Μαΐου 02, 2006

Τύμπανα πολέμου στο Αιγαίο

Αυτός ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος μιας εφημερίδας την 26/3/1987.
Ηταν μια εποχή έντονης κινητικότητας στα Ελληνοτουρκικά με τους Τούρκους να αμφισβητούν τα Ελληνικά χωρικά ύδατα και μετά το πείραμα με το Χόρα είχαν εξεδηλώσει την πρόθεση να βγεί στο Αιγαίο το Σισμίκ προκειμένου να κάνουν έρευνα για πετρέλαια στο Αιγαίο.













Αυτήν την εποχή στην Τουρκία ο πρωθυπουργός της Οζάλ ηταν άρρωστος και νοσηλεύονταν στην Νέα Υόρκη με την κατάσταση να βρίσκεται στα χέρια των στρατιωτικών. Απο την άλλη ο Ελληνας πρωθυπουργός ο Παπανδρέου είχε επιλέξει την σκληρή στάση στα Ελληνοτουρκικά.

Πολλά έχουν ειπωθεί για το συγκεκριμμένο γεγονός . Κάποιοι μίλησαν για ένα πολεμικό επεισόδιο που παραλήφθηκε στο παρα πέντε. Αλλοι εκθείασαν τον τσαμπουκά του Ανδρέα και άλλοι τον κατηγόρησαν για μπλόφα .
Ο καθένας ας κρίνει.

Δύο λόγια μόνο όπως τα έζησα την εποχή που βγήκε το Σισμίκ το Μάρτη του '87.

Τότε , υπηρετούσα την μαμά πατρίδα στο φυλάκιο των Οινουσσών. (Οι Οινούσσες ή Αγνούσα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένα νησάκι ανάμεσα στην Χιό και την Τουρκία με καμιά 500αριά κατοίκους )

Σαν ασχολία είχα τον εφοδιασμό των φυλακίων των Οινουσσών και του Πασά (πρόκειται για βραχονησίδα) με τρόφιμα.
Παράλληλα σαν ο πιό παλιός υπάξ στο φυλάκιο έκανα και χρέη υπαρχιφύλακα.

Να σημειώσω ότι το τρίμηνο που προηγήθηκε το επεισοδίου με το Σισμίκ υπήρξε σοβαρή αύξηση των παραβιάσεων και προκλήσεων απο τα μεμέτια με την Ελληνική πλευρά να απαντάει με το ίδιο νόμισμα στις τούρκικες παραβιάσεις και με τις φήμες για επικείμενη σύρραξη να δίνουν και να παίρνουν.






Μερική άποψη των Οινουσών (στο βάθος φαίνονται τα τούρκικα πάράλια)






27/3/1987 Ημέρα Παρασκευή.


Ωρα 8:30 πμ Λιμάνι της Χίου .
Ο παραλιακός δρόμος μπροστά στο λιμάνι πλημμυρίζει με Ρέο, τεθωρακισμένα και πυροβολικό. Επικρατεί απίστευτο κυκλοφοριακό κομφούζιο και παρόλο που οι περισσότεροι μιλούν για στρατιωτική άσκηση τον έβλεπες τον πανικό στα μάτια όλων.

Ωρα 11:00 πμ Λιμάνι της Χίου .
Εχω πάρει όπως όπως τα ώνια τα έχω βάλει στο καραβάκι που θα με μετέφερε στις Οινούσσες και τριγυρνώ στην προβλήτα ώσπου να φύγουμε. Στα βόρεια της προβλήτας το πρωί είχα προσέξει κάποια ρυμουλκούμενα πυροβόλα να στήνονται και κατευθύνθηκα προς τα εκεί προκειμένου να μάθω νέα. Φτάνοντας σε ένα πυροβολείο που ποτέ πριν δεν είχα εντοπίσει διαόλου τύχη βρίσκω τον φίλο μου λοχία τον Νικόλα τον Κάρλο (είχαμε κάνει κατι καλά μεθύσια μαζί) και τον ρωτάω:
"Τί συμβαίνει ρε πάμε για πόλεμο ή πρόκειται για άσκηση"
"Οχι ρε σύ τί άσκηση άν κάνουν την μαλακία οι Τούρκοι με το Σισμίκ αύριο το πρωϊ, πλακωνόμαστε πάει και τελείωσε . Μου έχουν δοθεί συντεταγμένες και με το πρώτο σήμα βάλω για απέναντι στην Τουρκία" μου απαντά

Ωρα 12:00 Λιμάνι της Χίου .
Επιστρέφω στο καραβάκι. Ο καπετάνιος προβληματισμένος μου ανακοινώνει ότι το λιμεναρχείο του συνιστά να μην αριβάρει .

Ωρα 13:10 Λιμάνι της Χίου .
Αποπλέουμε για Οινούσσες με ευθύνη του καπετάνιου (Χίος Οινούσσες 50 λεπτά απόσταση)
Μουγκαμάρα στο πλοίο απο τους 3 μοναδικούς επιβάτες

Ωρα 14:00 Λιμάνι Οινουσσών.
Ενημερώνομαι ότι δόθηκαν εντολές απο το τάγμα να μεταφερθούμε στις θέσεις προκαλύψεως στο ύψωμα του Αη Γιάννη και να εγκατασταθούμε στα ορύγματα και στα πολυβολεία της θέσης .

Ωρα 18:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Η μετεγκατάσταση του Φυλακίου τελείωσε . Πληροφορούμαστε απο το ράδιο το Διάγγελμα του Ανδρέα (τότε που πανικόβλητος ο κόσμος έτρεξε και άδειασε τα ράφια απο τα σουπερ μάρκετ).
Κατεβαίνω στο χωριό να πάρω καφέ και να τηλεφωνήσω στην μάνα Τα πράγματα ήταν σχετικά ήρεμα μιας και οι περισσότεροι βρίσκονται στην εκκλησία για τους Χαιρετισμούς. Τις επόμενες ώρες το βουητό της αναταραχής σκέπασε το χωριό.
Το Σισμίκ θα βρίσκοταν αύριο το πρωί στο βορειανατολικά του νησιού σύμφωνα με τα λεγόμενα του ραδιοφώνου

Ωρα 19:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Νέες διαταγές απο το τάγμα διατάζουν να εκκενώσουμε την αποθήκη πυρομαχικών και να μεταφέρουμε όλα τα πυρομαχικά στο ύψωμα . Κουραστικό κουβάλημα στην ανηφόρα για το ύψωμα επι δύο ώρες. Ενας φαντάρος με ενημερώνει ότι ήρθε ο παππάς να μας μεταλάβει και τον έδιωξαν. Δεν τον πολυπιστεύω γιατί ήταν χαβαλές, αλλά με χάλασε η ιδέα

Ωρα 21:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Αρχίζουν τα πρώτα προβλήματα επικοινωνίας με το τάγμα . Η ασύρματη επικοινωνία έχει τρομερές παρεμβολές και η κατάσταση ολοένα χειροτέρευε.
Κατεβαίνω στο χωριό να βρώ τον αστυνόμο του χωριού μπας και ήταν δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε τα αστικά δίκτυα. Στο αστυνομικό τμήμα επικρατούσε τεράστια αναταραχή . Είχε δοθεί εντολή να επιστρατευτούν τα ΤΕΑ . Καμιά 40αριά άνδρες του νησιού ακόμη και γέροι παραλάμβαναν το οπλο και κατευθύνονταν στα πολυβολεία που τους είχαν προκαθοριστεί.
Απο το κέντρο είχα να δώ Μ1 και Μπάρ αλλά ήταν σε καλή κατάσταση. Καταφέρνω να επικοινωνήσω μέσω ταξιαρχίας με το τάγμα και επειδή με βρήκαν πρόχειρο μου αναθέτουν τον ρόλο του συνδέσμου ανάμεσα στο φυλάκιο τα ΤΕΑ και στους επιστρατευμένους άνδρες της σχολής εμποροπλοιάρχων που υπήρχε στο νησί (είχαν και αυτοί καμια 10αριά Μ1 και κάτι πιστόλια)
Οσο για τις επικοινωνίες συμφωνήθηκε για όλη την νύχτα δύο φαντάροι με τον ασύρματο να πηγαίνουν στην άλλη πλευρά του νησιού (2 χιλιόμετρα πήγαινε έλα) που υπήρχε οπτική επαφή με τις ακτές της Χίου και απο κεί να επικοινωνούν.

Ωρα 22:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Μια καταπληκτική ανοιξιάτικη βραδιά
Μπροστά μας στο βάθος τα Τουρκικά παράλια ήσυχα μόνο που και που αναβόσβηνε κανένα φώς. Προφανώς και τα μεμέτια κάνανε τις ετοιμασίες τους
Πίσω το χωριό που σιγά σιγά ερήμωνε . Οσοι δεν ήταν στα ΤΕΑ και είχαν μια βάρκα ή ένα καϊκι εγκατέλειπαν με τις οικογένειές τους το νησί για την Χίο.
Μας δίδονται εντολές να ανοίξουμε τις τελαμώνες.
15 φαντάροι εμείς στο φυλάκιο γύρω στους 40 ΤΕΑτζήδες και καμιά 10αρια άτομα απο την σχολή θα υπερασπίζαμε το νησί

Ωρα 23:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Ακυρος συναγερμός απο ψαροκάικο που προσέγγισε το νησί . Ψάρευε στα ανοιχτά και του δόθηκε εντολή απο το λιμενικό να δέσει πάραυτα.

Σάββατο 28/3/1987

Ωρα 02:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Νέες εντολές να έχουμε τον νού μας μην σκοτωθούμε μεταξύ μας, γιατί "βατράχια" απο την Χίο έχουν πιάσει στο νησί προκειμένου να περάσουν απέναντι για αντιπερισπασμό εάν γίνει κάτι

Ωρα 06:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.

Εντολές να ελέγξει ο "σύνδεσμος" δηλαδή εγώ τις θέσεις των ΤΕΑ ότι είναι όλα καλά και εάν ήταν δυνατόν να τους προμηθέψουμε τίποτα φαγώσιμα και νερό.
Παίρνουμε με ένα φαντάρο μια καναδέζα ένα νεροζούμι σαν τσάι κάτι πολυκαιρισμένες γαλέτες και νερό και πηγαίνουμε.
Οι ΤΕΑτζήδες ήταν άρχοντες . Είχανε βάλει φωτιά και είχαν ψήσει κάτι χταπόδια, τσίρους και άλλα μεζεκλίκια και το είχανε ρίξει στα ούζα.
Ηθικόν ακμαιότατο

Ωρα 08:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Ωραίο πρωϊνο
Μια ελληνική "παντόφλα" κόβει βόλτες δίαυλο Οινουσσών Χίου
Ησυχία

Ωρα 10:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Το ραδιόφωνο μιλάει οτί το ΝΑΤΟ και η Θάτσερ παρενέβησαν στην κρίση
Το Σισμίκ παραμένει στα διεθνή ύδατα βόρεια της Χίου και των Ψαρών

Ωρα 15:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Μας έρχονται για ενίσχυση καμια 15αριά επίστρατοι . Μαθαίνουμε ότι έγινε μερική επιστράτευση. Καταπληκτικοί χαβαλέδες Περάσαμε φίνα τις επόμενες 15 μέρες που κράτησε η επιφυλακή.

Ωρα 22:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
The game is over
Το ραδιόφωνο μεταδίδει ότι το Σισμίκ επιστρέφει στο Τσεσμέ

-------------------------------

Τόσα χρόνια μετά είμαι πεπεισμένος ότι εάν τολμούσαν οι Τούρκοι να βάλουν το Σισμίκ στα ελληνικά νερά σε κάθε περίπτωση θα πλακωνόμαστε και μπορεί να μην είμαι σίγουρος εάν νικούσαμε ή όχι αλλά σίγουρα θα πολεμούσαμε με νύχια και με δόντια.

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6:50 μ.μ.

    ωραιες εποχες ,εβραζε το αιμα τοτε.
    Μητσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11:03 μ.μ.

    Αυτό θα πει Ανδρέας Παπανδρέου... Ας τα βλέπουν σήμερα οι κουμπάροι του Ερντογάν...Ούτε τον Άη Στράτη δεν τολμούν να συμπεριλάβουν στις ασκήσεις, φοβούνται να μην τους κάνει ντα με την μαντίλα η κουμπάρα του μονίμου κάτοικου Ραφήνας...
    Τάσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. megali i symboli tis sxolis ploiarxwn pu mexri ke simera diatheti oplismo ke ine panta se etoimotita.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγώ το πέρασα στον Εβρο. Μου είχε κάνει φοβερή εντύπωση υποδοχή του κόσμου (ειδικά της Κομοτινής)καθώς περνούσαμε με τα τομπ για να πάμε στις θέσεις μας...
    (ένας 183άρης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την περίοδο εκείνη ήμουνα στον Πέπλο, ένα χωριό πριν τους Κήπους, επειδή ήμουνα μαυροσκούφης μας απαγόρευαν να κυκλοφορούμε με τον μαύρο μπερέ και κυκλοφορούσαμε με τζόκει.

    Την ημέρα που έγινε τα γεγονότα τεράστιος αριθμός ΙΧ έβγαιναν από την Α Θράκη και έμπαιναν στα δικά μας μέρη, όλοι τουρίστες χωρίς σταγόνα βενζίνης στο αυτοκίνητό τους, διότι οι τούρκοι δεν τους πουλούσαν βανζίνη, έψαχναν εναγωνίως Ελληνικά βενζινάδικα να φουλάρουν για να φύγουν στις πατρίδες τους, σε όλη την Θράκη δεν υπήρχε βενζινάδικο που να μη είχε ξεπουλήσει, οι τούρκοι θα πρέπει να ήταν έντρομοι παρατηρούσαμε συσκότιση στα μέρη τους , ενώ οι από την δική μας μεριά τα γλένια που γινόντουσαν από τους φαντάρους στα χωριά.

    Στο Τυχερό ένα χωριό παρά τον Έβρο υπήρχε ένα κέντρο που έβλεπε στο ποτάμι, δεν είχε χώρο να σταθείς πάνω από 1.000 φαντάροι ξεφάντωναν (περιτό να πω ότι οι κοπέλες ήτον όλες όλες 4 άντε 5 μέχρι και τα γκαρσόνια που είχαν προσλάβει φαντάροι ήταν και απέναντι χεσμένοι οι τούρκοι συσκώτιση........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11:43 μ.μ.

    Τόσα χρόνια μετά είμαι πεπεισμένος ότι εάν τολμούσαν οι Τούρκοι να βάλουν το Σισμίκ στα ελληνικά νερά σε κάθε περίπτωση θα πλακωνόμαστε και μπορεί να μην είμαι σίγουρος εάν νικούσαμε ή όχι αλλά σίγουρα θα πολεμούσαμε με νύχια και με δόντια.

    Αυτό είναι το σχόλιό σου.
    Εγώ ένα θα πω:Το βράδυ που είχαμε περιπολία και πήγε να βγει από το στενό,δεν βγήκε πήγε να βγει,ένα Αντιτορπιλικό δικό τους,σήμανε κανονικός συναγερμός με αλλαγή πορείας προς το Τούρκικο και τα 5άρια έτοιμα.Ήμασταν έτοιμοι για όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. hmouna fantaros kai ego file mou o odhgos tou filakiou mipos gnorizomaste eimai o dreiver

    ΑπάντησηΔιαγραφή