόπουλος και άλλοι (αν και ορισμένοι από αυτούς επιμένουν να ομιλούν περί ελληνικής καταγωγής των Αλβανών λόγω ομοιότητας πολλών αλβανικών λέξεων με αρχαίες ελληνικές και λόγω της Πελασγικής -και άρα ελληνικής- όπως λένε καταγωγής των Ιλλυριών).

    Για τους Αλβανούς του Λατίου (οι οποίοι αποίκησαν τον Καύκασο και όχι το αντίθετο) αναφέρεται ο Διόδωρος Σικελιώτης, στο Βιβλίο 8, κεφ. 25, όπου αναφέρεται σε παλαιό πόλεμο Ρωμαίων-Αλβανών επί βασιλείας στην Ρώμη του Οστιλίου Τύλλου, ενώ στον ίδιο πόλεμο αναφέρεται ο Πολύαινος στα Στρατηγήματα, Βιβλίο 8, κεφ. 5.

    Σύμφωνα επίσης με τον Τάκιτο, Πελασγοί από την Θεσσαλία -μαζί με Έλληνες- μετανάστευσαν στον Καύκασο μετά που εκστράτευσαν με τον Ιάσονα στους Κόλχους και την Ιβηρία και Αλβανία, φτάνοντας μέχρι την Κασπία. (Tacit, annal, 6/34)

    Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι η αλβανική γλώσσα είναι ινδο-ευρωπαϊκή γλώσσα και δεν σχετίζεται με την καυκάσια γλώσσα των Αλβανών του Καυκάσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Ανώνυμος4:02 μ.μ.

    Ας δούμε τώρα τι είπαν οι ίδιοι οι Αρβανίτες, τα εγγόνια των Αρβανιτών επαναστατών του '21 Σέχος, Μπότσαρης και Τζαβέλλας. Θα δούμε την Προκήρυξη του Αρβανίτικου Συνδέσμου της Ελλάδος, που συντάχθηκε το 1899 από τους Σέχο, Μπότσαρη και Τζαβέλλα. Η Προκήρυξη δημοσιεύτηκε το Μάιο του 1899 από το περιοδικό Ελληνισμός που εξέδιδε η εθνική εταιρεια Ελληνισμός και επανεκδόθηκε το 1995 από τον Αριστείδη Κόλλια. Παραθέτουμε την προκήρυξη με τη γλωσσική μορφή και την ορθογραφία στην οποία γράφτηκε:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Ανώνυμος4:03 μ.μ.

    «ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΑΣ
    ΑΔΕΡΦΙΑ!

    Σας λέγομε και σας ονομάζομε αδέρφια, γιατί όσο κι αν μας χωρίζουν ο τόπος κι η θρησκεία, δεν παύομε να είμεστε αδέρφια, επειδή όλοι οι αρβανίτες, όπου και αν βρισκομέστε σήμερα, είμαστε απόγονοι των Πελασγών. Σήμερα βρισκόμεστε σ' εποχή που αναγεννιούνται τα έθνη. Κυττάξετε τους Έλληνες! Ήταν σκλάβοι και δούλευαν κάτω από τον Τουρκικό ζυγό. Ξύπνησαν μια μέρα στη φωνή του Ρήγα τους, και σηκώθηκαν, έσπασαν τα σίδερα της σκλαβιάς, έδιωξαν τον τύραννο από το χώμα τους και γίνηκαν βασίλειο. Κυττάξετε τους Σέρβους! Επαναστάτησαν κι ελευτερώθηκαν!

    Κυττάξετε τους Μαυροβουνιώτες!...Ημείς μονάχα οι Αρβανίτες, είμεστε ακόμα στον ύπνο, κι οι εχτροί μας μας περικυκλώνουν και θέλουν να μας καταξεσκίσουν και να μας κατακομματιάσουν! Η Αυστρία έχει το μάτι καρφωμένο στην Αρβανιτιά μας. Η Ιταλία θέλει τον Αυλώνα μας. Το Μαυροβούνι θέλει τη Σκόντρα μας, η Σερβία, η Βουλγαρία κι η Βλαχία αντιμάχονται για τα Μπιτώλιά μας, για το Ντουράτσο μας, την Πρισρένη μας, και για την Κρόιά μας, την πόλη που χρησίμεψε ως πρωτεύουσα του Σκεντέρ μπεή μας! Όλα τα έθνη που είχε πατήσει η Τουρκιά πιο λίγο, πιο πολύ ελευτερώθηκαν κι ημείς, οι αρβανίτες, βρισκόμεστε χωρίς δική μας λευτεριά, και το χειρότερο που χάσαμε την εθνική μας ύπαρξη, και λογαριαζόμαστε από τον κόσμο ως τούρκοι, ενώ δεν είμεστε καθόλου τούρκοι αλλά καθαροί αρβανίτες, απόγονοι των Πελασγών.

    Ημείς οι αρβανίτες είμασταν πάντοτε οι στήλοι της Τουρκίας. Το αίμα το αρβανίτικο τετρακόσια τόσα χρόνια έτρεξε και τρέχει σαν ποτάμι για τη ζωή της Τουρκίας. Αν ελείπαμε ημείς, η Τουρκία από πολλά χρόνια θα είταν φευγάτη από την Ευρώπη. Και όμως η Τουρκία δεν εννοεί να μας δώσει τη λευτεριά μας.

    Ήρθε, αδέρφια, ο καιρός που πρέπει όλοι οι Αρβανίτες νάχωμε μια γνώμη. Πρέπει να αφήσωμε την έχτρα που μας γέννησαν η Τουρκιά κι οι θρησκείες. Την Τουρκιά και τες θρησκείες πρέπει να τες αφήσωμε κατά μέρος. Η Τουρκιά είναι ξένο σώμα και πρέπει να τη πετάξωμε πέρα, η θρησκεία είναι για τον καθένα χωριστά και πρέπει ο καθένας να την βαστάξει όπως την ηύρε. Θα ήταν καλό να είμασταν οι αρβανίτες όλοι μωαμεθανοί ή όλοι χριστιανοί, αλλά αφού βρισκόμεστε σε διάφορες θρησκείες: μωαμεθανοί και χριστιανοί, και σε διάφορες αιρέσεις: ορθόδοξοι, παπιστάνοι, μουσουλμάνοι, μπεκτασλίδες, ρουφαΐδες καλόν είναι να αφήσωμεν τες θρησκείες και τες αιρέσεις κατά μέρος.
    Είπαμαν ότι είμεστε περικυκλωμένοι από εχτρούς. Το μόνο κράτος απ' όλα όσα ξεφύτρωσαν από τες στάχτες, κι από τα χαλάσματα της Τουρκίας που έχει εγγυημένη την ύπαρξή του απ' όλη την Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Επίτηδες σας λογαριάσαμαν την Ελλάδα σαν εχτρό μας, γιατί η όψη των πραγμάτων έτσι τη δείχνει. Αλλ' αν βαθύνουμε λίγο στην ουσία, αν συμβουλευτούμε λίγο την ιστορία, αν εξετάσωμε το πράγμα καλά, θα ιδούμε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμμιά έχτρα μ' εμάς.

    Η Ιστορία μας λέγει ότι οι Έλληνες είναι απόγονοι των Πελασγών, των παππούδων μας, ότι Έλληνες κι Αρβανίτες, κατά τους βυζαντινούς χρόνους είχαν μια θρησκεία, ένα βασίλειο, και μια πατρίδα, κι ότι ο Σκεντέρμπεης μιλούσε κι Αρβανίτικα κι ελληνικά κι έγραφε την ελληνική γλώσσα σαν έλληνας, κι ότι η Ελλάδα η σημερινή είναι έργο αρβανίτικο κι ελληνικό».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Ανώνυμος4:04 μ.μ.

    Τί λένε λοιπόν εδώ οι ίδιοι οι Αρβανίτες; Ποιά είναι η Αρβανιτιά που όλοι την επιβουλεύνται; Ασφαλώς η Αλβανία, που όλοι ήθελαν να αρπάξουν τα εδάφη της. Ποιοί είναι αυτοί οι Αρβανίτες που θεωρούνται Τούρκοι; Ποιοί ήταν οι Αρβανίτες που ήταν στήλοι της Τουρκίας; Οι μουσουλμάνοι Αλβανοί, οι λεγόμενοι Τουρκαλβανοί!!! Οι Αρβανίτες ήταν λοιπόν Αλβανοί! Οι Αρβανίτες (=Αλβανοί) της Ελλάδας (Σέχος, Μπότσαρης, Τζαβέλλας) απευθύνονται με αυτή την προκήρυξη στους αδελφούς τους Αρβανίτες (=Αλβανούς) της Αρβανιτιάς (=Αλβανίας). Ποιοί είναι αυτοί οι Αρβανίτες που είναι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι; Ποιοί είναι οι Αρβανίτες που ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, Χριστιανοί Ρωμαιο-καθολικοί, Μουσουλμάνοι Σουννίτες, Μπεκτασίδες, Σούφι κ.τλ και ανήκουν σε όλες αυτές τις αιρέσεις; Ασφαλώς οι Αλβανοί!!!

    Επίσης είναι σαφής η διάκριση που γίνεται στην προκήρυξη ανάμεσα στους Αρβανίτες και τους Έλληνες, άρα άλλο Αρβανίτες, άλλο Έλληνες. Ασφαλώς από το γνωστό κόμπλεξ που έχουν οι Αρβανίτες ώστε να δηλώσουν Αλβανοί, λένε ότι Έλληνες και οι Αλβανοί/Αρβανίτες είναι συγγενείς ως απόγονοι των Πελασγών. Βεβαίως, το ότι οι Έλληνες και οι Αλβανοί είναι μακρινοί συγγενείς, δε σημαίνει ότι αποτελούν τον ίδιο λαό. Άλλωστε ξέρουμε ότι τα ελληνικά/ελληνόφωνα φύλα κατέκτησαν και αφομοίωσαν στην αρχαιότητα τους αλλόγλωσσους και μη ελληνόφωνους Πελασγούς. Το ότι οι Αρβανίτες θεωρούσαν τους Αλβανούς και τους Αρβανίτες ως Έλληνες, εξηγείται από την αφομοίωση που είχαν υποστεί από τους Έλληνες στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Ανώνυμος4:06 μ.μ.

    Ο Σκεντέρμπέη (ή Gjergji Kastrioti) καταγόταν όπως είπαμε από τη βόρεια Αλβανία. Ο πατέρας του (ο Gjon Kastrioti) ήταν Αλβανός και η μητέρα του ήταν Σερβίδα. Το ότι ο Σκεντέρμπέη αποκαλούσε τον εαυτό του «Ηπειρώτη» δεν αποδεικνύει ότι ήταν Έλληνας (όπως ισχυρίζονται ορισμένοι Έλληνες σοβινιστές). Οι Γερμανοί πριν 400 χρόνια αποκαλούσαν το κράτος τους ως «Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία». Ήταν οι Ρωμαίοι Γερμανοί ή ήταν ο Καρλομάγνος Ιταλός; Φυσικά και όχι. Οι Έλληνες της Ανατολής αποκαλούνται «Ρουμ» (στα ελληνικά Ρωμιοί) από το «Ρωμαίοι». Ήταν οι Έλληνες αυτοί Ιταλοί ή Λατίνοι; Φυσικά και όχι. Ένα από τα πρώτα τουρκικά κράτη στην Μικρά Ασία (με πρωτεύουσα το Ικόνιο) ονομαζόταν «Σουλτανάτο των Ρουμ» (Diyar-i Rum). Ήταν οι Σελτζούκοι Ρωμαίοι ή Λατίνοι; Φυσικά και όχι. Απλά μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του σουλτανάτου αυτού ήταν Έλληνες (Ρωμιοί). Επίσης, ο Σέρβος δεσπότης της ‘Ρωμανίας’ (με έδρα τα Τρίκαλα) Συμεών Ούρεσης (ή ‘Ούρος’ στα σέρβικα) ήταν γνωστός και ως «βασιλέας Ρωμαίων, Σέρβων και παντός Αλβάνου». Ήταν ο Συμεών Ούρεσης Αλβανός ή Έλληνας; Όχι. Ήταν Λατίνος; Όχι. Ήταν Ιταλός; Όχι. Ο Γκίν Μπούα Σπάτα θα επικρατήσει και θα στήσει το κράτος του σε Ναυπάκτο και Άρτα (1375-99), διεκδικώντας παράλληλα και τον τίτλο του "δεσπότη της Ρωμανίας", ανταγωνιζόμενος τον δεσπότη της Ρωμανίας (Ήπειρος) πλέον Θωμά Β' Πρελιουμποβιτς (1366-84). Ήταν ο Σπάτας Σέρβος ή Ρωμαίος/Λατίνος; Όχι. Ήταν ο Πρελιούμποβιτς Αλβανός; Όχι.

    Ορισμένοι λοιπόν θεωρούν ότι Σκεντέρμπέης ήταν Έλληνας όπως για παράδειγμα ο βιογράφος του Αλή Πασά ο Αχμέτ Μουφτίου, ο Ιταλός Salvi (του οποίου όμως το έργο ήταν μία θεατρική τραγωδία και όχι επιστημονικό ιστορικό βιβλίο), ο Άγγλος Randall και άλλοι, επειδή αποκαλούσε τον εαυτό του Ηπειρώτη ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι η καταγωγή του ήταν από την Καστοριά και από την Ημαθία (όπως ο καθηγητής Αχιλλέας Λαζάρου), επειδή στη βόρεια Αλβανία υπήρχε ποταμός και κοιλάδα με το όνομα «Ματι» ή «Μαθ» στις περιοχές Mirditë, Mat κ.α.!!! Ο ίδιος ο Καστριότι είχε γράψει –όχι στα ελληνικά- πάνω στο κράνος που φορούσε: «Ο Ιησούς να ευλογήσει τον πρίγκηπα της Ημαθίας, άρχοντα των Αλβανών…» όμως με το όνομα ‘Ημαθία’ (στα λατινικά Aemathia) εννοούσε την κοιλάδα από όπου διερχόταν ο ποταμός Ματ (ή Μάτι) και όχι τον σημερινό νομό Ημαθίας στη βόρεια Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Ανώνυμος4:08 μ.μ.

    Ο Γάλλος Paganel αποκαλεί τον Γεώργιο Καστριότι ως Ηπειρώτη (Camille Paganel, Histoire de Scanderbeg, ou, Turks et Chrétiens au XV siècle, Didier, 1855) ενώ ο σύγχρονος του Μαρίν Μπαρλέτι από τη Σκόδρα[font=&quot] και [/font]πρώτος του Βιογράφος (αρχές 16ου μ.Χ. αιώνα) τον αποκαλεί «Ηπειρώτη πρίγκηπα» και «Ηγεμόνα των Ηπειρωτών» (Epirotarum Principis). Ο ίδιος ο Καστριότι αναφέρει σε επιστολή του προς τον Ιταλό Ursini το 1460 ότι είναι απόγονος των Ηπειρωτών ενώ προς τον Βασιλιά Αλφόνσο, μονάρχη της Αραγόνος, Νεαπόλεως και Σικελίας γράφει ότι είναι πρίγκηπας των Ηπειρωτών. Σε ένα γράμμα που έστειλε ο Καστριότι στον πρίγκιπα του Τάραντα στις 31 Δεκεμβρίου του 1460 είπε: «Αν τα χρονικά μας δεν ψεύδονται, αποκαλούμε τους εαυτούς μας Ηπειρώτες». Όμως στο μυαλό του Σκεντέρμπεη Ηπειρώτες=Αλβανοί. Ο Όλιβερ Σμιτ υποστήριξε ωστόσο ότι όταν ο Καστριότι αναφέρεται σε διάφορες πηγές ως Αλβανός, αυτό σημαίνει ότι ήταν Αλβανόφωνος ή κάτοικος της υπαίθρου, των ορεινών κ.α. και ότι η λέξη «Αλβανός» εδώ δεν είχε εθνική έννοια (Schmitt Jens Oliver (2009), Skanderbeg: Der neue Alexander auf dem Balkan, σελ. 353, 354). Ας δούμε λοιπόν αν ήταν όντως έτσι.

    Ο ίδιος ο Σκεντέρμπέη πάντως υπέγραφε στις επιστολές που έστελνε ως Dominus Albaniae (Άρχων της Αλβανίας). Π.χ. σε επιστολή του απεσταλμένη από το Αλέσσιο (Lezhë) στις 8 Απριλίου 1456 στον Καρδινάλιο του Fermo, Capranica, υπέγραψε ως: GEORGIUS CASTRIOTI ATS SCANDERBEGH D(OMI)N(U)S IN ALBANIA TE CONFIDUIT (η αυθεντική επιστολή φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού, Fonds: ital.ms 1613, Επιστολή Νο: 465). Σε απόσπασμα από το σύμφωνο ειρήνης μεταξύ Αλβανίας και Δημοκρατίας της Βενετίας, συναφθείσα στο Αλέσσιο την 4η Οκτωβρίου του 1448 (και για την ακρίβεια στο τελευταίο άρθρο του συμφώνου) η επικεφαλίδα αναφέρει: PAX Censor MAGNIFICO SCANDERBEGO ET ALYS D(OMI)NIS ALBANE (το έγγραφο βρίσκεται στο ιστορικό αρχείο της Βιβλιοθήκης της Βενετίας (Commemoriali XIV.C.79)). Σε επιστολή του Σκεντέρμπεη απεσταλμένη από την Κρούγια (Krujë) στις 8 Αυγούστου 1451 στους άρχοντες της Σιένας, κάτω δεξιά υπάρχει η υπογραφή του όπου λέει: VESTRE IN OMNIBUS BENEPLACITI GEORGIUS CASTRIOTI DOMINUS ALBANIAE (φυλάσσεται στο Archivio di Stato di Siena: Conscistoro, vol.1659, No:16). Στην προσωπική μεγάλη σφραγίδα του Σκεντέρμπέη, αναγράφεται κυκλικά: GEORGIUS CASTRIOTIUS SCENDARBIC ενώ μέσα στον κύκλο υπάρχει ο δικέφαλος αετός και κάτω από τα δύο κεφάλια υπάρχουν τα αρχικά: D.AL. (δηλαδή και πάλι: Dominus Albaniae).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Ανώνυμος4:09 μ.μ.

    Ο. Μ. Δημίτσας ο συγγραφέας των Μακεδονικών και καθηγητής της ιστορίας στο Αρσακείω, αντικρούοντας τον Κ. Παπαρρηγόπουλο και τον βυζαντινό λόγιο Θεόδωρο Σπανδουγίνο Κατακουζηνό αλλά και τον Γερμανό Χοπφ οι οποίοι είχαν υποστηρίξει ότι ο Καστριότι ήταν Σλάβος, απέδειξε με πειστικά επιχειρήματα ότι ο Καστριότι ήταν Αλβανικής καταγωγής και τους κατηγόρησε ότι έκαναν επιλεκτική αναφορά στις πηγές ενώ για τον Παπαρρηγόπουλο ιδιαίτερα χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του παράδοξη και αντιεπιστημονική. Τον Χοπφ επίσης είχε αντικρούσει και ο γνωστός Αλβανολόγος Johan Georg Von Hahn.

    Στο βιβλίο του «Κριτικαί Έρευναι περί της Καταγωγής και Εθνικότητος Γεωργίου Καστριώτου του Σκενδέρμπέη» στη σελίδα 25 (τυπογραφείο Βιλλαράς, Αθήνα, 1877) ο Δημίτσας γράφει σχετικά με την καταγωγή της οικογένειας Καστριότι και λέει ότι ο Μαρίν Μπαρλέτι (16ος αιώνας) αναφέρει στα βιβλία του ότι οι Καστριότι είχαν καταγωγή από την Ημαθία, όπου βρίσκονταν οι πόλεις Κρούγια (Krujë), Πετρέλλα (Petrelë), Πετράλμπα κ.α. Επομένως ο Μαρίν Μπαρλέτι θεωρεί ως τόπο καταγωγής του πατέρα του Γεωργίου Καστριότι την περιοχή Ματ ή Μάτι (στα λατινικά Aemathia) της κέντρικής Αλβανίας και ΟΧΙ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (όπως ανέφερα και παραπάνω). Στην ίδια σελίδα ο Δημίτσας αναφέρει για το λάθος του Γάλλου Camille Paganel ο οποίος παραπλανήθηκε και έγραψε στο βιβλίο του ότι ο Καστριότι καταγόταν από την Ημαθία της Μακεδονίας. Την ίδια λανθασμένη άποψη είχε διατυπώσει και ο συγγραφέας Α.Μηλιαράκης στον οποίο ο Δήμιτσας απάντησε με ατράνταχτα επιχειρήματα (με αναφορά σε πηγές, σε χάρτες, σε ιστορικά συγγράματα κ.τλ.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Ανώνυμος4:12 μ.μ.

    Ας δούμε και κάτι άλλο. Είπαμε προηγουμένως ότι η πρώτη βιογραφία του Καστριότι ήταν αυτή του Μαρίν Μπαρλέτι από τη Σκόδρα (αρχές 16ου μ.Χ. αιώνα). Στην πραγματικότητα αυτή δεν είναι η πρώτη βιογραφία αλλά η πιο γνωστή. Ο Μπαρλέτι γνώρισε πολλούς από τους συναγωνιστές του Καστριότι, επισκέφτηκε τα πεδία των μαχών και αγωνίστηκε το 1478 στην πολιορκία της Σκόδρας από τους Οθωμανούς, μετά την πτώση της οποίας κατέφυγε στη Βενετία και κατ’ άλλους στη Νάπολη. Υπάρχουν και άλλες βιογραφίες του Καστριότι, που είχαν γραφτεί πιο πριν. Υπάρχει μία άλλη βιογραφία του (προγενέστερη αυτής που έγραψε ο Μπαρλέτι) που γράφτηκε μόλις 40 χρόνια μετά τον θάνατο του, από έναν Αλβανό από το Τίβαρ (πόλη που κατοικήται από Αλβανούς αλλά σήμερα βρίσκεται στο Μαυροβούνιο), η οποία δεν είναι ευραίως γνωστή και την οποία αναφέρει ο Δημίτσας στις σελίδες 53 και 54 του βιβλίου του, αναιρόντας έτσι τονΓερμανό Χοπφ (στον οποίο στηρίχτηκε αρχικά ο Παπαρρηγόπουλος για να διατυπώσει τα περί σλαβικής καταγωγής του Καστριότι):

    «Όσον αφορά τις πηγές για τη ζωή του πραγματικού ήρωα της Αλβανίας και όχι του μυθικού, είναι πρώτα απ’ όλα σημαντικό να αναφερθεί ότι αν και όσοι έγραψαν από τον 18ο αιώνα για την ιστορία του ανδρός, αναφέρουν ως μόνη πηγή για την βιογραφία του τον Μπαρλέτι, είναι ωστόσο ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι υπάρχουν και άλλες πηγές προγενέστερες αυτού, πρώτη απ’ τις οποίες είναι η ιστορία του Σκεντέρμπέη που γράφτηκε από κάποιον ανόνυμο Αλβανό από το Τίβαρ και τυπώθηκε το 1480, δηλαδή 43 χρόνια μετά τον θάνατο του ήρωα και έφερε την επιγραφή {Historia Scanderbegi edita per quondam Albanensem. Uenetiis impressam, anno Domini 1480 die mensis Aprilis.}. Επειδή αυτή αφενός ήταν ελλιπής και αφετέρου ήταν γραμμένη σε γλώσσα λατινική απλή και βαρβαρίζουσα, είχε εντελώς παραμεληθεί και καταφρονηθεί μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, οπότε κατά το 1742 ο Ιταλός ιερέας Βιέμμης βρήκε ένα αντίτυπο και αφού εκτίμησε δεόντως τα πολλά και ποικίλα πλεονεκτήματα αυτού (το ομόφυλο του συγγραφέα, τη σύγχρονη με τα γεγονότα ηλικία του, την αναφορά των γεγονότων με ακρίβεια, την αντικειμενική κρίση, την σωστή χρονικά αναφορά των γεγονότων και τη συμφωνία με τα αξιόπιστα γεγονότα), συμπλήρωσε ό,τι έλειπε παίρνοντας ως πηγή τον Μπαρλέτι, και το ανατύπωσε έτσι συμπληρωμένο και επιδιορθωμένο…» (Μ.Δημίτσας, Κριτικαί Έρευναι περί της Καταγωγής και Εθνικότητος Γεωργίου Καστριώτου του Σκενδέρμπέη, σελ. 53-54, τυπογραφείο Βιλλαράς, Αθήνα, 1877).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Ανώνυμος4:14 μ.μ.

    Συνεχίζει ο Δημίτσας και λέει: «Ως δεύτερη πηγή σύγχρονη και σπουδαιότατη, θεωρείται η βιογραφία του Σκενδέρμπέη από άλλον Αλβανό ιερέα, τον Δημήτριο Φράγκο, ο οποίος βρέθηκε σε όλες τις μάχες,έγραψε στα λατινικά τη ζωή του ήρωα αλλά δεν την τύπωσε. Η βιογραφία αυτή…μεταφράστηκε από τα λατινικά στην ιταλική γλώσσα και τυπώθηκε πολλές φορές στη Βενετία» και αναφέρει στη συνέχεια το πότε και από ποιους τυπώθηκε (το 1541, 1545, 1577, 1591, 1610, 1629 και 1630, 1646, 1654 και το 1679) και λέει: «το 1654 επετμήθη από τον Ι.Μ.Μονάρδο και δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο {Τα λαμπρά και ένδοξα κατορθώματα και οι νικητήριες επιχειρήσεις κατά των Τούρκων από τον Γεώργιο Καστριώτη, του επονομαζόμενου Σκεντέρμπεη}» και «…η πολλαπλή αυτή ανατύπωση μαρτυρεί για την αξία και τη σπουδαιότητα αυτής της σύγχρονης πηγής» (σελ. 56).

    Στη συνέχεια λέει: «Τρίτη αξιοπιστότατη και σπουδαιότατη πηγή περί της ιστορίας του Σκενδέρμπέη είναι η βιογραφία του αρχιεπισκόπου Δυρραχίου Παύλου Αγγέλου, Αλβανού από την Δρίβαστο, την οποία και ο Χοπφ αναφέρει ότι έχει περισωθεί μεν ως ελλιπής, ήταν όμως υπόψη δε του Ραγουσαίου Λουκάρεως (1602) ο οποίος έκανε χρήση αυτής στη συγγραφή των χρονικών της πατρίδας του Ραγούσας, επειδή ο Παύλος ως μυστικοσύμβουλος και γραμματέας του Σκενδέρμπέη, τον παρακολούθησε στις εκστρατείες του, διήυθηνε την εξωτερική του πολιτική, συνέταξε όλα τα διπλωματικά έγγραφα προς την Πύλη, προς τους Πάπες και προς τους Χριστιανούς ηγεμόνες της Ευρώπης και επομένως ως αυτόπτης μάρτυρας γνώριζε κάλλιστα τα του Σκενδέρμπέη» (σελ. 56-57). Τα απομνημονεύματα αυτά του Παύλου Αγγέλου μαζί με άλλα πρωτότυπα έγγραφα στα αλβανικά (και στα λατινικά), βρισκόντουσαν - όπως μνημονεύει και ο Δημίτσας στη σελίδα 58 του βιβλίου του - στα αρχεία του αρχιδούκα της Βουργουνδίας, στα αρχεία του βασιλιά της Νάπολης και στου της Ουγγαρίας, στα αρχεία των δημοκρατιών της Φλωρεντίας, της Ραγούσας και της Βενετίας, στο Βατικανό και στην Αγία Πετρούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Ανώνυμος4:15 μ.μ.

    Στη σελίδα 60 του βιβλίου του ο Δημίτσας αποκαλεί τον Σκεντέρμπέη σωτήρα και λυτρωτή της Αλβανίας, ενώ στη σελίδα 62 αναφέρει και μία άλλη βιογραφία του Καστριότι υπό του Φραγκίσκου Βλάγχου που τυπώθηκε το 1836 στη Βενετία και έφερε την επιγραφή: «Georgius Castriotus ete’ suis et patriae restitutus». Στη συνέχεια αναφέρει άλλες πηγές και έγγραφα της εποχής σχετικά με τη ζωή του ήρωα αλλά και μεταφράσεις αυτών στα ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, γαλλικά και γερμανικά (σελ. 63-66). Στη σελίδα 83 ο Δημίτσας αφού ανέφερε μία σειρά από πηγές σχετικές με τη ζωή του Καστριότι, είπε χαρακτηριστικά: «…οι Καστριώτες, επομένως και ο Σκεντέρμπέης, ήταν αλβανικής καταγωγής, γνήσιοι Αλβανοί γέννημα και θρέμα και όχι Σλαύοι». Στη σελίδα 88 γράφει: «Η δόξα των υπέρ πίστεως και πατρίδος πολύχρονων και αιματηρότατων αγώνων του Αλβανού ήρωα διατηρήθηκε ζώσα» και «…η αλήθεια περί της αλβανικής καταγωγής και εθνικότητας του Σκενδέρμπέη αναμφισβήτητη καθίσταται» ενώ στη σελίδα 90 αναφέρει ότι όχι μόνο στους Χριστιανούς Μιρδίτες της Αλβανίας αλλά και στους μουσουλμάνους Αλβανούς διατηρείται εντονότατο το αίσθημα το υπέρ της ελευθερίας τους και της εθνικότητας τους και χαρακτηρίζει τον Σκεντέρμπέη ως σάρκα εξ της σαρκός των Αλβανών και ομόφυλο αυτών, όπως και αυτοί οι ίδιοι πίστευαν.

    Στη συνέχεια στο κεφάλαιο ‘AUDIATUR ET ALTERA PARS’ του βιβλίου του (από τη σελίδα 131 και μετά) ο Δημίτσας με επιτυχία απαντάει σε ορισμένες ψευδής αναφορές όσον αφορά τον Καστριότι και την καταγωγή του και συγκεκριμένα
    αναφέρεται στο χειρόγραφο του Ιωάννη Μουσακή (Gjon Muzaka) και στην χρήση αυτού του χειρογράφου από τον Γερμανό Hopf και λέει: «Ο Ιωάννης Μουσακής μετά την κατάκτηση της Αλβανίας από τους Τούρκους, 35 ετών περίπου κατέφυγε στην Νάπολη της Ιταλίας το έτος 1476, όπου ύστερα από την παρέλευση 34 ετών αφού διαδόθηκε η φήμη ότι επρόκειτο να γίνει σταυροφορία κατά των Τούρκων, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες των Αλβανών της Νάπολης περί επανόδου τους στην πατρίδα και τότε επιθυμόντας (ο Μουζάκας) να εξασφαλίσει τα ηγεμονικά δικαιώματα της οικογένειας στους γιους και στους απογόνους του, έγραψε το 1510 την λεγόμενη ιστορία (για τον Καστριότι)…».

    Έτσι λοιπόν ο Μουζάκας (τον οποίο ο Δημίτσας θεωρεί αμαθή και αγράμματο) παρουσίασε τον Καστριότι ως Σλάβο, με σκοπιμότητα ώστε να μην επισκιασθούν τα δικαιώματα της οικογένειας Μουζάκα από αυτά της οικογένειας Καστριότι. Ο Δημίτσας λέει ότι το χειρόγραφο του Μουζάκα δεν είναι γραμμένο επιστημονικά, δεν είναι ιστορία και χρονογραφία αλλά είναι στηριγμένο σε μυθεύματα και διάφορες διαδόσεις και λέει ειρωνικά: «Πόσο μεγάλη αξία και ακρίβεια
    μπορούν να έχουν αυτά, εύκολα μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος» (σελ. 131-132) ενώ στη συνέχεια μέμφεται και αντικρούει τον Παπαρρηγόπουλο ο οποίος είχε δώσει τόση σημασία στα χειρόγραφα του Μουζάκα (τον οποίο Μουζάκα κακώς θεωρούν κάποιοι ως ιστορικό όπως χαρακτηριστικά λέει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Ανώνυμος4:16 μ.μ.

    Ο Δημίτσας λοιπόν με στοιχεία και αναφορές σε πηγές (βιβλια, έγγραφα, βιογραφίες, αναφορές κ.τλ.) ΚΟΝΙΟΡΤΟΠΟΙΕΙ τις σημερινές σοβινιστικές κατηγορίες και τα ψέματα των Ελλήνων (αλλά και των Σέρβων) εθνικιστών ότι οι Αλβανοί δεν είχαν εθνική συνείδηση, ότι οι Αλβανοί δεν πολέμησαν για την ελευθερία τους, ότι ο Καστριότι δεν ήταν Αλβανός κ.α.

    Να πω εδώ επίσης ότι το γεγονός ότι ορισμένα από τα αδέρφια του Σκεντέρμπέη είχαν σλαβικά ονόματα, αυτό δεν αποδεικνύει απαραίτητα ότι ήταν Σλάβος (όπως από την άλλη ισχυρίζονται οι Σέρβοι), αν και η μητέρα του φέρεται να ήταν σερβικής ή βουλγαρικής καταγωγής από το Πόλλογκ των Σκοπίων (κοντά στο σημερινό Τέτοβο/Tetovë). Γύρω στο 1300 μ.Χ. ο Σέρβος Στέφανος Ντουσάν κατέλαβε όλη σχεδόν την Αλβανία (και όχι μόνο) εκτός από το Δυρράχιο και επέβαλλε στυγερά την κυριαρχία του. Εξέδωσε μάλιστα και νόμους (τους λεγόμενους «Ντουσάνοβα Ζακόνικ») όπου και δήλωνε ότι όλοι οι «αιρετικοί Χριστιανοί» (και εννοούσε όσους δεν είχαν ενταχθεί στη σερβική ορθόδοξη εκκλησία) θα έπρεπε να ενταχτούν στην Ορθόδοξη εκκλησία της Σερβίας, αλλιώς απειλούνταν με αυστηρή τιμωρία, ακόμα και με θάνατο. Ως αποτέλεσμα πολλοί υιοθέτησαν τότε σλάβικα ονόματα και επίθετα, χωρίς να είναι Σλάβοι στην πραγματικότητα (ακόμα και σήμερα έχουν επιβιώσει σλαβογενής λέξεις και επίθετα όπως ‘Μπογκντάνι’, ‘Βλάντι’ κ.α).

    Ο αδερφός του Σκεντέρμπέη ο Reposh Kastrioti ήταν μοναχός στο σερβικό μοναστήρι του Χιλανδαρίου (όπου και πέθανε στις 25 Ιουλίου του 1431). Σύμφωνα με σέρβικα και βουλγάρικα χρονικά της εποχής, ο πύργος του Αγίου Γεωργίου του μοναστηριού, αποκλήθηκε προς τιμήν του Ρέπος ως «Αρμπανάσκι Πίργκ» (δηλαδή στα σερβικά «αλβανικός πύργος»). Αν ο πατέρας της οικογένειας Καστριότι ήταν Σλάβος και όχι μόνο η μητέρα (η Βοϊσάβα), τότε γιατί αποκάλεσαν τον πύργο του μοναστηριού με αυτή την ονομασία;

    Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος αν και αρχικά υποστήριξε τη σλαβική καταγωγή του Καστριότι, στο τέλος δήλωσε: «... ο δε Σκεντέρμπεης, και αν μη παραδεχθώμεν την γνώμην του Καρλ Χοπφ (Hopf), του λέγοντος αυτόν εκ Σλαύων καταγόμενο, κοινώς λογίζεται Αλβανός ουχί Έλλην» (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμ. Ε, σ. 356, εκδόσεις Ανέστη Κωνσταντινίδη, 1887).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Ανώνυμος4:17 μ.μ.

    Πολλοί από τους Πρίγκηπες, τους στρατηγούς, τους στρατιώτες του Γεωργίου Καστριότι, εγκαταστάθηκαν στην Ιταλία, είτε κατά την Ιταλική εκστρατεία του Σκεντερμπεη, όταν ο ίδιος ηγούμενος αλβανικού εκστρατευτικού σώματος,
    αποβιβάστηκε στην Βαρλέτα για να συνδράμει τον σύμμαχό του Φερδινάνδο Α' της Νεαπόλεως στον αγώνα του εναντίον των Ανζουίνων, είτε μετανάστευσαν εκεί μετά τον θάνατο του Σκεντέρμπεη και την διάλυση της Ομοσπονδίας του Αλεσσίου (Lezhë), όπως έκανε και η ίδια η οικογένεια των Καστριωτών, η οποία έχει ακόμα απογόνους στη Νάπολι... O Juan Pedro Aladro Castriota, απόγονος του οίκου των Καστριωτών, το 1914 διεκδήκισε ύστερα από δική του απαίτηση τον θρόνο του νεοσύστατου τότε Αλβανικού κράτους. Η αλβανική γλώσσα είναι επίσημα αναγνωρισμένη από το Ιταλικό κράτος ως μειονοτική γλώσσα των Arbëresh/Αρβανιτών της νότιας Ιταλίας, γι’ αυτό και σε όλα τα μειονοτικά αλβανικά χωριά οι πινακίδες είναι δίγλωσσες, γραμμένες στην ιταλική και στην αλβανική γλώσσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Ανώνυμος4:18 μ.μ.

    Ο Λουκάς Μπέλλος, στο βιβλίο του «Αλβανικά ή αι τρεις ζώσαι διάλεκτοι της ελληνικής γλώσσης» το οποίο εκδόθηκε το 1903, με γλωσσολογικά δεδομένα αποδεικνύει την αρχαιότητα της αλβανικής και τη συγγένειά της ως ένα σημείο με την ελληνική, δεδομένα που απορρίπτουν την δακική θεωρία ή τη θεωρία ότι οι Αλβανοί προέρχονται από τον Καύκασο, θεωρίες που με τόσο φανατισμό υποστηρίζουν ορισμένοι, αφού μεταξύ άλλων στην αλβανική υπάρχουν λατινικά δάνεια που εισήχθησαν στην αλβανική μεταξύ 1ου αιώνα π.Χ. και 2ου αιώνα μ.Χ., πολλούς αιώνες δηλαδή πριν από την κατά τη φαντασία άφιξη των Αλβανών στη σημερινή Αλβανία από τη Δακία ή τον Καύκασο τον μεσαίωνα. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι γράφει ο Μπέλλος στις σελίδες 5-6 (ο οποίος ωστόσο ταυτίζει φυλετικά Έλληνες και Αλβανούς) και λέει για τον Σκεντέρμπέη:

    «ο Γεώργιος Καστριώτης ή Σκεντέρμπεης Αλέξανδρος ο Αλβανός…απαντών εις τα ύβρεις του ιταλού πρίγκηπος του Τουρίνου, αποκαλέσαντος τους Αλβανούς πρόβατα, μετ’ εθνικής υπερηφανείας καυχάται ότι οι Αλβανοί είναι εκείνοι οίτινες μετά του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των άλλων Ελλήνων καθυπέταξαν την Οικουμένην άπασαν. Γνωστόν δ’ ότι ο Σκεντέρμπεης και αυτός υπεγράφετο και υπό των άλλων προσηγορεύετο “ηγεμών των Αλβανών και των Ηπειρωτών”, αποδεικνύς ούτως τα δύο φύλα, τέκνα μιας και της αυτής μητρός».

    «Δεν τους ξέρεις καλά τους Αρβανίτες μου…Οι πρόγονοί μας ήταν Ηπειρώτες, από τους οποίους βγήκε εκείνος ο Πύρρος, στου οποίου την ορμή μόλις που μπόρεσαν να αντισταθούν οι Ρωμαίοι. Εκείνος που πολεμώντας κυρίευσε τον Τάραντα και άλλες χώρες της Ιταλίας…Αν λάβεις δε υπόψη σου ότι η Αλβανία αποτελεί μέρος της Μακεδονίας, θα ομολογήσεις ότι ακόμα πιο ευγενείς ήταν οι πρόγονοί μας, που με τον Μ. Αλέξανδρο επικεφαλής έφθασαν ώς τις Ινδίες.
    Από εκείνους κατάγονται αυτοί που εσύ ειρωνεύεσαι» είπε ο Καστριότι στον Ιταλό πρίγκιπα (Κ. Μπίρη, Αρβανίτες, οι Δωριείς του Νεώτερου Ελληνισμού, σελ. 24).

    Συνεχίζει ο Μπέλλος και λέει:
    «Εξετάζοντες δε τους νυν Αλβανούς ανεξαρτήτως της χώρας, ην οικούσιν από πολλών βεβαίως χιλιετηρίδων, βλέπομεν, ότι έχουσι ταυτά προς τους άλλους Έλληνας ήθη και έθιμα, ων πλείστα ανέρχονται και μέχρι των ομηρικών έτι χρόνων, ως τα περί τους γάμους και τας κηδείας και τους έρωτας. Εν τη βορείω μάλιστα Αλβανία οι έρωτες υπενθυμίζουσι τους υπό του νομοθέτου των Θηβαίων επιβεβλημένους και εν Κρήτη και τη αρχαία Σπάρτη καθιερωμένους αγνούς και πλατωνικούς έρωτας…Ωσαύτως δε το βαθύτατον συναίσθημα της ατομικής υπερηφανείας, μάλιστα δε το της οικογενειακής τιμής, βαθυτάτην ορύσσουσι τάφρον διαχωρίζουσαν αυτούς των σλαβικών και των άλλων γειτόνων ευρωπαϊκών φυλών. Ως και το άγριον έθιμον της του αίματος οφειλής και της εκδικήσεως μόνον περί τον Ταΰγετον ευρίσκει ομοτρόπους παρά τοις αμειλίκτοις Μανιάταις» (σελ. 6-7).

    Κοινά επομένως ήθη και έθιμα στους Αλβανούς με τα αρχαία και σύγχρονα ελληνικά έθιμα. Αυτό βεβαίως δεν αποδεικνύει ότι οι Αλβανοί είναι φυλετικά Έλληνες, όπως υποστηρίζει ο Μπέλλος αλλά ότι οι Αλβανοί είναι αυτόχθονες στην βαλκανική από την αρχαιότητα. Διαπιστώνουμε επίσης την υπερηφάνεια του Καστριώτη όσον αφορά το ότι ήταν Αλβανός. Μάλιστα ο Φαν Νόλι που έγραψε το βιβλίο «Η Ιστορία του Σκεντέρμπέη», αν και ιερέας, είπε:
    «ο Σκεντέρμπεη ήταν ένας γνήσιος Αλβανός, αφού άλλαζε την θρησκευτική του πίστη ανάλογα με την πολιτική συγκυρία». Το βιβλίο του Φαν Νόλι εκδόθηκε και επανεκδόθηκε με τίτλους όπως: Historia e Skërdërbeut, (Βοστώνη, 1921), George Castrioti Scanderbeg, (Νέα Υόρκη, 1947), Historia e Gjergj Kastrioti Skëndërbeut, Kryezoti Arbëris, (Βοστώνη, 1950) κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Ιδια γλωσσα ειναι τα αλβανικα με τα αρβανιτικα μην ακουω μαλακιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Ιδια γλωσσα ειναι τα αλβανικα με τα αρβανιτικα μην ακουω μαλακιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Εσύ κάνεις λάθος. Δεν υπάρχει θέμα Τσαμουριάς παρά μόνο από τους αλβανούς άλλο αλβανοί που ήρθαν από τον Καύκασο κι άλλο οι αρβανίτες. Ας μάθουμε και λίγο ιστορία. Δεν είναι κακό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Ποιοι προϋπήρχαν ΡΕ οι αλβανοί από τους έλληνες... Γελανε και οι πέτρες μ αυτά που λέτε μερικοί. Δεν μπορεί να είστε τόσο ΜΠΟΥΦΟΙ μερικοί... Ελλάς= κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού.. Αντε με το κάθε κριάρι εδώ μέσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Ανώνυμος11:45 μ.μ.

    Re min cakoneste politika ine ola afta na xathune i prodhotes pu prodosan ti hora mas mi raca imaste apolos i politiki mas horise ke i polemi ke o egoismos krivomaste piso apo to daktilo mas e ndakxi iparxi ke ligo turkofara mesa vasilia itane ola ixane ena alfavito plusio me tis dio glose

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Ανώνυμος11:56 μ.μ.

    Pia fili re esi mbori ne ise turkofara tosa xronia ti ekane o turkos to epeze

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Mιασ και καποι μασ λενε οτη ειρθανε απο τον καφκασο! 1,Πωσ γυναιτε να εχουνε καλειτερη θεση στο χαρτη απο τουσ σερβουσ και σε ολα τα βαλλκανια ? 2. Πωσ γυναιτε οι χωρα να μιλαγε Αλβανηκα πρην το 1821 και μετα την επαναστασει οι Αρβανειτεσ φτιαξανε τα νεα ελλενικα'' ? 3. Πωσ γυνειτε οτη το επικεντρο-Προτεβουσα των Αλβανον ειτανε παντα τα Ιωανηνα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. τουρκο-αλβανουσ, και τη να πθμε για τυρκο-ελλινεσ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ! Ποτε θα καταλαβετε οτη Ελλαδα δεν ειπηρξε ποτε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. χαχαχαχαχα! Ποσ Αλο αλβανει αλο αρβανειτεσ ? Ποσ μιλαγανε την ειδια γλοσα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. χαχαχαχαχα! Ποσ Αλο αλβανει αλο αρβανειτεσ ? Ποσ μιλαγανε την ειδια γλοσα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. τουρκο-αλβανουσ, και τη να πθμε για τυρκο-ελλινεσ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Oxi φιλαρακο οι Αρβανητεσ και οι τσαμιδεσ εινε ντοποι, δεν εχουνε ερθει απο πουθενα... Τοτε πρην 600 χρονια εχουν ερθει οι σουλιοτεσ ναι απο Βορια Αλβανια! Τοτε οι Ελλαδα ειτανε παντα Αλβανια... δεν υπειρχαν συνορα τοτε... Οι Ελλαδα εινε μια Εβροπαικη Εταιρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Χαχαχαχαχαχα... παραμιθια τησ πλακασ... ειστε τελιοσ ασχετοσ, οι μαλλον κανισ σκοπημα προπαγανδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Ανώνυμος8:31 μ.μ.

    νεοταξιτικοι μυθοι....
    Η ''ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ'''.....
    ..σε ότι αφορα τη φουστανελα και τα παραμυθια μεγαλοαλβανων εθνικιστων , και εθνομηδενιστων περι '''αλβανικης φουστανελας''''.....για να χαρακτηριστεί κατι ως ''αλβανικο'' πρεπει ειτε να φορειετε από την πλειοψηφεια των αλβανων ειτε να το φορανε οι περισσοτερες αλβανικες φυλες σε ολη την γεωγραφικη εκταση της αλβανοφωνιας στα βαλκανια [ η σε πολύ μεγαλο μερος αυτης τελος παντων ] ....όμως φουστανελα δεν φορουν οι γκεκηδες αλβανοι που κατοικουν στο μεγαλυτερο μερος της κεντρικης αλλα και στη βορεια αλβανια όπως επισης και το κοσσοβο , το τετοβο [ αλβανοι των σκοπιων] και το μαυροβουνιο..και αυτοι αποτελουν τα δυο τριτα του συνολου των αλβανων τοσο πληθησμιακα οσο και ως γεωγραφικη εξαπλωση...συνεπως φουστανελα φορανε μονον οι τοσκηδες αλβανοι που αποτελουν το ένα τριτο του συνολου των αλβανων...αλλα και αυτοι ακομα δεν τη φορανε ολοι...αφου στη τοσκερια [ χωρα-κατοικια των τοσκηδων αλβανων ] σε μεγαλο μερος των πεδινων - δυτικων περιοχων [μαλακαστρα,μουζακιγε] αλλα και μεγαλο μερος της ορεινης Λιαμπουριας [στη δυτικο και βορειο τμημα κυριως ] δεν φοριεται από τους Τοσκηδες Αλβανούς η φουστανελα...αντίθετα την φορανε στις ορεινες περιοχες της ανατολοκης-κεντρικης και νοτιας τοσκεριας όπως στο τομορ ,οστραβιτσα [ βουνα] σκραπαρι δηλαδη στις περιοχες ανατολικα της γραμμης Μπερατιου-τεπελενιου σε καποιο βαθμο και νοτιοτερα σε περιοχες που γειτνιαζουν αμεσα με τον ελληνισμο της βορειου ηπειρου όπως λιτζουρια πρεμετη και κορυτσα και αργυρικαστρο...επισης και οι αλβανοι τσαμηδες που κατοικούσανε εντος της ιστορικης ηπειρου [νομος θεσπρωτιας ] φορούσανε φουστανελα..γενικοτερα φουστανελα φοραει μια καθολου μεγαλη ,μειοψηφεια του συνολου των Αλβανων [ το πολύ το 20- 25 τα εκατο των Αλβανων ] ...αρα δεν μπορει να χαρακτηριστεί αλβανικη ..μαλλον ειναι ενδυμα των περιοχων του ελληνικου - ελληνιστικου κοσμου και των αμεσα γειτονικων αυτου περιοχων ..
    επισης περι φουστανελας και αρχαιων ελληνικων χιτονων ...ως γνωστον εχουμε εμφανιση πεντακαθαρη φουστανελας ηδη από τον δωδεκατο αιωνα σε αγγειο στην Κορινθο...δευτερον τι φορουσε ο μεγας αλεξανδρος και πως απεικονίζεται ο Κωσνταντινος Παλαιολόγος ηδη από τα χρονια τα πολύ παλια .... απλα πραγματα ...φουστανελα λεγεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Ανώνυμος8:32 μ.μ.

    αφου ειναι αλβανικη η φουστανελλα γιατι την δεν την υοθετησαν και οι λοιποι αλβανοι [ του κοσσοβου του μαυροβουνιου και γενικοτερα ολοι οι βορειοι αλβανοι[γκεκηδες] που τοσα χρονια συγκατοικουν με τους ''νοτιους'' τοσκηδες ενω υποτιθεται τοσο ευκολα την υοθετησαμε εμεις που ειμαστε και αλλογλωσσοι και αλλοεθνεις των Τοσκηδων;;; ;;;; Και δεν μπορουν οι Γκεκηδες που ειναι και ομογλωσσοι και αρα ευκολα αλληλοεπηρεαζομενοι .αναμεταξυ τους ...και κατοικουν και στον ιδιο γεωγραφικο χωρο....και να σκεφτουμε οτι δεν υπαρχει και καποιο αξιο λογου φυσικο εμποδιο [ καποιο τεραστιο βουνο για παραδειγμα ] πλυθησμους [Γκεκηδων και Τοσκηδων]............Γιατι να μην πουμε οτι ειναι μια ενδυμασια κοινη ολης της σημερινης νοτιας αλβανιας οπου τη φορουν οι αλβανοφωνοι κατοικοι μεν αλλα και στα βλαχοχωρια της βορειου Ηπειρου οπως και σε ολα τα ελληνικα χωρια ενω βορεια των Τιρανων και του Ελμπασανι [ και εως ψηλα το κοσσοβο και λιγο μετα τα συνορα με το μαυροβουνιο που κατοικουν αποκλειστηκα Αλβανοι και καθολου αλλοεθνεις δεν φορουν τη φουστανελλα οι Αλβανοι .........Ελα ομως που φουστανελλα φορουν και οι Ρωμιοι της νοτιου Ηπειρου[ ελληνοφωνοι και βλαχοφωνοι-διγλωσσοι] ...... ......αλλα και στο μεγαλυτερο μερος ολης της υπολοιπης ηπειρωτικης Ελλαδας [ως τον Μωρια ] Συνεπως γιατι ακομα ακομα , να μην υποθεσουμε ισως , οτι τελικα η φουστανελα διαδοθηκε απο τους ελληνοφωνους και βλαχοφωνους Ρωμιους της σημερινης Ηπειρου [νοτιου και βορειου] ΣΤΟΥΣ Τοσκηδες Αλβανους;;;; .........Των οποιων ελληνοφωνων και βλαχοφωνων ο πλυθησμος ηταν περισσοτερος και καμποσο ποιο εξαπλωμενος βορειοτερα τα παλαιοτερα χρονια [πχ Μοσχοπολης επι τουρκοκρατια και γενικοτερα βλαχοι της νοτιοανατολικης αλβανιας-κορυτσας] και καμποσο ακομη μεγαλυτερος τα Βυζαντινα χρονια...ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΔΟΘΗΚΕ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ;;;;....ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ , ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ..... καιμε πολυ περισσοτερα επιχειρηματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Ανώνυμος8:34 μ.μ.

    ΑΜΑ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 20-25 ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ [ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ] ΠΟΥ ΤΗ ΦΟΡΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ...ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΦΟΡΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΩΡΙΑ ΝΟΤΙΑ ΩΣ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ[ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ]....ΑΡΑ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.......ΑΦΟΥ ΤΗ ΦΟΡΑΝΕ ΟΙ ΑΜΕΣΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟ [ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ [ΚΑΙ ΜΟΝΟ]... ΤΩΝ ΑΜΕΣΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΡΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΣΟΙ [ ΛΙΓΟΙ ] ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΡΑ ΣΤΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΥΝΟΡΑ...ΑΡΑ ΟΣΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΥΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ... ΟΣΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΙΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ [ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΜΠΑΣΑΝΙ]....ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ... ΤΟ 70 ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΔΕ ΤΗ ΦΟΡΟΥΣΕ...ΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ....ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΚΟΙΝΗ [ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ] ...ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ....ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΗΡΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΣΚΗΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΝΕΤΑ ΣΚΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΔΥΣΚΟΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. The toponyms are one of the biggest proofs that Illyrians are today's Albanians. Scodra is today's Shkodra. In fact, Scodra is pronounced Scodra only in the Latin resources, which do not have the Albanian sound "sh" like in "fashion", so basically Shkodra in Illyrian was pronounced Shkodra and in Latin Scodra. This toponym is exactly the same even today, 2000+ years later. Other names of cities, rivers, people etc., prove it to have had the same language. The setting of the graves is a solid proof of our Illyrian descendance. It was existent all the way until the past century in rural areas.
    There are several theories about the times of Illyrians. It's hard to put Illyrians and Greeks in different time frames. A more believable theory consists of the fact that Illyrians are the descendants of Pelasgians, who existed prior to Greeks, but there's also another theory, as seen on Wikipedia, that suggests that Pelasgians are the ancestors of Greeks. Personally, I am more convinced from this theory:
    According to Arvanitet dhe Prejardhja e Grekeve of Aristidh Kola (avoid the ridiculous allegation of the author in Wikipedia), Pelasgians are the ancestors of both Greeks and Illyrians. Greeks were Pelasgians that came down from the mountains, and civilized and blossomed. Illyrians also civilized, with their distinct characteristics different from Greeks. This theory levels down plenty of arguments and doubts for the history of both civilizations.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Ανώνυμος1:45 μ.μ.

    Albanians have ancestors Illyrians who have ancestors Pelasgians. Homer in Illiad mentioned that "Pelasgians and Dardans fought against Greek tribes to protect the walls of the city of Troy". This is a pure fact where Greeks separate from any origin with Pelasgus or Illyria.

    The Albanian language is a standalone Indo-European language without any relation to Greek or Latin.

    The theories of "Albanians descending from another civilization" doesn't have any base to be counted because there's no other ancient civilization that inhabited Balkan. This theory is a propaganda to deny ethnicity and relation of Albanians with Illyria.

    The Illyrian names still continue to be held by current Albanians, such as my own name is a prehistoric Illyrian name (Bledar meant The dead in Illyrian). For example the word ashes in Albanian means hiri, in Illyrian was hini. You may find the word hini meaning ashes in the north of Albania and Kosovo.

    Illyrians similar to Greeks were invaded into tribes that later became standalone kingdoms.

    The name Albanian is delivered from Albanois kingdom of Illyria. When archaeologist attend to discover any meaning of Albanian history puzzles they will try to find the meaning in the Greek mythology. Illyria doesn't needs a Greek translation, in Albanian I Lire means free. Illyria meant free people. (The quest to find history of a nation by being based on another one is desperate attempt to ruin the history of the first one).

    Illyrian kingdoms were laid from central Albania to other parts of Balkan. During Slavic invasions Albanian territories were being occupied in the north by Slavic tribes, this made Albanians move down to Greek territory and create what's so called Arvanitas which means Arberesh.

    When in Albania are found caves or prehistoric humans that inhabited the region about 50,000 years ago, there's no logic to find them another ancestor besides what they are, grandchildren of Illyrians and Pelasgians.

    Pelasgus and Illyria were there before Greeks, maybe Greeks are another parallel people that delivered from Pelasgus alongside Albania maybe the were just there in smaller number. There are many theories that Greek nation doesn't exist.

    Albanians and Illyrians have one major common thing that makes them one nation. That is the spoken language. If two people speak the same language in millennials are not from same nation, then Albanians aren't Illyrians. But if they are, Albanophobia propaganda must stop.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Ανώνυμος1:56 μ.μ.

    http://www.eupedia.com/forum/threads/26965-Albanians-(OFFTOPIC-Macedonians) Just see the first comment !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Ανώνυμος2:07 μ.μ.

    The Swiss historian Dr. Alexandre Lambert insists that is not an accident that Albanians in any moment of history are not recognized as a nation that have attacked other nations and that many Albanians have exceled by leading empires and were leaders in many other countries. Likewise, according to him, some Albanians have left their name in various fields of sciences in different countries of the world. The historian stopped in the World War II, expressing the conviction that what happened in Albania, leaving her in Eastern Bloc was an account made by the Allies.

    In the Middle Ages, Albanians gave to the world many leaders, laic or religious leaders and cultural personalities that go beyond Europe. Some popes were Albanians, for example - Clement XI, the most outstanding of them. But Albanians have been leading the world's most important religions, as head of the Orthodox religion, as well as a Muslim. In history we find prominent Albanian leaders in many European countries, even those that sometimes have determined the fate of many historical struggles (in 1515 was Mercury Bua cavalry of Venice, composed all by Albanians who set victory to Mariniani battle; the story appointed this as the battle of giants and not that of Francis I of France, 19, who these two days battles he was learning how to fight). Albanians have given many prominent prime ministers and generals to Ottoman Empire (Köprülü family only gave 5 prime ministers to Empire).

    Albanians have given many heroes to Greek independence, of which I will mention Kundurjotis, Marco Boçari, Kanaris, Kolokotronis, Karaiskaqis, Bubulina. Who were in the leadership of the Greek revolution, of which some premiers of newly independent state of Greece. Romania also had a royal familyof Albanian origin (Alexander and Vladimir Gjika and also princess Eleonora known as Dora Distria). Francesco Crispi, the friend of Garibaldi, Mazzini and Kavouri, the great Italian prime minister, was of Albanian origin. Artists like Carpaci, Albani etc., the humanist Leonica Tome, professor of Copernicus and many Albanian personalities were honored by the history of Italy. Muhammad Ali, reformer of Modern Egypt, which French history has called "Napoleon of the Middle East", was that Albanians who founded the royal dynasty of Egypt that reigned nearly 150 years.

    The architect Taj Mahal in Agra, India, masterpieces of Islamic architecture, was the work of an Albanian, as well as the Blue Mosque and very important mosques of Istanbul. And finally the Albanian national hero, Gjerg Kastriot Skanderbeg, an universal example of freedom fighter, honored in the whole world with memorials not only in Tirana, Pristina and Skopje, but also in Rome, Brussels, Geneva, Detroit, Buenos Aires etc. Other memorials for Skanderbeg are designed to be bild in London, Warsaw, Melbourne, Manila, etc. When Albanians have contributed so much to the civilization of mankind, why so few people in the world are aware of this, and many even do not dare to accept this reality?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. ine dikeomasas na apodektite i oki oti isaste apogoni ton Arbereshe-arvanites e simerini Shqipetar ose Albania. prospathite me kathe tropo na diastrevlosete tin istoria pu se megalo simio to ekete kataferi na pisete ton eleniko lao ke ena megalo meros ton arvaniton .borite na mas pite kiri pia glosa milagane i arvanites mehri tin eleniki epanastasi.MONO TIN ALBANIKI.O Markos Pocaris i Bocaris qe i stratiotes tu den milagan leksi eleniko mono alvanitiko pu simera meriki elines to apodektune afto . e an miazi i arvanitiki glosa me tin eleniki .UTE MIA STO EKATOMIRIO DEN MIAZI ME TIN ELENIKI GLOSA .an miazi me tin albaniki .EKATO TIS EKATO alazi mono to dialekto opos stin eleniki glosa o kritikos dialektos o kipriakos dialektos . ke i ali megali alithia ine oti meta tis epanastasi akoma ke simerines meres mas i elines tus ekun tromokratisi tus arvanites me skopo na ksehasun tin glosa tus tin katagogi tus tin istoria tus .ke na kserete kati kiri elines oti horis tus arvanites den tha ipirkse epanastasi ke den tha ipirkse elefteri elada .mia alithia akomi i arvanites ipologizete na ine 3 me 4 ekatomirja simera, ke i arvanites prepi na enothune oli metaksitus ia na filaksune tin paradosi tus tin glosa tus tin istoria tus mesa sta plesia tis eladas ke na mi afisun pote na hathi aftos o thisavros pu eki adeksi eones

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Ανώνυμος8:31 μ.μ.

    stamatiste na diastrevlosete tin istoria opo pote i arvanites ine elines parolo oti i arvanites ekun dosi tin zoitus e tin psikitus ja tin elada . ke to efkaristo tus ine na tus anangasune tus arvanites na arnithune tin katagogitus tin glosatus ta ethnitus ke ti kulturatus

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. stamatiste na diastrevlosete tin istoria opo pote i arvanites ine elines parolo oti i arvanites ekun dosi tin zoitus e tin psikitus ja tin elada . ke to efkaristo tus ine na tus anangasune tus arvanites na arnithune tin katagogitus tin glosatus ta ethnitus ke ti kulturatus

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Ανώνυμος5:31 π.μ.

    Άκου δω ρε χαμένε, εσείς δεν έχετε σχέση με τους αρβανιτες διότι είστε μουσουλμάνοι, όλοι οι αρβανιτες ήρθαν σε επιμηξια με τους Έλληνες εδώ και αιώνες, ρίξε μια ματιά μόνο στους μεγάλους αρβανιτες και στις γυναίκες τους και θα καταλάβεις, τώρα οι αρβανιτες κράτησαν το ιδίωμα της κουτσή λαλιάς της αρβανιτικης διότι δεν υπήρχαν σχολεία και τα πάρε δώσε στην Ήπειρο γινόντουσαν στην αλβανική διάλεκτο διότι οι ευγενείς της ηπείρου ητο Αλβανοί από τον καιρό του δεσποτατου της Ηπειρου, όσον αφορά τους Αλβανούς έχω να σου πω ότι με τους Αλβανούς του 21' θα ήταν τιμή μου να είχαμε ένα κράτος, διότι κρατούσαν την μπεσα πάνω απ'όλα και θέλανε το κούτελο καθαρό και τα λόγια ντόμπρα και σταράτα, εσείς τι δουλειά έχετε με εκείνους? Το 40' μας πρόδωσε και οι τσαμηδες πήγαν με τους Ιταλούς, προκαλείτε εδάφικα casus beli, το σχόλιο του αβδουλ Μπέη να μην κάνετε πόλεμο στους Έλληνες κτλ το περάσατε στο ντούκου, και σήμερα πιάνεστε από τους ξεφτιλισμενους δυτικούς που οι Αλβανοί του 21' τους φτυνανε στα μούτρα και παιζετε πουστικα παιχνίδια στην πλάτη του πονεμένου και ταλαιπωρου ελληνικού λαού, λοιπόν εσείς ούτε με τους Αλβανούς του 21' δεν έχετε μοιάσει αλλά είστε ένα ιταλοαυστριακο ξεπουλημενο μόρφωμα άνευ εμπιστοσύνης και αξιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΟΛΛΙΑ { ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ} READ SOME BOOKS TO LEARN HISTORY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Ανώνυμος1:37 π.μ.

    ειμαι αρβανιτης καθαρος .. οι αρβανιτες ειναι απο το αρβανον ... το χωριο μου το λενε μαρτινο .. το δημιουργησε ο μαρτινος μουζακης απο τα μουζακαιίκα της σημερινης αλβανιας ... ολοι στο χωριο μου ξερουμε αρβανιτικα καθως και ελληνικα .. εχουμε ελληνικη συνδσ... και ολοι ειμαστε ρατσιστες με τους αλβανους .. μαλακες αν δειτε γλωσσικα τα αρβανιτικα ειναι αρχαια γλωσσα π.χ να δειτε πως ειναι εελληνικα με την διαφορα πως εχουν αρκετα συμφωνα,,,, στα αρχαια ελληνικα το δεν λεγετε ουκ , στα αρβανιτικα λεγετε νουκ.. δλδ ενα Ν μπροστα... το σκυλι στα αρχαια ελληνικα ειναι κυενων ενω στα αρβανιτικα κιενεν.... η αρβανιτικη γλωσσα ειναι μιξη πελασγικης με αρχαικη ελληνικη ειναι βαρια κια λυτη γλωσσα... γαμω την αλβανια σας ... οι αρβανιτες θα μεινουν ελληνες στην καρδια τους οτι και να λενε οι σκιπεταροι ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  124. ακουμε τον καθε παπαρα αγράμματο να βριζει ασ παει να διαβασει και κανενα βιβλιο οχι του αδωνι που γραφει οτι μαλακια θες .
    1 δεν ειμαστε απογονοι των αρχαιων ελληνων.
    2 οι φουστανελα ειναι Αλβανικο εθιμο το ξερουν και οι πετρες.
    3 οι περισσοτεροι ηρωες του 21 ειναι Αλβανικης καταγωγης υπαρχουν τοσα πολλα στοιχεια που το αποδεικνύουν οι υπηρχαν και ελληνες βεβαια..
    4 η εκκλησια ηταν συμμαχος με τους τουρκους κατα την επανασταση αφορισε και καταραστηκε οσους επαναστατησαν
    5 κρυφό σχολειό δεν υπήρξε ποτέ επι οθωμανικης αυτοκρατοριας υπηρχαν πολλα ελληνικα πανεπιστημια και σχολεια στη σμυρνη, κωσταντινουπολη, Γιαννενα.. Το κρυφο σχολειο ειναι ενα κατασκευασμα της εκκλησιας οτι χαρης αυτοι οι ελληνικη γλωσσα επεζησε ..Λιγο πολυ οτι κανει και σημερα πολεμαει με τα συμφέροντα της εχει τοσοι μεγαλη περιουσια που θα μπορουσε να βοηθησει τους συνανθρωπους που μασ που ζουν στο δρομο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Ανώνυμος1:51 π.μ.

    "Ta Arvanitika diaferoun apo ta albanika kata 80%"

    Τα αρβανίτικα είναι αλβανική διάλεκτος, και συγκεκριμένα υποδιάλεκτος της τοσκικής διαλέκτου της αλβανικής γλώσσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Ανώνυμος3:40 π.μ.

    Ξέρουμε ότι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, δεν έχει σημειωθεί κάποια μεγάλη μετανάστευση προς τον χώρο της σημερινής Αλβανίας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο επιχείρημα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι Αλβανοί είναι απόγονοι των Ιλλυριών. Καταγράφοντας την άποψη του Thunmann, ο Κροάτης ιστορικός-αρχαιολόγος Aleksandar Stipčević (γεννημένος στις 10 Οκτωβρίου 1930), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Zagreb από το 1987 μέχρι τη σύνταξη του το 1997, στο βιβλίο του ‘Iliri: povijest, život, kultura’ (Οι Ιλλύριοι: ιστορία, ζωή, πολιτισμός) που εκδόθηκε το 1974 στα κροατικά και μεταφράστηκε στα αγγλικά από την Stojana Čulić Burton, είπε:

    «Από την άλλη πλευρά, με το γεγονός ότι κάποιος δεν μπορεί να αποδείξει ότι από την προϊστορία μέχρι σήμερα συνέβη κάποια μετανάστευση προς την περιοχή της σημερινής Αλβανίας (και σίγουρα κάποια τέτοια μετανάστευση θα είχε κάπου καταγραφεί), ο Thunmann έφτασε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που κατοικούν σ’ αυτά τα μέρη σήμερα, πρέπει εθνικά να είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κατοικούσαν εδώ κατά τους προϊστορικούς χρόνους.» (Aleksandar Stipčević, The Illyrians: history and culture, Park Ridge, New Jersey: Noyes Press (1977), p.73)

    Οι Αλβανοί είναι απόγονοι των Ιλλυριών. Ο αυτοκράτορας Μανουήλ Παλαιολόγος, στον επιτάφιο προς τον αυτάδελφό του Θεόδωρο Παλαιολόγο, μας δίνει αξιοπρόσεκτες πληροφορίες για την μετοίκηση χιλιάδων Αλβανών στην Πελοπόννησο, τους οποίους αποκαλεί ‘Ιλλυριούς’, μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους και τα ζώα τους όπως χαρακτηρηστικά λέει: «Αλλά και Ιλλυριοί, περίπου μία μυριάδα, αθρόοι μετοίκησαν με τα παιδιά και τις γυναίκες και τα ζώα τους…» (Λάμπρου: «Παλαιολόγεια και Πελοποννησιακά», τ. Β, σ. 41–42)

    Στον σατυρικό διάλογο ‘Ταξίδι στον Άδη’ (Επιδημία Μάζαρι εν Άδου) του βυζαντινού Μάξιμου Μάζαρι, ο συγγραφέας περιγράφει τις επτά γλωσσικές–πολιτισμικές κοινότητες που κατοικούν από κοινού (οικεί αναμίξ γένη) το 1415 στην Πελοπόννησο: Λακεδαίμονες (Μανιάτες), Ιταλοί, Πελοποννήσιοι (Μοραΐτες), Σθλαβίνοι, (Σλάβοι) Ιλλυριοί (Αρβανίτες), Αιγύπτιοι (Τσιγγάνοι) και Ιουδαίοι (Εβραίοι). (D. Α. Zakythinos, Le Despotat grec de Morée, II Athènes 1953, σελ. 1.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3:49 π.μ.

      Οι Αλβανοί είναι αυτόχθονες στα δυτικά Βαλκάνια, και είναι οι απευθείας απόγονοι των Ιλλυριών, χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε τις κατά καιρούς διάφορες επιμιξίες τους με Θράκες (Δάκες, Μυσούς, Τριβαλλούς, Φρύγες/Βρύγες, Παίονες), ίσως Κέλτες (Σκορδίσκους) και άλλες φυλές. Οι Ιλλυριοί όμως ήταν ο βασικός κορμός/πηρύνας των προγόνων των Αλβανών.

      «Αλβανία. Πολλές φυλές έχουν εμφανιστεί και έχουν έρθει στην Ευρώπη. Αρκετές φορές ορδές από την ανατολή την έχουν σαρώσει σε διάφορες στιγμές και εξαφανίστηκαν στο διάβα της ιστορίας. Αλλά από τους λίγους αυθεντικούς κατοίκους της Ευρώπης, τους πραγματικούς Ευρωπαίους, ακόμα παραμένουν οι Αλβανοί, οι οποίοι κατοικούν σε ένα ορεινό τμήμα της βαλκανικής χερσονήσου. Οι Αλβανοί είναι οι απευθείας απόγονοι των Ιλλυριών οι οποίοι ζούσαν στα νότια της Ευρώπης από την απαρχή της ιστορίας.» (The Resurrected Nations: Short Histories of the Peoples Freed by The Great War and Statements of Their National Claims, By Isaac Don Levine States, Small –1919, page 66)

      «…η άποψη της πλειοψηφίας των επιστημόνων είναι ότι οι Αλβανοί - και η αλβανική γλώσσα – είναι οι πλησιέστεροι σήμερα απόγονοι των Ιλλυριών, των Πελασγών…Αυτό μας κάνει περισσότερο σαφές το γιατί αυτός ο αρχαίος λαός έχει προσκολληθεί τόσο επίμονα στην αρχαία του γλώσσα και κουλτούρα…παρόλο που η γη τους κατακτήθηκε επανηλειμμένα από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους και τους Σλάβους και τους Τούρκους και παρόλο που επανηλειμμένα χρησιμοποίησαν αυτές τις επιβεβλημένες από τις καταστάσεις γλώσσες, οι άνθρωποι που είναι γνωστοί ως Αλβανοί, έχουν επίμονα και θριαμβευτικά διατηρήσει τη μητρική τους γλώσσα, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, και την αρχαία ιλλυρική και πελασγική τους ταυτότητα.» (The Albanians, an Ethnic History from Prehistoric Times to the Present – Edwin E. JACQUES, McFarland 2010)

      Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος στο Εγχειρίδιον της Γενικής Ιστορίας του, στο οποίο λέει: «Τα Ιλλυρικά έθνη, προϊόντος του χρόνου, εν μέρει μεν ηφανίσθησαν μετά εθνών ετέρας καταγωγής, Μόνοι δε οι Αλβανοί θεωρούνται υπό των πλείστων νεωτέρων ερευνητών γνήσιον της φυλής εκείνης λείψανον, ως εκ της παραθέσεως της γλώσσης αυτών μετά των περισωθεισών από της αρχαίας Ιλλυρικής λέξεων.» (τομ. Α, σελ. 96)

      «Ο εθνικά αλβανικός πληθυσμός έλκει τις ρίζες του στις προελληνικές ιλλυρικές φυλές, των οποίων το παρόν έχει καταγραφεί στα Βαλκάνια τουλάχιστον από τη 2η χιλιετία π.Χ.» (Eastern Europe: an introduction to the people, lands, and culture, Richard C.Frucht, 2005, page 698)

      Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι η αλβανική γλώσσα είναι ινδο-ευρωπαϊκή γλώσσα και ανήκει σε έναν διακριτό/ξεχωριστό κλάδο της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας γλωσσών:

      «Η αλβανική γλώσσα απότελεί την μόνη επιβιώσα διάλεκτο του θρακο-ιλλυρικού κλάδου των ινδο-ευρωπαϊκών γλωσσών. Φαίνεται να επιβεβαιώνει τη θέση των Αλβανών ότι είναι οι παλαιότεροι αυτόχθονες κάτοικοι της βαλκανικής χερσονήσου.» (One Europe, many nations: a historical dictionary of European national groups, By James Minahan, History, 2000, Page 29)

      Το δέντρο των ινδο-ευρωπαϊκών γλωσσών δημιουργήθηκε το 1974 από το Ινστιτούτο Γλωσσών στη Σουηδία και δημοσιεύτηκε το 1975:

      «Η αλβανική γλώσσα πληρεί τις προϋποθέσεις - Η αλβανική γλώσσα είναι το πιο παλιό ινδο-ευρωπαϊκό ιδίωμα.» (WEBSTER’S NEW TWENTIETH CENTURY DICTIONARY, Unabridged Second Edition, De Luxe Color, William Collins and World Publishing Co., Inc., 1975, ISBN: 0-539-048523-3)

      Διαγραφή
  127. Καταρχήν δεν καταλαβενω τι γράφεις, μισά ελληνικά μισά ιταλικά με αλβανική μετάφρασή τα έχεις μπερδέψει .Ενπασει περίπτοση έχεις φαγωθεί να πούμε τους αρβανίτες αλλβανους, γιατι, για να ξεφυτρωσετε κ να πείτε μετα ότι η ελλαδα ηταν δίκη σας απο παλιά. . Δε λες καλά που ήρθες στην ελλαδα κ δούλεψες κ έκανες πλούσια τη χωρά σου, και τώρα δε μπορούμε να βρούμε ούτε δουλεία . Είσαστε πονηρός λαός. Κ δεν θα αλλάξετε ποτε. Γυρίστε στη χώρα σας. Και αφήστε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Ανώνυμος12:15 μ.μ.

    magkes yparxoun polla pragmata egw twra vlepw ellines epistimones k allous pollous p lene oti arxioi ellines den yparxn giati eixan pe8anei otan ir8an oi 8.000 katikoi tis s athinas pws dimourgithike k exei 11ekatomiria? an katsete ka skeftite alla kai na ginei kati teteio pote den tha paradexti o ellinas kai to onoma pou exoun parei oi albanoi to kako onoma to piran apo autous pou klefoun skotonoun k kanoun alla ena megalo pososto ton albanon den exoun dei giati otan paei enas ellinas stin albania anigounte oles oi portes kai den tous lene ade mpoulo stn patrida s alla apo tn alli ksero k gia tous ellines oti exoun k ena dikio panw alla prepei na paradextei k o ellinas kapia psemata pou graftei k den to lew gia to lao alla gia to psefto krato pou exoun grapsei alla gia alla tina pragmatiki istoria k oso gia to omoaima den to exoun eleu8erosei akomh i ellines opws k alla simia tis balkananikes xwres pios o logos? i athina itan ena laspoxwri kai to kseroun polla atoma auto me 8.000 katikous perissotri itan albanoi auto den to paradexounte oi neoellines giati exoun diabasei auta pou ithele to kratos k oxi tn pragmatikotita kapia stigmi tha prepei na 3ypnisei o ellinikos laos kai na ma8ei tin pragmatikotita pia einai k oxi mono gia tous ellines alla kai gia tous albanous fyrom creates k alles alles xwres me auto to commend den to lew gia na prosbalw tn elliniko lao alla san kratos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Μα δεν εχεις ελληνικό πληκτρολόγιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Λοιπόν,για να καταλήξουμε κάπου με τους συμπαθείς κατά τα άλλα και φίλους Βαλκάνιους προσφέρονται αυτά εδώ προς μελέτη και περίσκεψη όλων,θαρρώ:
    http://ethnologic.blogspot.gr/2009/11/blog-post_07.html
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/12/blog-post_164.html
    http://amethystosbooks.blogspot.gr/2012/11/blog-post_1845.html
    http://amethystosbooks.blogspot.gr/2013/01/blog-post_8360.html
    http://ethnologic.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html
    http://ethnologic.blogspot.gr/search/label/%CE%91%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82%20%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. to arxaios to katalabainw to xpistianos to katalabainw. to arxaio xpistianos oxi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. geia sou arvaniti! min eisai sigouros oti to keimeno auto den leei tipota.na sai sigouros oti auti i gl wssa miliotan prin erthoun oi dikoi sou stin eladha. me agapi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Συνδεσμος Αρβανιτων & Αλβανων 2015
    En - In service of the missing human rights of
    Arvanites in Greece
    Gr - Στην υπηρεσία των ελλειπόντων ανθρώπινων δικαιώματων των Αρβανίτων της Ελλαδας
    Al - Në shërbim të drejtave njerezore të munguara të Arvanitëve ne Greqi
    Το γκρουπ Συνδεσμος Αρβανιτων & Αλβανων 2015 σκοπευει :
    - Ενωση των Αρβανιτων ,
    - Κομμα των Αρβανιτων ,
    - Αρβανιτικες κοινότητες σε καθε περιοχη
    - Αρβανιτες βουλευτες
    - Λευτερια στους καταπιεσμενους Αρβανιτες στο Aρβανιτισμο στην Ελλάδα και Κύπρο
    -Τα Αρβανιτικα η δευτερη επισημη γλωσσα στην Ελλαδα .
    - Κλαδος της Αρβανιτολογιας σε Πανεπιστημιο Αθηνων,Νικοσιας και παντου που εχει Αρβανιτες στην Θηβα, Κορινθο, Σπαρτη, Τριπολη, Λαμια, Λιβαδεια, Θεσσαλονικη, Εβρο, Ιωαννινα, Αρτα, Πρεβεζα, Γρεβενα, Πατρα, Πυργος, Καλλαματα
    - Αρβανιτικο Πανεπιστημιο οπως και τα Ελληνικα Πανεπιστημια
    - Αρβανιτικη παιδεια οπως και τη Ελληνικη παιδεια
    - Ζητω οι Aρβανιτες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Πιρος,Γεωργός Καςτριοτι(Σκεντερμπει)Αλί πασάς,Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (μπιθγουρι),Μάρκος Μπότσαρης,μπυμπυλινα και 28νεζιριδες στην οθωμανική αυτοκρατορία.κ.λ.π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Πιρος,Γεωργός Καςτριοτι(Σκεντερμπει)Αλί πασάς,Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (μπιθγουρι),Μάρκος Μπότσαρης,μπυμπυλινα και 28νεζιριδες στην οθωμανική αυτοκρατορία.κ.λ.π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Πιρος,Γεωργός Καςτριοτι(Σκεντερμπει)Αλί πασάς,Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (μπιθγουρι),Μάρκος Μπότσαρης,μπυμπυλινα και 28νεζιριδες στην οθωμανική αυτοκρατορία.κ.λ.π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. έχω ακούσει ότι ειπαρχει ένας θρακοϊλλιρικος κλαδος γλωσσών στον οποίο ανήκει ή αλβανικη γλωσσα αλλά σίγουρα έχει πολλές ομοιότητες με την ελληνική αν ισχύει αυτό περί πελασγικης καταγωγης και των 2 εθνων τότε ησως και οι δύο γλώσσες να καταγωντε απο κάποια κοινή ελληνοπελασγικη γλωσσα ή πελασγικη γλώσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. έχω ακούσει ότι ειπαρχει κάποιος θρακοϊλλιρικος κλαδος γλωσσών στον όποιο ανεικει ή αλβανικη γλωσσα έχει όμως πολλές ομοιότητες με την ελληνική αν εισχειει αυτό περί πελασγικης καταγωγης και των δύο φύλων λαων τοτε ησως και οι δύο γλώσσες να καταγωντε απο καποια κοινή ελληνοπελασγικη γλωσσα η πελασγικη γλώσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Ανώνυμος11:43 μ.μ.

    Οἱ Ἀλβανοί φωνάζουν καί λέγουν πολλά διά τήν καταγωγήν τους…. ἀλλά ἡ ἀλήθεια εἶναι μία καί εἶναι μοναδική Περί Ἀλβανῶν, ὁμιλοῦν τά γραπτά κείμενα καί λέγουν ὅτι δέν εἶναι Εὐρωπαϊκός λαός. Κατοικοῦσαν περί τήν Κασπίαν, τό σημερινόν Νταγκεστάν καί βόρειον Ἀτζερμπαϊστάν. Ἦταν κτηνοτρόφοι, λάτρευαν τόν Ἥλιο καί τήν Σελήνην, πού τούς προσέφεραν ἀνθρωποθυσίας. Ὑποτάχθησαν εἰς τούς Ρωμαίους τόν 1ον Π.Χ αἰῶνα. Ἡ Ἀλβανία ὡς Βαλκανική περιοχή ἀναφέρεται διά πρώτην φοράν ἀπό τόν Πτολεμαῖον, τόν 2ον Μ.Χ. αἰῶνα. Ἐγκυκλοπαίδια .

    Τούς εἶχαν μεταφέροι οἱ Ρωμαίοι, καί τούς ἐγκατέστησαν εἰς τήν Βαλκανικήν ὡς ἐμπροσθοφυλακή φυλάξεως τῶν συνόρων τους. Οἱ ἴδιοι οἱ Ἀλβανοί φωνασκοῦν καί λέγουν ὅτι εἶναι ἀρχαῖοι καί πολιτισμένοι! Τότε ἄς μᾶς ποῦν τί ἀλφάβητο ἔχουν, ἀπό πότε τό ἔχουν, ἐάν χρησιμοποιοῦν τό λατινικό ἀλφάβητο, τό ὁποῖον κατά βάσιν εἶναι τό τῆς Κύμης καί Χαλκίδος, ἤτοι Ἐλληνικόν. Πάντως τώρα τελευταίως ἔμαθαν νά κάνουν χρήσιν ἀλφαβήτου, ἤτοι οἱ ἴδιοι ὡς λαός δέν ἔχουν γραπτά κείμενα. Ἔχουν καί μία σημαίαν μέ δικέφαλον, οὔτε αὐτή εἶναι δική τους, εἶναι τοῦ Βυζαντίου. Ο Στράβων ἐγεννήθη ἀπό πλουσίαν οἰκογένειαν τό 63 ἤ τό 64 Π.Χ. εἰς τήν Ἀμάσειαν τοῦ Πόντου, ὅπου καί ἀπέθανεν, εἰς ἠλικίαν 90 περίπου ἐτῶν (λίγο μετά τό 23 Μ.Χ.). Από τήν τοῦ Στράβωνος Γεωγραφίαν διαβάζομεν: ἐν αὐτῇ δὲ τῇ Ἀρμενίᾳ πολλὰ μὲν ὄρη πολλὰ δὲ ὀροπέδια, ἐν οἷς οὐδ’ ἄμπελος φύεται ῥᾳδίως, πολλοὶ δ’ αὐλῶνες οἱ μὲν μέσως οἱ δὲ καὶ σφόδρα εὐδαίμονες καθάπερ τὸ Ἀραξηνὸν πεδίον, δι’ οὗ ὁ Ἀράξης ποταμὸς ῥέων εἰς τὰ ἄκρα τῆς Ἀλβανίας καὶ τὴν Κασπίαν ἐκπίπτει θάλατταν, καὶ μετὰ ταῦτα ἡ Σακασηνὴ καὶ αὐτὴ τῇ Ἀλβανίᾳ πρόσχωρος καὶ τῷ Κύρῳ ποταμῷ, εἶθ’ ἡ Γωγαρηνή· Προσάρκτια δέ ἐστι τὰ ὑπερκείμενα τῆς Κασπίας θαλάττης ὄρη τὰ τοῦ Παραχοάθρα καὶ Ἀλβανοὶ καὶ Ἴβηρες καὶ ὁ Καύκασος ἐγκυκλούμενος τὰ ἔθνη ταῦτα καὶ συνάπτων τοῖς Ἀρμενίοις, συνάπτων δὲ καὶ τοῖς Μοσχικοῖς ὄρεσι καὶ Κολχικοῖς μέχρι τῶν Από τόν Στέφανον Βυζάντιον, φιλόσοφον καί γεωγράφον (4ου αιώνα μ.Χ.). διαβάζουμε: Ἀλβανία χώρα πρός τοῖς ἀνατολικοῖς Ἴβηρσιν. Ἐκεῖ δέ καί τό ἔθνος οἱ Ἀλβανοί, ποιμενικοί καί μετρίως πολεμικοί μεταξύ Ἰβήρων καί Κασπίας.


    maniatiko-report.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Γεια σας ! Θα ήθελα να προσθέσω κατι άλλο στη συζήτηση απλά για να δώσω μια διαφορετική χροιά. Οταν για πρώτη φόρα το 1990 οι αλβανοί μετανάστευσαν στην Ιταλία οι Αρμπερεσιδές δεν παραδεχόντουσαν οτι είχαν αλαβνική καταγωγή, το αποφευγανε με κάθε τρόπο μόνο και μόνο για να μην ταυτοποιηθούν μαζί τους. Ο λόγος ήταν επειδή ήταν φτωχοί, μόνο μετά απο χρόνια με την φιλοαλβανική πολιτική βεβαία της Ιταλιας ως προς τους μετανάστες και την υιοθέτηση μίας άλλης προσέγγισης ως προς μειονότητες οι αρμπερεσιδες το αποδέχονται ανοιχτά οτι έχουν αλβανική καταγωγή. Φανταστείτε στην Ελλάδα και οι αλβανοί που ήρθαν το 90, τα παιδιά τους κρύβουν την καταγωγή τους οχι οι αρβανίτες που έχουν τόσα χρόνια. Ποίος θέλει να ταυτοποιηθεί με τον φτωχό;κανένας. Φανταστείτε τώρα η Αλβανία να ήταν Ελβετία ή αν ποτέ γίνει Ελβετία (μάλλον ποτέ) και η Ελλάδα να ήταν η Αλβανία του 90. Τι θα δηλώνανε οι αρβανίτες άραγε;(παρακαλώ ώριμες απαντήσεις οχι εθνικιστκο-ηλιθιότητες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Οι ώριμες απαντήσεις προκύπτουν από ανθρώπους με πλήρη γνώση της πραγματικότητος(επιστημονικής κυρίως αλλά και καθημερινής-κοινωνικής).Οι ιδεοληπτικοί 'βρίσκονται πάντοτε 'στο περιθώριο της ιστορίας.Είναι οι ευσεβείς πόθοι και οι ακρότητες μιας μάζης ηλιθίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Ανώνυμος12:29 π.μ.

    Η ελληνικες αποικίες φτάνουν απο Ισπανία μέχρι Ινδία γνωρίζετε ότι Έλληνες χιλιδες χρονια είναι ερωτικός λαός τώρα το αυγό έκανε την κότα η κότα το αυγό παντός η γκόμενά μου η τωρινοί ειναι αλβανιδα και γουστάρει με τιν πάρτη μού που ειμαι Έλληνας αποίκος απο πόντο και Θράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. File arvanitas
    Ine dikeoma kaθenos na niοθi oti θeli omos aftos pu drepete gia tin katagogi tu prepi na nioθι poli mikros (krimb plehu)
    Oso gia tin gllosa pu les oti den boris na sinenoiθis me shqipetar mega psema opos oles i burdes su
    Njerez si ti un i θom
    TE KIFSA FAREN
    SE FARA JUJ GIθMON PA KATAGOGI KATE JETE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Ανώνυμος10:53 π.μ.

    Ανακαλυψα τυχαια αυτη τη σελιδα. Διαβασα και το κειμενο και τα σχολια. Ειλικρινα γιατι οι Ελληνες καθονται και ασχολουνται με καθε πικραμενο βαλκανιο. Εγω ποτε δεν αμφεβαλα οτι οι Αρβανιτες ειναι Ελληνες. Ουτε αμφιβαλλω οτι ειναι Ελληνας καποιος που μπορει να μιλαει μια γλωσσα διαφορετικη ή καποια διαλεκτο. Ενα ζωντανο παραδειγμα ειναι οι Ελληνες της Μικρας Ασιας. Πολλοι μιλουσαν μονο τουρκικα. Αυτο ομως δεν σημσινει οτι δεν ειναι Ελληνες. Μου φαινεται οτι παραγκωνιζετε τη δυναμη της συνειδησης που εχει ενας ανθρωπος. Δεν εχει σημασια ποια γλωσσσα μιλας, που εχεις γεννηθει ή η θρησκεια που ακολουθεις. Εαν οι γονεις μου μου μεταδιδουν την ελληνικη συνειδηση εγω θα τη μεταδωσω στα παιδια μου, και αυτοι στα εγγονια μου και παει λεγοντας. Και πως νομιζετε οτι εφθασε η ελληνικη συνειδηση στους γονεις μου ομως;;; Ετσι ως δια μαγειας;; Απο τους παππουδες μου φυσικα. Στους παππουδες απο τους προπαππουδες μου κτλπ. Ετσι διατηρειται η συνειδηση και ετσι εχει διατηρηθει η συνειδης των περισσοτερων που αποκαλουνται σημερα Ελληνες. Πραγματικα πιστευετε οτι ξυπνησαν μια μερα οι Αρβανιτες και ειπαν α δεν ειμαστε Αλβανοι αλλα Ελληνες;;; Αυτο ειναι τοσο αστειο πραγματικα. Και αφου οπως υποστηριζουν οι Αλβανοι οι Αρβανιτες δεν ειναι Ελληνες, γιατι πολεμησαν στο πλευρο των Ελληνων και οχι στο πλευρο των Τουρκοαλβανων αφου ειναι τοσο ιδιοι βρε παιδι μου στην καταγωγη. Γιατι ενας Αλβανος να θελει να δημιουργησει μια ανεξαρτητη χωρα την οποια ονομασε Ελλαδα και οχι Αλβανια πχ αφου υποστηριζει ο πικραμενος βαλκανιος οτι οι Αρβανιτες ειναι Αλβανοι... ;; Και μαλιστα οχι μονο ονομαστηκε Ελλαδα η χωρα και Ελληνες οι κατοικοι, αλλα και καθιερωθηκε ως επισημη γλωσσα η ελληνικη. Δηλαδη οι Αρβανιτες-Αλβανοι δημιουργησαν μια χωρα ξενη προς την ταυτοτητα τους. Κριση ταυτοτητα ειχαν δηλαδη και εκαναν λαθος;; Εγω λεω οτι μια χαρα ηξεραν οι Αρβανιτες τι ειναι και γιαυτο πολεμησαν για αυτο που ειναι και ηταν παντα. Και γιαυτο αυτη η χωρα ονομαστηκε Ελλαδα και οχι Αλβανια, γιατι ηταν Ελληνες και οχι Αλβανοι. Κριση ταυτοτητας μαλλον εχετε εσεις που στηριζετε τα παραμυθια των Αλβανων. Οι Αλβανοι ως εθνος δεν υφιστατο στην αρχαιοτητα και φυσικα ουδεμια σχεση εχουν με τους Ιλλυριους. Αλλωστε, οι Ιλλυριοι ειχαν και ονοματα....που ω τι συμπτωση!! ηταν και ελληνικα....οεο....που ειναι τα υποτιθεμενα ξενα ιλλυρικα ονοματα;;; Και αν υπηρχαν γιατι οι Αλβανοι δεν τα χρησιμοποιουν;;; Μηπως επειδη δεν υπηρχαν λεω εγω....μηπως επειδη οι Ιλλυριοι ειχαν ελληνικα ονοματα. Εν κατακλειδι, παψτε οι Αρβανιτες να τυρανιεστε απο αμφιβολιες. Δεν εχει σημασια ποια γλωσσα μιλουσαν οι προγονοι σας. Δεν εχει σημασια απο ποιο βουνο ή πεδιαδα κατεβηκαν. Εχει σημασια οτι οι προγονοι σας σας μετεδωσαν την ελληνικη συνειδηση. Τιμηστε την και μην πεφτετε θυματα των αλβανοβαλκανικων παραμυθιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Οι αρβανίτες ήταν γνήσιο ελληνικό φύλλο από την Θεσπρωτία με ελληνική γραφή γραμματική και παιδεία ήταν γνήσιο ελληνικό φύλλο. Όσο για αυτά που λες είναι μπαρούφες των Αλβανών μάλλον δεν πρέπει να είσαι και πολύ Έλληνας από αυτά που γράφεις .........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. Κάποιο μάλλον έχετε μαύρα μεσάνυχτα έχω θείους στην Θήβα καθαρούς αρβανίτες μιλάνε τα αρβανιτικα πολύ καθαρά δεν έχουν καμία σχέση με τα αλβανικά μα καμία σχέση η καταγωγή των Αλβανών είναι από τον Καύκασο επί εποχή Ρωμαίων που τους έφεραν υπάρχει όνομα Αλβανία κοντά στην Αρμενία τώρα που τα βρήκατε όλα αυτά και τα κοπανάτε εδώ μέσα κι εγώ δεν ξέρω καμία σχέση οι ιλλυρια με την σημερινή Αλβανία δεν έχετε ούτε καν σχέση με ελληνικό φύλλο ..... Έχετε μια γλώσσα χωρίς ρίζες χωρίς γραμματική χωρίς βάση και στοιχεία, που τα βρήκατε όλα αυτά η δήθεν αρβανίτες που συμφωνούν με τους Αλβανούς μόνο αρβανίτες δεν είστε όλοι εσείς που τα βρίσκετε με τους Αλβανούς πολύ καλή προπαγάνδα αλλά άστοχη. Το ξανά λέω καμία σχέση η δήθεν Αλβανία με τους Αρβανίτες .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Αλβανε μάλλον κοιμάσαι ακόμα πάνε βρες την καταγωγή σου από τον Καύκασο από όπου ήρθες και μην πετάς βλακειες που ούτε παιδιά τα λένε ....... Και μίλα την την γλώσσα που ξέρατε τα τουρκικά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. ρε Μεσογιτη οι παπουδες που λες ειχαν φαει προπαγανδα της θρησκειας που γινατε Ελληνες και πριν 100 χρονια δεν ξεραμε καν Ελληνικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Ανώνυμος12:26 μ.μ.

    Γιατί εσείς κύριε/α μιλάτε άπταιστα ελληνικά αλά γκρίκλις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Οί σημερινοί Αλβανοί, η Αλβανία, καί πράσειν Άλογα.
    Το Άλφα στην αλφαβήτα μας δεν είναι για φιγούρα...Αντιπροσωπεύει το Πρώτον την "Α" ή αλιώς Πρωτογενές ενέργεια δηλαδή, Πυρηνική-Ηλικακή ενέργεια. Aντιπροσωπεύει σύν τοίς άλλοις, τίς ακτίνες του φωτός, και το υγρό στοιχιο στη γη, Στην Ελλάδα έχουμαι τον Α ποταμό, τον ονομάζουμαι ΑΛΦΕΙΟ...επίσης όλοι έχουμε πράγματα με μεγαλύτερη τημή από άλλα, "τιμή Άλφα" που ονομάζουμε Τιμαλφή. Ο Καύκασος όπου ο ΖΕΥΣ έδεσε τον ΠΡΟΜΗΘΕΑ στα βράχια, είναι και αυτός το Α άλφα όρος στη γή, “Καύκα….- σος” αυτό εννοεί “κορυφή” εκεί κοντά, ήταν και η ALFANIA Δωρικά όμως, το δίγαμα προφέρωταν ελαφρώς σαν ...B, και σήμερα, λέμε ΑΛΒΑΝΊΑ. ALFA-NIA.....To NIA..ΑΠΟ ΤΗ ΛΕ ΞΗ "Δονία" (ή γή δονείται) Έτσι έχουμαι Μάκε-Δονία = η μεγαλύτερη ακτογραμή σε Μάκος της Ελλάδος. Επίσης Δουνιάς/ντουνιάς λέγεται η γης από τη δόνηση, οι Τούρκοι λένε Dόνερ στη διάλεκτο τους (γυρίζει) ΑΛΒΑΝΙΑ = Άλφα(δο)νία άσχετο τί αφήνουν να εννοεί σήμερα το όνομα Αλβανός οι σημερινοί Αλβανοί. Ού Τίς,...... αυτό ακριβώς εγειναν οι Αλφανοί του Καυκάσου, έχασαν την ταυτότητα τους, την ιδιότητα τους, την Πατρίδα τους... τον 5ο αιώνα μ.Χ. είχαν πέσει σε κατάθλιψη εάν ερωτούσες κάπιον "πώς σέ λένε" απαντούσε Ού Τίς επιδή όντως ένοιωθαν μηδαμινοί με δίχως πατρίδα, Οί Τούρκοι έφεραν τους Αλβανούς στην Βαλκανική Χερσόνησο μαζί με τα κοπάδια τους (ώς κινητό κρεοπωλείο με φρέσκο κρέας για τον Οθωμανικό στρατό) το 12ο αιώνα ΜΧ, Ώς σήμερα ακούμε γιά Καυκάσια παρουσία και, ό Κολοκοτρώνης: "Τουρκαλβανοι" Οι τούρκοι επίσης ονόμασαν τους ALFANOYS του Καυκάσου Από το "Ού Τίς" που έλεγαν καί τήν Περσική ονομασία Άρράν που ονόμαζαν την Αλβανία του Καυκάσου, (άνυδρη γη) Αρναούται, κοινώς Αρναούτηδες.... Αρράν + Ού Τίς = Αρναούτης Στόν Τρωικό πόλεμο με τους Τρώες πολέμησαν οι Αλφανοι, . Eπίσης, στην εκστρατία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολή, με τους Πέρσες πολέμησαν, 400 χρόνια με τους Τούρκους, καθώς επίσης, και στόν πρώτο καί δεύτερο παγόσμιο πόλεμο είδαμε τα καμώματα τους.... Οι Αρβανίτες όμως, κατάγονται από την πόλη "Αρβάντ” ΆΡΑΔΟΣ πόλη στη Συρία σε ένα ομώνυμο νησί της Μεσογείου. Το όνομα Αράδιος αναφέρεται στην Βίβλο ως ό γεννήτορας των Αραδίων, (Αρβανιτών) Σήμερα Είναι το μόνο κατοικημένο νησί στη Συρία. Σε όλες της Ανατολικές Δωρικές διαλέκτους (σημιτικές) το όνομα ΆΡΑΔΟΣ γείνετε ARWADOS καί συνπτυγμένα λακωνικά, ARWAD....KAI, πίσω στην Ιωνική που μηλάμε σήμερα λέγετε, ΑΡΒΑΔ. από το ΑΡΒΑΔ ο Αρβα-νίτης* Νίτη ωστόσο, ονομάζομαι τον κατ'εμάς μέ Νού άνθρωπο. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, = ο φέρων νού 'Ελλην από την περιοχή του Αρβάδ. Τήν εποχή εκείνη δεν ήταν όλοι Ομονοούντες στό χώρο αυτό, Έλληνες μέν και oi άλλοι, μέ ανατολική νοοτροπία δε, Σημίτες Έλληνες. Για' αυτό τελικά από τiς έριδες και συνεχείς πολέμους οι σημερινοί Αρβανίτες ανανγάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους ή, οι περισσότεροι από αυτούς τέλως πάντων καί ήρθαν στην σημερινή Ελλάδα και Κάτω Ιταλία (μεγάλη Ελλάδα) Στά Κύθηρα υπάρχουν (πριν τον πόλεμο τουλάχιστον υπήρχαν) οικογένιες με επίθετο "Νίτης" Εξάλλου, την κραταιά “GREEK” καταγωγή τους οι Αρβανίτες την έχουν αποδείξει στα πεδία των μαχών με Γέρα (διακρίσης) Πως μπωρει οι Αλβανοί να είναι όμοροι τους?
    Τi μάς λέει ένα αρχαίο Ατικό ρητό?
    'Έθος αρχαιότατον εστί τοίς Ελλησι, Αλλήλοις ερίζειν καί ούποτε ομονοείν"
    Συρία από το Σείριος όλα Ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Η καθοδος αλβανων ειναι ηρςμμενη απο τον αυτοκρατορα και ιστοτικο του βυζαντιου ιωαννη καταγκουζηνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Ένα αστείο ιστολόγιο με τυχάρπαστους συνομιλητές που τους έφαγε η περιέργεια να μάθουν την ακριβή προέλευση ενός βαλκανικού λαού σε απόλυτη αναζήτηση ταυτότητας χωρίς να κατανοούν τη δική τους θέση και ευθύνη απάναντι στην ιστορική μνήμη και ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Απέναντι στην παραποίηση της ιστορίας απαντάς με επιχειρήματα και επωνύμως και όχι με πυροτεχνήματα λασπολογίας και κατασυκοφάντησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Ομολογουμένως,ένας αρκετά σκληραγωγημένος λαός του Αίμου που κάτω από την οθωμανική σκιά αναζητούσε έθνος και ελευθερία αλλά μετά και από τη θλιβερή παρεμβολή του Χότζα έμαθε να εκτιμά την επίπονη δουλειά και να βγάζει έντιμα το καθημερινό ψωμί του(ας μην τα μηδενίζουμε όλα και ας αρκεστούμε πως πρόκειται για ένα σύγχρονο καυτό διεπιστημονικό πρόβλημα που όμως μας αφορά όλους στη μητροπολιτική Ελλάδα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Η λέξη Αλβανία, σημαίνει Λευκή Χώρα από το λατινικό ΑΛΜΠΑ : λευκή. Είναι όρος με γεωγραφική και όχι εθνολογική σημασία.
    ΛΑΘΟΣ
    Τότε τη σημένη Άλφιος? Παρακαλώ εξηγήστε
    Αρχαίος Χριστιανός = σημερινός Αλβανός
    ALFANIA, ALFIOS,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Άλλο ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ άλλο Αλβανός
    Νήτης = ο έχων ΝΟΥ
    ΑΡΒΑΔ ή ΑΡΒΑΡΩΝ
    ΑΡΒΑΝΊΤΗΣ = ο έχων Νού από το 'Αρβαρον
    ΑΛΦΑΝΟΣ ή Αλβανός = ο προερχόμενος από την Άλφα δοΝΙΑ (γη) = ο Καύκασος
    Αλφανία = ο Άλφα τόπος της γης Καύκασος όπου ο ο Ζέυς έδεσε τον Προμυθίας στο Βράχο
    Αλφειός = Ο άλφα ποταμός πώς λέμε τημαλφή...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ:
    ΝΙΤΗΣ = ο έχων Νου,
    "ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ" = ο έχων Νου, από το Αρβαδ (Δωριστή ARWAD)
    'ΑΡΑΔΟΣ Ιωννικά και Arwad Δωρικα.
    Το όνομα Αράδιος αναφέρεται στην Βίβλο ως ό γεννήτορας των Αραδίων, (Αρβανιτών) Σήμερα Είναι το μόνο κατοικημένο νησί στη Συρία. Σε όλες της Ανατολικές Δωρικές διαλέκτους (σημιτικές) το όνομα ΆΡΑΔΟΣ γείνετε ARWADOS καί συνπτυγμένα λακωνικά, ARWAD + NΙΤΗΣ = Αρβανίτης
    Tο Άρβανον στηv Ήπειρο μετά τόν 14ο αιώνα Μ.Χ.
    …."Οι ανδρες της Αρβάδ μετα του στρατευματος σου ησαν κύκλω επι τα τείχη σου, και οι Γαμμαδίται επί τούς πύργους σου" EZEK 27:11
    Καί,
    …."Οι κατοικοι της Σιδωνος και Αρβάδ ησαν οι κωπηλαται σου· οι σοφοι σου Τυρος, οι οντες εν σοι, αυτοι ησαν οι κυβερνηται των πλοιων σου" EZEK 27:8
    Οι Αρβανίτες έχτησαν πόλη στην Αίγυπτο και την ονόμασαν Λυκόσουρα… δηλαδή, Χώρα φωτός του Σειρίου ήτο τό σημερινό LUKSOR-ΛΟΥΞΟΡ Επίσης, Αρβα-νίτηκο εναι το όνομα ΦΑΡΑΩ = ο Φάρος του έθνους αλλά κια η λέξη Φάρα… LUKSOR/Λούξορ = Φώς ρέει… LUK / ΛΥΚ = Φώς εξ'ού και λύκειο, Φάρα = ομάδα, 'οικογένεια πού φέρουν φως - φωτείζουν, διδάσκαλοι του γένους.
    Η 'Αιολοκή προφορά του Φαραώ είναι Φύρερ.
    Ό από το ΑΡΒΑD o ερχόμενος, πάνω από όλα είναι ΝΙΤΗΣ = διαθέτει ΝΟΥ
    Όι Αλβανοί: Το Άλφα στην αλφαβήτα μας δεν είναι για φιγούρα...Αντιπροσωπεύει τόν ΑΣΣΟ στη γή το Πρώτον την "Α" ή αλιώς Πρωτογενές ενέργεια δηλαδή, Πυρηνική-Ηλικακή ενέργεια, το ΦΩΣ Aντιπροσωπεύει σύν τοίς άλλοις, τίς ακτίνες του φωτός, και το υγρό στοιχιο στη γη, Στην Ελλάδα έχουμαι τον Α ποταμό, τον ονομάζουμαι ΑΛΦΕΙΟ...επίσης όλοι έχουμε πράγματα με μεγαλύτερη αξία από άλλα, μέ Άλφα τιμή που ονομάζουμε Τιμαλφή.
    Ο Καύκασος όπου ο ΖΕΥΣ έδεσε τον ΠΡΟΜΗΘΕΑ στα βράχια, είναι και αυτός το Α άλφα όρος στη γή, εκεί κοντά, ήταν και η ALFANIA Δωρικά.
    Όμως, το δίγαμα F μέχρι το 402 ΠΧ προφέρωταν ελαφρώς σαν B, όπως, Nafs και μετά το 402 Π.Χ, Ναύς,…. Navis, Navy… και γιαυτό σήμερα, λέμε ΑΛΒΑΝIΑ Και, CAUCUS = Διήκηση)
    ALFA-NIA.....To NIA..ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΞΗ "Δονία" ή γή δονείται Έτσι έχουμαι Μάκε-Δονία = η μεγαλύτερη ακτογραμή σε Μάκος της Ελλάδος όπου το κύμα σπάει καί η ή Δώνα Γή δονεται.
    Επίσης Δονιάς/ντουνιάς λέγεται η γης από τη δόνηση, ΑΛΒΑΝΙΑ = “Άλφα δονία” άσχετο τί αφήνουν να εννοεί σήμερα το όνομα Αλβανός οι σημερινοί Αλβανοί.
    Ού Τίς,...... απάντηση ο Οδυσσέας στον Κύκλωπα όταν τον ρώτησε Πως σε λένε? Άυτό ακριβώς εγειναν οι Αλφανοί του Καυκάσου, έχασαν την ταυτότητα τους, την ιδιότητα τους, την Πατρίδα τους, τον 5ο αιώνα μ.Χ. είχαν πέσει σε κατάθλιψη εάν ερωτούσες κάπιον "πώς σέ λένε" απαντούσε Ού Τίς, δηλαδή όχι καπιος με ιδιαιτερότητα... επιδή όντως ένοιωθαν μηδαμινοί με δίχως πατρίδα,
    Οί Τούρκοι έφεραν τους Αλβανούς στην Βαλκανική Χερσόνησο μαζί με τα κοπάδια τους (ώς κινητό κρεοπωλείο με φρέσκο κρέας για τον Οθωμανικό στρατό) το 12ο αιώνα ΜΧ,
    Ώς σήμερα ακούμε γιά Καυκάσια παρουσία και, ό Κολοκοτρώνης: "Τουρκαλβανοι"
    Οι τούρκοι επίσης ονόμασαν τους ALFANOYS του Καυκάσου Από το "Ού Τίς" + Άρράν πού ονόμαζαν την Αλβανία του Καυκάσου, Αρναούται, κοινώς Αρναούτηδες....
    Αρράν + Ού Τίς = Αρναούτης
    Στόν Τρωικό πόλεμο, με τους Τρώες πολέμησαν οι Αλφανοι. Eπίσης, στην εκστρατία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τους Πέρσες. . Έπίσης 400 χρόνια με τους Τούρκους κώλος και Βρακί, και ακόμα είναι "tale quale" καθώς επίσης, και στόν πρώτο καί δεύτερο παγόσμιο πόλεμο είδαμε τα καμώματα τους....
    Αράν είναι το όνομα της Αλβανίας του Καυκάσου στην Περσική Γλώσσα
    Σκηπετάρ = αυτός που κρατάει το Σκήπτρο....Αρχαιώτατη Ελληνική λέξη. "πλιάτσικο" = παραφθωρά της Λείας, από εδώ και "looting"
    Τσάμης, από τον αρχαίο ποταμό θύαμης η THYAMES (Δωριστή) ό σημερινός Καλαμάς πού είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ηπείρου,
    Αυτός ήταν ο ένας ποταμος θύαμης, γιατί ο άλλος Θύαμης, διασχίζει το λονδίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Ανώνυμος7:22 μ.μ.

    Αλβανέ Αλβανέ δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ !!!! Για αυτό δεν σας χωνεύουμε γιατί εκτός από αγράμματη είστε και επικίνδυνη!!!! Βουλώστε τα στόματα σας εσείς !!! Γιατί να ντου να κάνουμε μέσα σας έχουμε πάρει φαλάγγι!!! Αγράμματε ανιστόρητε!!! Η Αρβανίτες είναι η ποιο Έλληνες από τους όλους τους Έλληνες!!! Η Αλβανοί ήταν Έλληνες που ασπάστηκαν το ΙΣΛΑΜ και γίναν Μουσουλμάνοι!!! Εσείς έχετε λάθος !!! Που πουλήσατε την ψυχής σας στον διαβολο!!! Όχι η Αρβανίτες που φύγαν και πολέμησαν τους καταραμένους Τούρκους !!! Όπως η ποιο πολύ Τούρκοι έχουν Ελληνικό αίμα έτσι και η Αλβανοί έχουν Ελληνικό αίμα!!!! Αλλά είναι αγράμματοι και απολίτιστοι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Ανώνυμος7:25 μ.μ.

    ΑΛΒΑΝΕ ΑΛΒΑΝΕ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΤΕ!!! ΠΑΝΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΡΕ!!! ΕΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΡΕΜΑΛΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή